20 Μαρτίου 2007

" Oh Yeah " - Charles Mingus

Ο Αμερικανός μπασίστας, συνθέτης και επικεφαλής ορχήστρας Charles Mingus γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1922, στο Νόγκαλες της Πολιτείας της Αριζόνα. Πέθανε στις 5 Ιανουαρίου 1979, στην Γκουερνάβακα του Μεξικού.
Νεοτεριστής, όχι μόνο επανατοποθέτησε τις πρώιμες φόρμες της μαύρης μουσικής μέσα στο μικρόκοσμο της jazz, αλλά εξακολούθησε να αναζητά διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του είδους.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ήταν η συνήθεια, βάση μιας μάλλον ιδιοσυγκρασιακής μεθόδου, να διδάσκει στους μουσικούς του τα κομμάτια τους, γεγονός που, στις καλύτερες ηχογραφήσεις του, αναδείκνυε μια μοναδική δυνατότητα συλλογικού αυτοσχεδιασμού.

Έλαβε μέρος στις περίφημες λάιβ ηχογραφήσεις που έγιναν στο Τορόντο το 1953και σήμαναν την επανένωση των Charlie Parker και Dizzy Gillespie. Στo "Jazz Experiment" (1954) εκτέθηκε πρώτη φορά η πρωτοτυπία που διέπνεε τη μουσική του. Ακολούθησαν τα "Precussion Discussion" (1955), ένα free-jazz ντουέτο με τον ντράμερ Max Roach, και το εξαιρετικό "Pithecanthropus Erectus" (1956).
Ξεχωρίζουν ακόμα τα "East Coasting" (1957) με τον τρομπετίστα Clarence Shaw, "Tijuana Moods" (1957), "Duke's Choice", αφιερωμένο στον Ellington, "Reincarnations Of A Lovebird" αφιερωμένο στον Parker κ.ά. Έγραψε το σάουντρακ για το "Shadows" (1958) του John Cassavetes. Κατά το τελευταίο έτος της ζωής του, προχώρησε σε συνεργασία με την Joni Mitchell. Αν και δεν ηχογράφησαν, οι στίχοι που είχε ετοιμάσει η Mitchell για τις συνθέσεις του εμφανίστηκαν στο άλμπουμ της "Mingus" (1979).
Το 1962 ο Charles Mingus επέστρεψε στην Atlantic μετά από τις περιπέτειές του στην Columbia και την Candid για να ηχογραφήσει το album "Oh Yeah" που έμελλε να μείνει κλασικό. Ο Roland Kirk μαζί του δημιουργεί μια καταπληκτική χημεία και οι δυο τους επιδίδονται είτε σε σύγχρονα spirituals με μαύρο χιούμορ ("Oh Lord Don't Let Them Drop That Atomic Bomb On Me") είτε σε σουρεαλιστικά πιανιστικά σχέδια ("Eat That Chicken").
Η avant garde σε όλο της το παρανοϊκό μεγαλείο !!!

Περιεχόμενα:
01. Hog Calling Blues
02. Devil Woman
03. Wham Bam Thank You Ma'am
04. Ecclusiastics
05. Oh Lord Don't Let Them Drop The Atomic Bomb On Me
06. Eat That Chicken
07. Passions Of A Man

Δεν υπάρχουν σχόλια: