24 Μαΐου 2007

" Modern Times " - Bob Dylan

Ο θρυλικός τροβαδούρος έφτασε στο 32ο album του με τον καλύτερο τρόπο.
Το ''Modern Times'', είναι η πρώτη δουλειά του Bob Dylan, από το1976 (Desire) που πήγε στο Νο1,και ξεπέρασε τις 192.000 αντίτυπα στην πρώτη μόλις εβδομάδα κυκλοφορίας.
Έχοντας γεννηθεί το 1941, ο Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman), είναι ο γηραιότερος εν ζωή δημιουργός που έχει φτάσει στο Νο1.
Το ''Modern Times'', είναι μια ήρεμη δουλειά που θυμίζει παλαιότερες εποχές, όπως το Blood on the tracks, με μια σύγχρονη προσέγγιση. Οι μουσικοί που τον συνοδεύουν παίζουν σχεδόν όπως σε μια πρόβα και αυτό δίνει ένα επιπλέον φιλικό συναίσθημα στην όλη δουλειά που οι μουσικοκριτικοί παγκοσμίως βαθμολογούν με 5 αστέρια.
Αν και έχουμε συνηθίσει το Dylan σε σχεδόν πατριωτικά τραγούδια των ΗΠΑ, αυτή τη φορά είναι κάπως ουδέτερος και για αυτό το λόγο, η Ευρώπη αγκάλιασε αμέσως το Modern Times και μάλιστα το ανέβασε στην κορυφή των charts.

Το album "Modern Times" του Dylan ψηφίστηκε από 50 συντάκτες του Billboard ως το καλύτερο της χρονιάς, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, "We shall overcome: The Seeger Sessions" (Bruce Springsteen).
Η δισκογραφική δραστηριοποίηση του Μπομπ Ντύλαν αποτελεί από μόνη της μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς. Δεν είναι, εξάλλου, πολλοί οι εν ζωή τραγουδοποιοί που μπορούν να σταθούν ισάξιοι απέναντί του ή να αποτυπώσουν με τον ίδιο τρόπο στις ρυτίδες του προσώπου τους την πολυετή μουσική, πολιτική και κοινωνική προσφορά του.
Ο Ντύλαν αποτελούσε τον κύριο εκφραστή ενός ολόκληρου κινήματος, το είδωλοπολλών πενηντάρηδων και πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί είδωλο για τις σύγχρονες γενιές που θα έρθουν σε επαφή με το έργο του. Η διαχρονικότητα του, αποτέλεσμα της αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας του, αλλά και της αγιοποιημένης εικόνας που φιλοτεχνούν υπέρμετρα τα μέσα (ιδίως μετά την πρόσφατη κυκλοφορία της εκπληκτικής αυτοβιογραφίας του και το ενδιαφέρον No Direction Home), δυσκολεύει οποιονδήποτε προσπαθήσει να αξιολογήσει το καινούριο του άλμπουμ, φυλλομετρώντας την 44η δισκογραφική στάση του. Άλλωστε, έχοντας κερδίσει την εύνοια κριτικών και κοινού, το Modern Times αποτελεί ένα δεδομένο εμπορικό θρίαμβο, πέρα από την σημαντική καλλιτεχνική του αξία, τοποθετώντας τον δημιουργό του στις πρώτες θέσεις πωλήσεων από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.
Ο επίλογος της τριλογίας που ξεκίνησε με το Time Out Of Mind(1997) και συνέχιστηκε με το μαγευτικό Love And Theft (2001) γράφεται εδώ με το Modern Times, ένα νέο αριστουργηματικό blues θρίαμβο. Παρ' ότι απουσιάζουν τα εν δυνάμει singles, το καινούριο άλμπουμ πλημμυρίζει από την καθηλωτική φωνητική ερμηνεία του Ντύλαν, την ιδιοφυή στιχουργική του (με μέρος της να φημολογείται ότι εμπνέεται από την ποίηση του Henry Timrod) καιτον καλοδουλεμένο ήχο του, που οφείλεται στην συμμετοχή στις ηχογραφήσεις της μπάντας που τον συνοδεύει χρόνια στις περιοδείες του.
Εμπνευσμένο από τους πρωτογενής νέγρικους ήχους της Νέας Ορλεάνης ("The Levee's Gonna Break") στις ρίζες του blues, και τις επιρροές του Muddy Waters (στα"Someday Baby" και "Rollin' and Tumblin'" του Hambone Willie Newbern), το Modern Times φέρνει στην επιφάνεια δέκα συνθέσεις, με τα μοναδικά "Ain'tTalkin'" και "Thunder on the Mountain" να ξεχωρίζουν και την υπέροχη φωτογραφία του Ted Croner ("Taxi, New York at Night") να κυριαρχεί στο εξώφυλλο. Η ενσωμάτωση αυτή εμφανών folk δανείων και αρχέγονων blues ήχων θα μπορούσε να' ναι ασυγχώρητο λάθος για κάθε νέο δημιουργό, για τον Μπομπ Ντύλαν όμως, συνιστούν απλές παραχωρήσεις, γιατι απλούστατα αποτελεί το ζωντανό κομμάτι, την καρδιά της αμερικάνικης μουσικής παράδοσης ολόκληρων δεκαετιών. TOP TRACKS: "Ain't Talkin'", "Thunder on the Mountain".

Έτος κυκλοφορίας: 2006
Είδος: rock
Περιεχόμενα:
1. Thunder On The The Mountain
2. Spirit On The Water
3. Rollin' and Tumblin'
4. When The Deal Goes Down
5. Someday Baby
6. Workingman's Blues #2
7. Beyond The Horizon
8. Nettie Moore
9. The Levee's Gonna Break
10. Ain't Talkin'

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Hello Oidipous!!
Thanks gia ton Dilan , thanks gia to blog sou.Nasai kala!!

Eltha