04 Μαΐου 2007

" Definitely Maybe " - Oasis

Οι Oasis βγήκαν από την αφάνεια το 1994, όταν έγιναν μια από τις πιο γνωστές
Βρετανικές μπάντες της δεκαετίας, υπεύθυνοι μαζί με τους Blur και τους αναγεννημένους Suede για την επιστροφή της βρετανικής κιθαριστικής pop στην κορυφή των charts. Καθοδηγούμενο από τον κιθαρίστα/στιχουργό Noel Gallagher, το κουιντέτο από το Manchester υιοθέτησε το τραχύ και σχεδόν θεατρικό image των Stones και των Who, παντρεύοντάς το με επιρροές από τις μελωδίες τωνBeatles, διατηρώντας πάντα τον βρετανικό λυρισμό και την θεματική δομή των Jam και των Kinks. Και όλα αυτά τυλιγμένα με ένα προκάλυμμα επαναστατικότητας και αυθάδειας, πιστό στις αρχές των θορυβωδών Sex Pistols και των Stone Roses.
Αρχικά, το group σχηματίστηκε από τους συμμαθητές Liam Gallagher (φωνητικά), Paul "Bonehead" Arthurs (κιθάρα), Paul Mc Guigan (μπάσο), και Tony Mc Caroll(ντράμμς). Ξοδεύοντας αρκετά χρόνια σαν τεχνικός στους, βαθιά επηρεασμένους από την επιτυχία των Stone Roses, Inspiral Carpets, ο Noel Gallagher επέστρεψε στο Manchester για να ανακαλύψει ότι ο αδερφός του είχε ήδη σχηματίσει μια μπάντα.
Ο Noel συμφώνησε να συμμετάσχει στο σχήμα υπό τον όρο να έχει τον ολικό έλεγχο του group, γράφοντας και όλα τα κομμάτια. Η υπόλοιπη μπάντα δέχτηκε και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι Oasis.Έπειτα από μια σειρά συναυλιών σε μικρά clubs, η μπάντα ήρθε σε επαφή με τονAlan McGee, το αφεντικό της Creation Records, αναγκάζοντάς τον να ακούσει το demo τους. Εντυπωσιασμένος ο Mc Gee αμέσως υπογράφει τους Oasis, και κυκλοφορεί το πρώτο single τους, το Supersonic, την άνοιξη του 1994, το οποίο γνωρίζει θετικές κριτικές, και ανεβαίνει στα charts. Ακόμη, μεγαλύτερη επιτυχία κάνει το Shakermaker, το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, η μελωδία του οποίου προέρχεται από το I'd Like To Teach The World To Sing. Ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του debut album τους, το Live Forever ολοκληρώνει την εντυπωσιακή είσοδο των Oasis και γίνεται μεγάλη επιτυχία σε όλη την ΜεγάληΒρετανία.
Ο πρώτος τους δίσκος, το Definitely Maybe, γίνεται ο πιο γρήγορα εξαντλήσιμος δίσκος στη βρετανική μουσική ιστορία, φιγουράροντας στην πρώτη θέση των charts.
Η Oasis-mania συνεχίζεται το 1994, καθώς το group παίζει μπροστά σε όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια, και κάθε single συνεχίζει την επιτυχία του προηγούμενου. Παρόλ' αυτά οι εκρηκτικοί χαρακτήρες του Liam και του Noel αρχίζουν να συγκρούονται, με τον Noel Gallagher να αποχωρεί για λίγο μετά από μια προβληματική αμερικάνικη περιοδεία. Επανέρχεται όμως σύντομα, ενώ το Supersonic σκαρφαλώνει στα αμερικάνικα album rock και modernrock charts, με το non-LP Whatever να φτάνει στο Nο.2 της Μεγ.Βρετανίας...

"Definitely Maybe"
Έτος κυκλοφορίας: 1994
Είδος: Rock

Περιεχόμενα:
1. Rock 'n' Roll Star
2. Shakermaker
3. Live Forever
4. Up In The Sky
5. Columbia
6. Supersonic
7. Bring It On Down
8. Cigarettes & Alcohol
9. Digsy's Diner
10. Slide Away
11. Married With Children

Δεν υπάρχουν σχόλια: