11 Μαρτίου 2007

" Στην Άκρη Αυτού Του Κόσμου " - Γεωργία Νταγάκη

Τον Ιούνιο του 2006 κυκλοφόρησε η πρώτη προσωπική δουλειά της λυράρισας Γεωργίας Νταγάκη, σε παραγωγή Μάνου Πυροβολάκη, με τίτλο "Στην άκρη αυτού του κόσμου". Πρωτότυπες συνθέσεις, με σεβασμό στο κρητικό χρώμα αλλά και μια δροσερή , σύγρονη ματιά.
Με σαφές το στίγμα του Μάνου Πυροβολάκη (ο οποίος υπογράφει μουσική αλλά και στίχο σε κάποια από τα τραγούδια), ωραίος φρέσκος ήχος, (όχι όμως "τουριστικής αισθητικής", έξυπνες ενορχηστρώσεις και μία φωνή εντυπωσιακή σε βάθος και ερμηνευτική ικανότητα από την νεαρή Γεωργία Νταγάκη, που ίσως θυμάστε από τις εμφανίσεις της δίπλα στον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο Οξυγόνο, στον Γιάννη Χαρούλη στο Συρμό, αλλά και στον Ορφέα Περίδη.

Μία όμορφη δουλειά, που δείχνει ένα πολλά υποσχόμενο πρόσωπο στη νέα κρητική σκηνή. Εύφημο μνεία για την ερμηνεία του ριζίτικου"Στον ουρανό χορεύουνε", που αποτελεί αληθινή έκπληξη από μία γυναικεία φωνή. Στην άκρη ενός κόσμου όπου η μουσική παράδοση όχι μόνο παραμένει ζωντανή, αλλά εξελίσσεται δυναμικά, κινείται το νέο cd της Γεωργίας Νταγάκη.
Με την κρητική λύρα να πρωτοστατεί, αυτή η δουλειά βασίζεται στους παραδοσιακούς ρυθμούς της Κρήτης, ειδωμένους όμως μέσα από το πρίσμα της νέας χιλιετίας. Μοντέρνα στοιχεία και δυναμικές ενορχηστρώσεις -που επιμελήθηκε ο Μάνος Πυροβολάκης- χαρακτηρίζουν τα 9 ανέκδοτα τραγούδια και τις δύο διασκευές του άλμπουμ, επιχειρώντας να συνδέσουν αρμονικά τον ήχο της Κρήτης με την έντεχνη ελληνική μουσική.
Ο δίσκος αποτελείται από 9 ανέκδοτα κομμάτια, σε μουσική Μάνου Πυροβολάκη - Γιάννη Στίγκα, Ηλιάννας Λυκούδη, Γεωργίας Νταγάκη και σε στίχους Ηλιάννας Λυκούδη, Μάνου Πυροβολάκη, Σπύρου Πανηγυράκη, Γιάννη Στίγκα, καθώς και από 2 διασκευές, τα "Στο 'πα και στο ξαναλέω" (παραδοσιακό) και "Στον ουρανό χορεύουνε" (ριζίτικο παραδοσιακό).

Περιεχόμενα:
01 Ο λόγος που δακρύζω
02 Στο 'πα και στο ξαναλέω
03 Μες στην πληγή
04 Στην άκρη αυτού του κόσμου
05 Αν ήξερα
06 Σούστα
07 Ό,τι ζητούσα να βρω
08 Που βρήκε τόση ομορφιά
09 Αέρα πάψε να φυσάς
10 Η νύχτα παίρνει χρώμα
11 Στον ουρανό χορεύουνε

Δεν υπάρχουν σχόλια: