02 Μαρτίου 2007

" S/S IONION 1934 " - Τραγουδάνε Οι Ξέμπαρκοι

Ο Νίκος Καββαδίας άφησε πολύ λίγα πίσω του, μόλις τρείς ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και τρία μικρά πεζά.
Ταπεινά παρουσιάστηκε στα ελληνικά γράμματα, κι η ταπεινότητά του αυτή, μαζί με την μελοποίηση πολλών ποιημάτων του, τον έφερε κοντά στη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων, κάνοντάς τον έναν από τους πιό δημοφιλείς μας ποιητές, δυστυχώς μετά τον θάνατό του...
Η Βάρδια, το μοναδικό του μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1954. Η ποιητική συλλογή Μαραμπού κυκλοφόρησε το 1933, το Πούσι το 1947, και το Τραβέρσο το 1975. Τα μικρά πεζά Λι, και Του πολέμου/Στο άλογό μου κυκλοφόρησαν το 1987. Το "Λι" γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το 1995 με τίτλο "Between the Devil and the Deep Blue Sea".
Ποιήματά του έχουν μελοποιήσει με εξαιρετική επιτυχία ο Θάνος Μικρούτσικος, οι Ξέμπαρκοι και η Μαρίζα Κωχ, ενώ τα ποιήματά του έχουν ερμηνεύσει κορυφαίοι τραγουδιστές, όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Γιάννης Κούτρας.


S/S IONION 1934
ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ "ΟΙ ΞΕΜΠΑΡΚΟΙ"
Ποίηση Νίκου Καββαδία
Μουσική Ηλίας Αριώτης - Νότης Χασάπης
Συμμετέχει η Δήμητρα Γαλάνη

Ο δίσκος "Νίκος Καββαδίας S/S IONION 1934" κυκλοφόρησε το 1986 από τους Ξέμπαρκους (δύο φίλων από το Ναύπλιο) όπως σωστά τους ονόμασαν..!Ηλίας Αριώτης και Νότης Χασάπης. Αυτοί άνθρωποι δεν παίξαν τους "συνθέτες" σε βάρος της ποίησης. Πήραν τις κιθάρες και με τις "ιδιόρχωμες" φωνές τους απάγγειλαν μελωδικά τα ποιήματα του Καββαδία. Έτσι, σαν ν' ακούς δύο φωνές μέσα από την κουκέτα ενός φορτηγού στ' ανοιχτά κάποιας μεγάλης θάλασσας...Το S/S Ιόνιον 1934, είναι ένα αξιόλογο έργο με μια μουσική προσέγγγιση πολύ διαφορετική από του Μικρούτσικου. Αν και πιστεύω οτι η ποίηση του Καββαδία δεν έχει ανάγκη από μελωποίηση για τον απούστατο λόγο ότι η μελωδία και ο ρυθμός βρίσκονται και βγαίνουν μέσα από τον ίδιο τον λόγο..!

Τα τραγούδια είναι τα εξής :
01 Ένας δόκιμος στη γέφυρα εν ώρα κινδύνου
02 Αντινομία
03 Οι γάτες των φορτηγών
04 Πούσι
05 Οι προσευχές των ναυτικών
06 Γράμμα ενός αρρώστου (Δήμητρα Γαλάνη)
07 Θεσσαλονίκη ΙΙ
08 Καραντί
09 William George Allum
10 A bord de l' Aspasia
11 Yara Yara

1 σχόλιο:

2bouko είπε...

χιλια ευχαριστω
την κασέττα απο το '87 την έχω λιώσει
ένα διάστημα την άκουγα σχεδόν σε ολοήμερη βάση
και πάλι σ'ευχαριστω