21 Μαΐου 2007

" Υπ' Ατμόν " - Διάφοροι Ερμηνευτές


Η αμαξοστοιχία "Τρένο στο Ρουφ" δεν τρέχει. Ακολουθεί τους αργούς, ηδονικούς ρυθμούς της φαντασίας, κάνοντας συχνά στάσεις σε σταθμούς της μνήμης και του χθες αφού «για να προχωράς δεν πρέπει να ξεχνάς».
Η παράσταση "υπ' ατμόν" δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια από την Καλλιτεχνική Εταιρία "Αξάνα" και προσωπικά την κα. Τατιάνα Λύγαρη, η οποία με μία πολύ αρμονική ομάδα συντελεστών έπλασαν αυτό το μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και στις ενδιαφέρουσες περιόδους της Belle Epoque και του Μεσοπολέμου, μέσα από τα τραγούδια αλλά και τα συμβάντα των χωρών που διερχόταν στην διαδρομή του, το θρυλικό τραίνο Orient Express.
Το "υπ' Ατμόν" είναι μία μουσικοθεατρική παράσταση, ένα νοσταλγικό αλλά και γοητευτικό πέρασμα σε εποχές, μουσικές και γεγονότα που σημάδεψαν τις περιόδους που το μυθικό αυτό τραίνο διερχόταν από το Παρίσι το Βερολίνο, την Βενετία, την Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Αθήνα, την Σόφια καταλήγοντας στην Κωνσταντινούπολη.
Με φόντο μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται μέσα σ' ένα κοσμοπολίτικο κλίμα σασπένς και μυστηρίου, στα χνάρια των ιστοριών της Μάτα Χάρι και του Ηρακλή Πουαρό, τα πολύ γνωστά και πολυαγαπημένα τραγούδια της Εντιθ Πιάφ, του Τίνο Ρόσσι, της Λουίζας Ποζέλι, της Μιστεγκέτ, της Σοφίας Βέμπο ή της Μάρλεν Ντήτριχ, μεταφέρουν τον θεατή στα Παριζιάνικα καφέ, στις Βερολινέζικες ταινίες του Μεσοπολέμου, στους μέγιστους της Ελληνικής οπερέτας, την μάντρα του Αττίκ αλλά και στις Ναπολετάνικες καντσονέτες, στα Ουγγαρέζικα τσάρδας και τους Τουρκικούς αμανέδες !
Την συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια όπως προαναφέρθηκε, έχει κάνει η Τατιάνα Λύγαρη, με την πολύτιμη συνεργασία και μουσική επιμέλεια του Γιώργου Παπαδάκη, τα κοστούμια τα επιμελήθηκε η Ντόρα Λελούδα, την φιλολογική επιμέλεια έκανε η Μαρία Τσιμά και τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύονται σε 9 διαφορετικές γλώσσες (!) εξαιρετικά από τους Χαρά Κεφαλά, Ζαχαρία Καρούνη και Κωνσταντίνα Ψωμά συνοδευόμενοι από τους μουσικούς Αντώνη Μποτονάκη στο πιάνο, Πέτρο Χρηστίδη στο βιολί και Θοδωρή Λυγνό στο κοντραμπάσο.
Επί δύο χειμερινές περιόδους το «υπ' Ατμόv» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε ένα αυθεντικό Wagon Restaurant του θρυλικού Orient Exρress του 1924 που ανακαίνισε η Τατιάνα Λύγαρη και αποτελεί το «Μουσικό Βαγόνι» της Αμαξοστοιχίας Θέατρο «Το τραίνο στο Ρουφ».
Η παράσταση απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα των τελευταίων ετών.
Το "υπ' Ατμόν" αποχωρίζεται την ατμόσφαιρα του αυθεντικού βαγονιού του Orient Exρress των γραμμών του Ρουφ και εκκινεί ένα ταξίδι σε θέατρα και χώρους που δεν βρέθηκε ποτέ, προκαλώντας και προσκαλώντας τους εκάστοτε θεατές, να ονειρευτούν, να γοητευτούν και να σιγοτραγουδήσουν ταξιδεύοντας με τους συντελεστές του.

Τα 25 τραγούδια της μουσικοθεατρικής παράστασης, που παρουσιάστηκε για δύο συνεχείς θεατρικές σεζόν (2003-04 και 2004-05) στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου "Το Τρένο στο Ρουφ", τα οποία είχαν κυκλοφορήσει και σε Cd, σας τα προσφέρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: