25 Μαΐου 2007

" Blood On The Tracks " - Bob Dylan


O Robert Allen Zimmermann γεννήθηκε στις 24 Μαϊου 1941 στο Duluth της Minnesota. Μαθητής γυμνασίου παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα. Τότε κάνει το πρώτο συγκρότημα τους Golden Chords και παίζουν τραγούδια του Chuck Berry, του Little Richard, Rock'n'Roll Country Folk, Blues.
Το 1959 φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί ακούει για πρώτη φορά δίσκο του folk θρύλου Woody Guthrie, γίνεται λάτρης του και αποφασίζει να τον συναντήσει. Παρατά τις σπουδές και κάποιο χειμωνιάτικο πρωινό φτάνει στη Ν. Υόρκη, τη μητρόπολη της μουσικής το μέρος που μπορεί να δει το ίνδαλμα του.
Το 1975 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Blood on the tracks", ακόμη ένα Νο 1, που του προσέφερε το βραβείο Grammy στην κατηγορία του "Καλλιτέχνη της χρονιάς". Τα folk-pop τραγούδια του "Blood On The Tracks" τα έγραψε μέσα σε δύο μήνες και ήταν τόσο περήφανος γι' αυτά που τα έπαιξε σε prive συνάθροιση σε φίλους και συνεργάτες, ανάμεσά τους στους Μάικ Μπλούμφιλντ, Ντέιβιντ Κρόσμπι και Γκράχαμ Νας.
Ο Ντίλαν θύμισε τον ευθύ, παλιό καλό εαυτό του, με τη μουσική και τους στίχους να γίνονται πάλι μία ενιαία δύναμη. Ωστόσο το άλμπουμ αυτό είναι έντονα επηρεασμένο από τα προβλήματα του γάμου του με την Σάρα.
Ο Μπομπ Ντίλαν εξετάζει (και) στο "Tangled Up In Blue" τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως το συγκεκριμένο κομμάτι "ήταν μία ακόμα προσπάθεια να κάνω κάτι που δεν είχε ξανακουστεί στο παρελθόν". Ίσως γι' αυτό συνέχισε να αλλάζει διαρκώς τους στίχους του, ακόμα και μετά την κυκλοφορία του.

Έτος κυκλοφορίας:1975
Είδος: folk/rock
Περιεχόμενα:
1. Tangled up in blue
2. Simple twist of fate
3. You're a big girl now
4. Idiot wind
5. You're gonna make me lonesome when you go
6. Meet me in the morning
7. Lily Rosemary and the jack of hearts
8. If you see her say hello
9. Say hello
10. Shelter from the storm
11. Buckets of rain

Δεν υπάρχουν σχόλια: