07 Μαρτίου 2007

" The Cats " - Flanagan, Coltrane, Burrell

Ο John Coltrane γεννήθηκε στη Notrh Carolina, σε μια εποχή έντονων φυλετικών διακρίσεων στην Αμερική.
Στο περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Τζον Κολτρέιν κυριαρχούσαν δύο στοιχεία: η μουσική, αφού και οι δυο γονείς του - έστω και ερασιτεχνικά - είχαν σχετική ενασχόληση, και η θρησκευτικότητα, καθώς ο παππούς του ήταν πρεσβύτερος της εβραϊκής Εκκλησίας.
Σε πολύ νεαρή ηλικία, αντιμετώπισε το θάνατο του πατέρα του, του παππού του και της θείας του, ενώ αυτή η περίοδος ταυτίζεται με την αρχή της ενασχόλησής του με τη μουσική.
Η πρώτη συμμετοχή του Κολτρέιν σε μουσικό σύνολο ήταν το 1939, σε μια ορχήστρα της Κοινότητας, όπου έπαιζε κλαρινέτο και γαλλικό κόρνο, ενώ στο άλτο σαξόφωνο στράφηκε όταν εντάχθηκε στη γυμνασιακή ορχήστρα.
Τον Ιούνιο του 1943, μετακόμισε την Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας και την περίοδο αυτή ξεκινά το ενδιαφέρον του για την τζαζ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, η εξάρτησή του από την ηρωίνη αποτέλεσε αιτία της εκπαραθύρωσής του από σημαντικά μουσικά σχήματα της εποχής εκείνης, με κυριότερο την ορχήστρα του Τζόνι Χότζις και αργότερα το ιστορικό μουσικό σχήμα του Μάιλς Ντέηβις, στο οποίο συμμετείχε από το 1955. Η συνεργασία του με τον πατέρα της κουλ τζαζ (cool jazz) αποτέλεσε το πρώτο σημείο καμπής στην καριέρα του Κολτρέιν, αφού τον καθιέρωσε πραγματικά ως μεγάλο μουσικό.
Ο Μάιλς Ντέιβις ξεκινούσε την εποχή εκείνη τη δεύτερη καριέρα του- αφού είχε καταφέρει να απεξαρτηθεί από τα ναρκωτικά - κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού στο μεγάλο φεστιβάλ τζαζ του Νιούπορτ, που συνοδεύτηκε από ένα σημαντικό δισκογραφικό συμβόλαιο και την ευκαιρία να σχηματίσει το δικό του μουσικό σχήμα. Έτσι βρέθηκαν να παίζουν και να ηχογραφούν μαζί ο Τζον Κολτρέιν, ο πιανίστας Ρεντ Γκάρλαντ, ο μπασίστας Πολ Τσέιμπερς και ο ντράμερ «Philly» Τζόε Τζόουνς, οι οποίοι επρόκειτο να συνοδεύσουν τον Κολτρέιν στις πρώτες ηχογραφήσεις που έκανε αργότερα με το όνομά του.
Οι σημαντικές στιγμές της συνεργασίας του Κολτρέιν με τον Ντέιβις έχουν καταγραφεί στα Round About Midnight, The New Miles Davis Quintet του 1955 και στα ιδιαίτερα σημαντικά Cookin (1957), Relaxin (1957), Workin (1958), και Steamin (1961). Την ίδια περίοδο ο Κολτρέιν είχε αρχίσει να κερδίζει τη φήμη ενός σημαντικού μουσικού και η παρουσία του εντοπίζεται σε πολλές ηχογραφήσεις διαφόρων δισκογραφικών εταιρειών.
Το καλοκαίρι του 1956 οι σχέσεις του με τον Ντέιβις πέρασαν σοβαρή κρίση με αποκορύφωμα την απόλυση του από το σχήμα, τον Οκτώβριο, λόγω της αδυναμίας του να απεξαρτηθεί από την ηρωίνη, κάτι το οποίο κατάφερε χρόνια αργότερα.

Ο Δίσκος "The Cats" ηχογραφήθηκε το 1957 και επανακυκλοφόρησε το 1983 απο την New Jazz Records.
Πρόκειται για ένα σπάνιο δισκάκι στο οποίο συμμετέχουν ο Tommy Flanagan (piano), ο Idrees Sulieman (trumpet), ο Kenny Burrell (guitar), ο Doug Watkins (bass), και ο Louis Hayes (drums).
Περιεχόμενα:
1 MINOR MISHAP
2 HOW LONG HAS THIS BEEN GOING ON
3 ECLYPSO
4 SOLACIUM
5 TOMMY'S TUNE

2 σχόλια:

Urfurslaag είπε...

OEDIPUS REX? ή επί κολονό;

δεν αποσαφηνίζετε..

Tyrannos είπε...

ω καλέ μου urfuslaag..!
Ούτε η Στύγα και οι δικαστές του Άδη δεν μου 'βαλαν τέτοια διλήμματα...
Άλλωστε, οι εξηγήσεις που έχω μαζέψει στο κεφάλι μου, θα συσκοτίσουν το μυαλό σου !!!
Άπλα, σαν ειδικός που είσαι, δες το "εικαστικά" το πράγμα...