16 Μαρτίου 2007

" Porto Kayio " - Takis Barberis

Ο Τάκης Μπαρμπέρης επιστρέφει στο δισκογραφικό προσκήνιο μετά από απουσία σχεδόν 6 χρόνων. Για τους αμύητους, η πορεία του Τάκη Μπαρμπέρη στον κόσμο της Τζάζ ξεκίνησε πριν από 22 χρόνια όταν και δημιούργησε τους 'Jazz Fusion Quintet' όπου και συνεργάστηκε με τους D.Lynch και Τ.Φαραζή. Από τότε ακολούθησαν οι Iskra (1985), οι Μοντέλο 63 (1987) και από το 1990 ακολουθεί σόλο πορεία, παντρεύοντας -σε ένα διυλισμένο μίγμα- ανατολίτικα μουσικά στοιχεία με ελληνικά μουσικά μέσα από Jazz ενορχηστρώσεις και ρυθμολογίες.
Από τις πρώτες ακροάσεις της νέας δουλειάς είναι εμφανές ότι συμπυκνώνει όλα εκείνα τα μουσικά στοιχεία που βρίσκουμε και στις προηγούμενες 2 δουλειές του.
Στο Porto Kayio ακολουθεί μια ενδιαφέρουσα μουσική διαδρομή που φλερτάρει με την Ινδική και την Ελληνική παράδοση. Ο ήχος του είναι πλουραλιστικός και μέσα από την ηλεκτρική κιθάρα, το ηλεκτρικό σιτάρ, τα ντράμς, τάμπλα και τους ηλεκτρονικούς ήχους, σμιλεύει ηχητικά σύνολα που σε ταξιδεύουν μουσικά στην Ανατολή. Το άλμπουμ ανοίγει με το ομώνυμο τραγούδι και μέσα από αυτή την πρώτη μουσική επαφή μας προϊδεάζει για τους μουσικούς προσανατολισμούς που ακολουθεί και συνάμα δείχνει την διάθεσή του να ερωτοτροπήσει με διαφορετικά μουσικά όργανα και τεχνοτροπίες. Μπαίνει στον πειρασμό να "πειράξει" ένα λαϊκό τραγούδι της μεγάλης Πόλυ Πάνου, το "βουνό", το οποίο ομολογώ ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος που το προσέγγισε διότι ενώ το προσάρμοσε στην δικιά του μουσική ιδεολογία, δεν "ασέλγησε" μουσικά πάνω στο κομμάτι.
Πέρα από τα δύο κομμάτια που προαναφέραμε ξεχωρίζουν και το δροσερό "loops like sirens", το μελαγχολικό "Balsam", το ethnic "Balkanism", το ροκίζον "Νovember Start", το Funky "Chakra", και κλείνει με το πιο electro "Matarnia". Και σε αυτό τον δίσκο συνεργάζεται με Ινδούς καλλιτέχνες, τους Debashish και Subashish Bhattacharya οι οποίοι προσδίδουν στον δίσκο έντονες μουσικές γεύσεις από τις Ινδίες.
Οι φωνές, οι ρυθμοί και τα ηχητικά αρώματα από τη Ανατολή είναι έντονα σε κάθε σύνθεση, άλλοτε πιο jazz, άλλοτε πιο ethnic, rock, funk και world fusion, o Τάκης Μπαρμπέτης δεν μας κάνει να πλήξουμε, κάθε άλλο μάλιστα, φτιάχνει ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που σε πηγαίνει βόλτα στα μουσικά λιμάνια της μακρινής Ανατολής.
Label - Libra (6/2004)
Είδος - World, Blues, Jazz, Country, Soul, Reggae, Funk

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
1. PORTO KAYIO
2. LOOPS LIKE SIRENS
3. HYDRO
4. BALSAM
5. POLY P.
6. TILANG
7. B OPEN
8. BALKANISM
9. BURNED FINGER
10. NOVEMBER START
11. OIA
12. CHAKRA
13. THREE BEATS STORY
14. MATARNIA

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα.
Albums που έχεις κατεβάσει από αλλού (και είναι τα περισσότερα σχεδόν), θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις τα ίδια links τα οποία χρησιμοποιήσες για να το κατεβάσεις ο ίδιος.

Τούτο είναι το σωστό και το φρόνιμο. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική μας κατατάσσει στους 'κλέφτες'/leechers/αγνώμονες. Το δέον είναι να δίνουμε τα credits όπου και όταν πρέπει.

Tyrannos είπε...

Το τι είναι σωστό και φρόνιμο, σε βεβαιώ πως το γνωρίζω πάρα πολύ καλά !
Ούτε κλέφτης, ούτε και αγνώμων είμαι και δεν σου επιτρέπω. Ολίγων τι παράνομος (όπως κι εσύ φαντάζομαι) ίσως, αλλά αυτό ασ'το να μας το κρίνουν άλλοι.
Κι όσο για τα δισκάκια φίλε...κάνε αλλού την "βόλτα" σου, λάθος πόρτα χτυπάς.
Είναι δικά μου και με την "βούλα" !!!
Μάλλον τα πήραν κάποιοι άλλοι από μένα και ψάχνεις ψίλους στ' άχυρα ! Βέβαια έγω χωροφύλακας δεν γίνομαι και ούτε αναζητάω credids...
Kαλά κάνανε και μου τα πήραν, μαγκιά τους γιατί προσφέρουν μουσική... on their own way !!!
Καλό βράδυ !
Υ.Γ. Κι άλλη φορά, τέτιου είδους σχόλια όχι ανώνυμα και.. mia apo ta idia !!!

Razor είπε...

Φίλε μου το link είναι νεκρό. Αν μπορείς ανέβασέ το πάλι.

Ευχαριστώ

Tyrannos είπε...

Είναι έτοιμο... το λινκ αποκαταστάθηκε!!!