20 Μαΐου 2007

" Τα Πέριξ " - Βούλα Σαββίδη (Μάνου Χατζιδάκι)

Τον παλιό καιρό που τα Ρ ε μ π έ τ ι κ α, τα λέγαν ανδρικές βραχνές φωνές, οι πόρτες είσανε κλειστές. Λέξεις κρυφές και άγνωστες για τους πολλούς, πάνωσε μια «στενή» μελωδική γραμμή, περιορισμένη αυτάρεσκα σε τρεις - τέσσερις φθόγγους το πολύ, συνθέτανε τραγούδια άξια, μονάχα για όσους «υπογείως είχον μυηθεί»! Στην πανελλήνια ευαισθησία αρχίσανε να μιλούν αποκαλυπτικά, απ' την στιγμή που ακούστηκε μια γυναικεία φωνή - φωνή μιας ώριμης γυναίκας που ήταν συγχρόνως κόρη, μητέρα κι αγαπητικιά.
Και τα τραγούδια γίνανε πλατειά, με λόγια που θίγαν τους καιρούς κι ανατάραζαν τους καημούς πάνω σε δύο θέματα πρωταρχικά, γνησίως νεοελληνικά. Το θέμα της φ υ γ ή ς και του έ ρ ω τ α - του από τρεις χιλιάδες χρόνια ανικανοποίη του.
Παράλληλα κι άλλα πολλά, χυνόντουσαν απ' τα τραγούδια αυτά και βάφαν τον αγέρα, που οι μηχανές των οργανωτικών αγγέλων επιχειρούσαν να εμποδίσουν, μα που δεν μπόρεσαν ποτέ να σταματήσουν την ροή κι επιρροή τους μέσα μας. Κι έτσι μπορεί κανείς να πει, πως η Μαρίκα Νίνου με το τραγούδι της «Κάποια μάνα αναστενάζει» σφράγιζε εκείνον τον καιρό οριστικά, ενώ συγχρόνως, εδραιωνότανε ένα είδος παιδείας στην χώρα μας, του «ταπεινού και της αυτογνωσίας», που για αρκετά χρόνια θα μας κρατούσε σοβαρούς και αρκούντως σκεπτόμενους.
Γι' αυτό κι εγώ με τα «ΠΕΡΙΞ», αρχίζοντας να επιλέγω και να τοποθετώ τα εβδομήντα, ίσως κι ογδόντα πιο όμορφα τραγούδια της λαϊκής μας τούτης μουσικής περιοχής, επιχειρώ να τα μεταφέρω μες από μια αυθεντικά γυναικεία μορφή, λαϊκή ζωγραφιά μεταίωρη στον κήπο του Βοτανικού ή στο Μπαξέ -Τσιφλίκι, μαστορικά ζωγραφισμένη από τον Μόραλη, με την φωνή ενός κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη που ονομάζεται Βούλα Σαββίδη. (Εδώ ας με συγχωρέσει το όργανο μπουζούκι, που δεν το μεταχειρίζομαι. Έτσι καθώς κατάντησε καλοντυμένο πονηρό, σαν λαϊκός αγαπητικός, δεν είναι σε θέση πια να εκφράσει τα μύρια όσα ακριβά μας κληρονόμησαν οι «άγνωστοι και ανώνυμοι» δάσκαλοι των σεμνών καιρών).
Όλη η εργασία αυτή χαρίζεται στην μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που δίχως να το ξέρει με το μαχαίρι της φωνής της, χάραξε μέσα μας βαθειά τα ονόματα θεών της ταπεινωσύνης και της Βυζαντινής παρακμής.
M.Χ
Αθήνα, 18 Απριλίου 1974

Έτος κυκλοφορίας: 1974
Είδος: έντεχνο/λαϊκό
Περιεχόμενα:
1. Ο ΜΑΧΑΛΟΜΑΓΚΑΣ ( Συνθέτης/ές:ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) (3.53')
2. ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ (3.47')
3. ΤΙ ΘΕΣ Μ` ΕΜΕ ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ Σ.) (3.56')
4. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΙ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ) (2.42')
5. ΞΑΝΘΙΑ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ) (2.31')
6. ΕΓΩ ΠΟΝΩ ΕΣΥ ΓΕΛΑΣ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) (4.40')
7. ΟΤΑΝ ΔΩ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ) (3.48')
8. ΤΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΑΓΟΡΙ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Στιχουργός/οί:ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ) (3.03')
9. ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΑΠ` ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Στιχουργός/οί:ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) (2.43')
10. ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ) (3.10')
11. ΡΙΞΕ ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ) (3.25')
12. ΧΑΡΑΜΑΤΑ Η ΩΡΑ ΤΡΕΙΣ/ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ) (2.59')