29 Μαΐου 2007

" Gypsy Punks " - Gogol Bordello

Επιτέλους! Κάτι άναρχο, αυθάδικο, χύμα και γνήσιο. Oι Νεοϋορκέζοι Gogol Bordello με το τσιγγάνικο punk τους μου πετάνε τα αυτιά στο πάτωμα και απαιτούν την προσοχή μας ! Προσοχή μπροστά στην αυθεντικότητα τους !
Τέταρτο album, όλως περιέργως, για τους Αμερικανούς με τη τσιγγάνικη καρδιά και, αν και κυκλοφόρησε το 2005, ήρθε στην ελληνική αγορά πρόσφατα. Κίτρινο εξώφυλλο, χύμα attitude, ελευθεριότητα σε στίχους και δομή τραγουδιών και γρήγοροι ρυθμοί: από punkοειδείς μέχρι χορευτικοί.
Οι Gogol Bordello είναι μια πιο χύμα και πρόστυχη έκδοση του Manu Chao και ενσωματώνουν στον ήχο τους όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε: βιολιά, τύμπανα και κρουστά, ακορντεόν, ουρλιαχτά, γρεζάτα φωνητικά, χορωδιακές κραυγές, τα πάντα περιέχει το "Gypsy Punks". Και όλα αυτά υποταγμένα στη λογική του πάρτυ, του punk attitude και του χορού μέχρι τρέλας...

Άλλοι τρελιάρηδες αυτοί. Βγαλμένοι από ταινία του Κοστουρίτσα (θα μπορούσαν άνετα να παίξουν και στο δικό μας Βαλκανιζατέρ) οι Gogol Bordello αρχίζουν και ανεβάζουν ψηλά το ιδίωμα που ίσως και να δημιούργησαν οι ίδιοι, δηλαδή το Gypsy Punk.
Ο leader του συγκροτήματος Eugene Hotz όπως γράφει στους αυτοβιογραφικούς του στίχους πήγε (μετανάστευσε με τους γονείς του) στη ΝέαΥόρκη για να ξεκινήσει την «ανταρσία» που θα επιφέρει το Gypsy Punk. Και μετά από 5 άλμπουμ αυτός ο Ουκρανός μετανάστης (αλλά και Ουκρανός Iggy Pop όπως τον παρουσιάζουν) ίσως αρχίζει να τα καταφέρνει και να βάζει το χεράκι του σε αυτή την Cultural Revolution που ο ίδιος οραματίζεται στα θεότρελα τραγούδια που γράφει με τους συνοδοιπόρους του. "We still make sound that you can't stand" γράφει ο «φρενοβλαβής» και τσογλανόφωνος Ουκρανός που έχει αυτή τη μπάντα αρκετά χρόνια και μάλιστα έχει κάνει και πολλές περιοδείες. Δεν είναι νιόφερτοι οι τύποι που σε αυτό το τελευταίο (και πιο φιλόδοξο) άλμπουμ τους παίζουν αυτό που υπερηφανεύονται ότι δημιούργησαν, Gypsy Punk.
Τσιγγάνικα βιολιά και διάφορα άλλα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα με την κιθάρα να μένει στο background έχοντας συνοδευτικό ρόλο χωρίς βέβαια να χάνει την ουσία της. Κατά τη διάρκεια της μεθυσμένης μπαρότσαρκας ακούς ακόμα και ψήγματα από Reggae.
Το άλμπουμ είναι καλό, πειστικό και σου φέρνει μια επαναστατική διάθεση αλλά και μια διάθεση να γιορτάσεις με αρκετές Τεκιλίτσες στην αγκαλιά (και στοστομάχι).
Τέλος πρέπει να επισκεφθείτε το site της μπάντας που είναι πλουσιοπάροχο σε φωτογραφικό υλικό από τις περιοδείες τους και άλλα χαρούμενα από αυτούς τους Immigrant Punks. Εμείς περιμένουμε να τους φέρουν και από τα μέρη μας γιατί στις συναυλίες τους πρέπει να γίνεται χαλασμός. Κρίμα είναι να χάσουμε και εμείς το πανηγύρι..!

Έτος κυκλοφορίας: 2005
Ειδος: punk
Περιεχόμενα:
01 SALLY
02 I WOULD NEVER WANNA BE YOUNG AGAIN
03 NOT A CRIME
04 IMMIGRANT PUNK
05 60 REVOLUTIONS
06 AVENUE B
07 DOGS WERE BARKING
08 OH NO
09 START WEARING PURPLE
10 THINK LOCALLY FUCK GLOBALLY
11 UNDERDOG WORLD STRIKE
12 ILLUMINATION
13 SANTA MARINELLA
14 UNDE5TRUCTABLE
15 MISHTO!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο, πολύ καλό cd, οι τύποι είναι φοβεροί. Πάντως πέρσι το καλοκαίρι ήρθαν στην Αθήνα και έγινε χαμός!

Tyrannos είπε...

Nαι φίλε μου, είναι απίθανοι..!
Δυστυχώς δεν κατάφερα να τους απολαύσω από κοντά...το πληροφορήθηκα αργά και μου ήταν αδύνατο να κατέβω !
Εμείς στην επαρχία χάνουμε πολλά πράγματα τελικά...