07 Μαρτίου 2007

" 15. Yil Secmeler " - Grup Yorum

"Grup Yorum"

Το αντάρτικο της μουσικής.
Μέλη τους βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας, άλλοι είναι αυτοεξόριστοι και τους απαγορεύεται η έισοδος στη χώρα, ωστόσο είναι αρκετοί, ώστε να υπάρχει πάντα ένας βασικός πυρήνας που να ταξιδεύει στον κόσμο και να τραγουδά για τους κυνηγημένους, τους απελπισμένους και τους κολασμένους του κόσμου...
"Yorum" στην τουρκική γλώσσα σημαίνει σχολείο, μήνυμα.
Στη σύγχρονη Τουρκία συγκροτήματα και καλλιτεχνικοί φορείς, όπως οι Grup Yorum, μόνο το μήνυμα της αντίστασης με όπλα τη μουσική και την ενεργό δράση μπορούν να δώσουν, σε ένα καθεστώς τουλάχιστον αντιφατικό στο μήνυμα που εκείνο, με τη σειρά του, στέλνει τόσο στον τουρκικό όσο και στους υπόλοιπους λαούς.
Τα μέλη του συγκροτήματος συνεχώς εναλλάσονται, αφού δρουν συλλογικά και φαίνεται πως αγκαλιάζουν ο,τι δημιουργικό τους προσεγγίζει. Δεν κομπιάζουν ούτε ωραιοποιούν τα λόγια τους, λένε αβίαστα τα πραγματα με τ' όνομά τους..!
Οι Grup Yorum δημιουργήθηκαν το 1985.
Εχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής 19 άλμπουμ και στα περισσότερα οι στίχοι και η μουσική είναι δική τους και μάλιστα στην τουρκική γλώσσα, αλλά συμπεριλαμβάνουν και ποιήματα των επαναστατών ποιητών της Τουρκίας και κάποιων άλλων χωρών.
Η ιστορία του συγκροτήματος είναι παράλληλη με την ιστορία της χώρας τους.
Αυτή τη στιγμή το συγκρότημα απαρτίζεται από δέκα μέλη, εκ των οποίων ένας είναι φυλακισμένος στα λευκά κελιά στην Άγκυρα κι ένας άλλος, επειδή είναι ήδη καταδικασμένος, βρίσκεται στο εξωτερικό και δεν μπορεί να επιστρέψει...
Το άλμπουμ "15, yil secmeler" (collection of 15 years) είναι διπλό, κυκλοφόρησε το 2000 και περιέχει 30 τραγούδια της περιόδου 1985-2000.

CD1 - "15.YIL SECMELER"

CD2 - "15. YIL SECMELER"

Δεν υπάρχουν σχόλια: