19 Μαρτίου 2007

" Chronicle Greatest Hits & Chronicle Vol. II " - CCR

Πολύς κόσμος θεωρεί πως οι Creedence Clearwater Revival, ή αλλιώς CCR, ήτανε ακόμα μία southern rock μπάντα. Θεωρώ πως ήτανε πολύ παραπάνω. Για εμένα ήταν αυτοί που στο κατώφλι των '70s, τότε που το rock άλλαζε διαρκώς, παίξανε «τα παλιά» με έναν τρόπο τόσο φρέσκο που τους κατέστησε αγαπητούς σε όλο τον πλανήτη. Όχι δεν ήταν αυτοί που μας μάθανε πως παίζονται τα blues, αλλά η δικιά τους διασκευή στο "Suzie Q" είναι αυτή που παίζεται ακόμα στα μαγαζιά!
Ο John Fogerty κινεί τα ηνία, όντας βασικός συνθέτης, κιθαρίστας και τραγουδιστής.
O αδερφός του Tom έχει το rhythm section ενώ στο μπάσο και τα τύμπανα είναι οι Stu Cook και Doug Clifford αντίστοιχα. Οι CCR γίνανε γνωστοί με τα πολυάριθμα επιτυχημένα singles τους, παραταύτα δίσκοι όπως το ομότιτλο ντεμπούτο τους ή το "Green River" πραγματικά αξίζουν την εκτίμηση του κόσμου.
Ο ήχος τους φυσικά είναι επηρεασμένος από τα blues, όμως δεν έχει τόσο... ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα (όπως πχ. ο Ray Vaugn). Όπως και οι ίδιοι λένε, είναι "swamp music". Αρκετά πιο εμπορικές συνθέσεις σε σχέση με κολοσσούς του ιδιώματος που παίζουν. Μπορεί να μην έχουν την αλητεία των Lynyrd Skynyrd ή τις κιθάρες των Allman Brothers, αλλά κατά κάποιο «μαγικό» τρόπο οι συνθέσεις τους σου μιλάνε κατευθείαν στην καρδιά, και «παραδόξως» πιάνεις τον εαυτό σου να σιγοτραγουδάει εκείνο το τραγούδι που άκουσες στο ράδιο κάτι μήνες πριν. Το όνομα μιας μπάντας, δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Δεν είναι τυχαίο. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να εκφράζει τα μέλη. Έπειτα, χρειάζεται να προκαλεί την περιέργεια και να προσελκύει θαυμαστές (clubs), ακροατές (δίσκοι) αλλά και θαμώνες (lives). Βέβαια, όλα αυτά, εξαρτώνται και από την πορεία της μπάντας μέσα στον χρόνο.
Οι CCR εμπνεύστηκαν την ονομασία του συγκροτήματος τους, από έναν φίλο του John Fogerty που λεγόταν Norvel Creedence και του οποίου η αγαπημένη μπύρα ήταν η Clearwater, η οποία απουσίασε από την αγορά για αρκετό διάστημα και επανήλθε αργότερα με την ονομασία Creedence Clearwater Revival.

Creedence Clearwater Revival
Chronicle Greatest Hits

01 Susie Q
02 I Put a Spell on You
03 Proud Mary
04 Bad Moon Rising
05 Lodi
06 Green River
07 Commotion
08 Down on the Corner
09 Fortunate Son
10 Travelin' Band
11 Who'll Stop the Rain
12 Up Around the Bend
13 Run Through the Jungle
14 Lookin' Out My Back Door
15 Long as I Can See the Light
16 I Heard it Through the Grapevine
17 Have You Ever Seen the Rain?
18 Hey Tonight
19 Sweet Hitch-hiker
20 Someday Never Comes


Creedence Clearwater Revival
Chronicle Vol. II


01 Walk on the Water
02 Susie Q (Part 2)
03 Born on the Bayou
04 Good Golly Miss Molly
05 Tombstone Shadow
06 Wrote a Song for Everyone
07 Night Time is the Right Time
08 Cotton Fields
09 It Came Out of the Sky
10 Don't Look Now (It Ain't You or Me)
11 The Midnight Special
12 Before You Accuse Me
13 My Baby Left Me
14 Pagan Baby
15 (Wish I Could) Hideaway
16 It's Just a Thought
17 Molina
18 Born To Move
19 Lookin' For a Reason
20 Hello Mary Lou


CD - "CHRONICLE GREATEST HITS"

CD - "CHRONICLE VOL. II"

Δεν υπάρχουν σχόλια: