02 Μαρτίου 2007

" Καφέ Γκρέκο " - Νένα Βενετσάνου

Η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ γεννήθηκε στην Αθήνα. Άρχισε τα πρώτα μαθήματα πιάνου σε ηλικία 6 χρονών.
To 1973, έφυγε για τη Γαλλία για πανεπιστημιακές σπουδές. Σπούδασε στη Besason Ιστορία της Τέχνης και πήρε μαθήματα τραγουδιού στο Παρίσι, από την Ίρμα Κολάση.
Σαν τραγουδίστρια και τραγουδοποιός επιμένει σε μια εικόνα που αρνείται την τρέχουσα "ροζ" αντίληψη για το τραγούδι. Με ένα τραγουδιστικό πρότυπο, διαμορφωμένο από τη χρυσή εποχή του Ελληνικού τραγουδιού επιλέγει συνειδητά τη στάση της μέσα σ 'αυτό συνδυάζοντας τη σοβαρότητα με την αμεσότητα για να υπερασπιστεί το καλό ελληνικό τραγούδι.
Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή Φεστιβάλ μουσικής, έχει τραγουδήσει σε πολλές ξένες χώρες κερδίζοντας την αναγνώριση.

Το "Καφέ Γκρέκο" είναι το τρίτο και τελευταίο μέρος μιας ενότητας λαϊκών τραγουδιών που άνοιξε η Νένα Βενετσάνου με τις 'Πόλεις του Νότου' με θέμα την καθημερινή ζωή σε μια μεσογιακή πόλη, ακολούθησε η 'Νέα Γή' με θέμα τους λόγους της μετανάστευσης και ολοκληρώνεται με αυτόν το δίσκο που έχει θέμα τη συνάντηση.
Το Καφενείο είναι ο δημόσιος χώρος όπου οι θαμώνες μυούνται στις κοινωνικές συμβάσεις. Είναι χώρος υποδοχής ανθρώπων μόνων ή σε παρέες που ξαποσταίνουν, περιμένουν, γνωρίζονται, χωρίζουν χειρονομούν, κουβεντιάζουν. Ως χώρος διατηρείται ανέπαφος και λειτουργικός μέσα στην καθημερινότητα και ανεξάρτητα εάν ο χρόνος τον μεταμορφώνει, αυτός παραμένει η εξέχουσα αφετηρία και η διαρκής κατάληξη κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.
"ΚΑΦΕ ΓΚΡΕΚΟ" τραγούδια σε μουσική της Νένας Βενετσάνου και στίχους των Οδυσσέα Ελύτη, Θεόδωρου Ποάλα, Μάνου Ελευθερίου, Μπέττυς Κομνηνού, Μαρίνου Ρωμαίου Καλότυχου, ΝάσουΘεόφιλου, Στέλλας Χρυσουλάκη, Γιώργου Χρονά, Ζωής Καρέλη, Αγαθής Δημητρούκα, Αρλέτας.

Περιεχόμενα:
01 Στο καφέ Γκρέκο
02 Καφενείον "Το Τίμιον"
03 Το καφενείο EL JARDIN DES LOS ESPANIOLES
04 Καφωδείον "Η Χρυσάνθη"
05 Κουλέ καφέ
06 Ο Που ξέρει ελληνικά
07 Παραθαλάσσια καφενεία
08 Στο καφενείο της ακτής
09 Στους άγιους καφενέδες
10 Για την Αφροδίτη
11 Εστάμπα
12 Τασούλα
13 Επίορκος
14 Καφενείο Λιανοκαπή
15 Καφέ Μανχάταν
16 Μάνα Ομόνοια
17 Καφέ Γκρέκο (Επίλογος

Δεν υπάρχουν σχόλια: