24 Μαρτίου 2007

" Έρως Ανίκατε Μάχαν " - Νότης Μαυρουδής

Γεννημένος στην Αθήνα το 1945, ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ανήκει στη γενιά των συνθετών που βάσισαν τα τραγούδια και τη μουσική τους σε στίχους γνωστών και άξιων Ελλήνων ποιητών.
Η μουσική του είναι συγκερασμός μιας μουσικής παιδείας που παράγεται και γεννιέται από την πολύχρονη μελέτη της κλασικής κιθάρας (σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο με τον Δημήτρη Φάμπα και στην Ισπανία με τον Jose Tomas) με γνώση της προκλασικής φόρμας και των μεταγενέστερων μουσικών ρευμάτων, καθώς και της μουσικής παράδοσης όπως αυτή εκφράστηκε στην Ελλάδα, μέσα από μουσικούς τρόπους και ανατολικές χροιές, από λαϊκά όργανα και εμπνευσμένες μελωδίες.
Η μουσική του Νότη Μαυρουδή, έχει μια προσωπική σφραγίδα και επιμένει στην κεντρική ηχητική πηγή που είναι το μουσικό ήθος που κρύβεται και -τέλος- αναδύεται από την κιθάρα. Ο έρωτας κι ο θάνατος...τα αιώνια θεματα που απασχόλησαν και απασχολούν τον άνθρωπο, είναι αυτά που κυριαρχούν σ' αυτούς τους δίσκους.

Το "Έρως ανίκατε μάχαν" βασίζεται σε ποιήματα του Ηλία Πετρόπουλου, που εκδόθηκαν το 1980 απο τις εκδόσεις "Νεφέλη" με τον γενικό τίτλο: "δώδεκα τραγουδάκια απο την παλατινή ανθολογία" με αφορμή κείμενα των: Μελέαγρου, Καλλίμαχου, Ασκληπιάδη, Θυμοκλή, Πλάτωνος και Διότιμου. Τα τραγούδια του δίσκου, μοιράζονται ερμηνευτικά η Νένα Βενετσάνου με τον Κώστα Θωμαίδη.
Δυστυχώς δεν κατάφερα ποτέ να αποκτήσω αυτό το cd, διότι είχε αποσυρθεί από την αγορά όταν το αναζήτησα. Ετσι αποφάσισα να το αντιγράψω από το δίσκο βινυλίου που βρίσκοταν στην δισκοθήκη μου από το 1985.
Έπειτα από πολύ μεγάλη προσπάθεια μπορώ να πω, κατάφερα να καλύψω αρκετά καλά τα "σκρατς" του δίσκου και να δημιουργήσω και covers...

"Ερως ανίκατε μάχαν"
Έτος κυκλοφορίας: 1985
Είδος: έντεχνο
Περιεχόμενα:
1. ΤΟ ΜΗΛΟ - ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
2. ΤΑ ΒΛΕΦΑΡΑ ΣΟΥ ΤΑ ΜΑΓΕΜΕΝΑ - ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
3. ΣΤΟΝ ΑΓΑΘΩΝΑ - ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
4. ΤΟ ΚΟΠΑΔΙ - ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
5. ΘΥΜΗΣΟΥ - ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
6. ΕΡΩΤΙΚΟ - ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
7. ΣΑΝ ΤΟΝ ΑΥΓΕΡΙΝΟ { Η χορωδία αποτελείται από τους: Σάκη Μπουλά, Ανδρ. Μικρούτσικο και Κ. Θωμαίδη }
8. ΤΑ ΣΤΕΦΑΝΙΑ - ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ
9. ΘΑ ΠΛΕΞΩ ΜΕΝΕΞΕΔΕΣ - ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑΪΔΗΣ
10. ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ - ΚΩΣΤΑΣ ΘΩΜΑϊΔΗΣ
11. Η ΛΑΙΣ - ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: