05 Μαΐου 2007

" Careless Love " - Madeleine Peyroux

Η Madeleine Peyroux είναι μια χαρισματική τραγουδίστρια με φωνή που παραπέμπει στο μεγαλείο των μαύρων ερμηνευτριών της jazz. Το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως την πιο "συναρπαστική και περίπλοκη τραγουδίστρια για το2006".
Το 1996, μόλις 22 χρονών, με το πρώτο της album "Dreamland", εντυπωσίασε τους πάντες με την εύθραυστη ομορφιά της φωνής της αλλά και με τη σοβαρότητα με την οποία άγγιζε το jazz υλικό της.
Ενας ανιχνευτής ταλέντων την "ψάρεψε" σε ένα νεουορκέζικο στέκι και την έπεισε να κάνει ένα δίσκο, στον οποίο θα διασκεύαζε Εντίθ Πιαφ, Μπέσι Σμιθ, Πάτσι Κλάιν. Και έτσι από μποέμ μουσικός του δρόμου έφτασε να χαρακτηριστεί από το "Time" ως η πιο "συναρπαστική και περίπλοκη τραγουδίστρια της χρονιάς", αφού προηγουμένως τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου είχαν προλάβει να τη βαφτίσουν "διάδοχο της Billy Holiday".
Ο δίσκος της πούλησε 200.000 αντίτυπα παγκοσμίως -αστρονομικό νούμερο για jazz κυκλοφορία -, αλλά η Madeleine είχε ήδη γίνει αλλεργική με τoν κόσμο της μουσικής βιομηχανίας ! Τότε εκείνη επέλεξε ...ν' εξαφανιστεί και να επιστρέψει στους δρόμους και σε μικρότερους χώρους...
Μια περιπέτεια υγείας, η επιστροφή στη ζωή των δρόμων, οι εμφανίσεις σε μικρά μπαρ είναι τα κομμάτια του προσωπικού της παζλ για τη συμπλήρωση του οποίου χρειάστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, οκτώ χρόνια..!
Στο τέλος του 2004, στα τριάντα της πια, κυκλοφόρησε ένα album μοναδικής ομορφιάς, το Careless Love, στο οποίο συνυπάρχουν απολύτως αρμονικά το"Dance Me To The End Of Love" του Λίοναρντ Κοέν, το "You're Gonna Make Me Lonesome When You Go" του Μπομπ Ντίλαν, το "Weary Blues" του Χανκ Γουίλιαμς, το ομώνυμο τραγούδι του CD, επιτυχία της Μπέσι Σμιθ στα τέλη της δεκαετίας του '20, αλλά και το δικό της "Don't Wait Too Long".
Η Peyroux ερμηνεύει τα κομμάτια της με έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο, ο οποίος όμως εμπεριέχει το μεγαλείο των μαύρων ερμηνευτριών του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Η ερμηνεία της ακροβατεί ανάμεσα στην jazz και στα blues ενώ διαρκώς μοιάζει να ψάχνει πάνω στις νότες δρόμους που ξεφεύγουν από τα όρια των μουσικών ειδών. Οι κριτικές για τις live εμφανίσεις της μιλούν για μια εμπειρία καθηλωτική.
Η Peyroux με μια κιθάρα (και την υπέροχη μπάντα της) και με αυτή τη φωνήτραγουδά με την πεποίθηση ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με ένα τραγούδι...

"Careless Love"
Έτος κυκλοφορίας: 2004
Είδος: jazz
Περιεχόμενα:
01. Dance Me To The End Of Love
02. Don't Wait Too Long
03. Don't Cry Baby
04. You're Gonna Make Me Lonesome When You Go
05. Between The Bars
06. No More
07. Lonesome Road
08. J'ai Deux Amours
09. Weary Blues
10. I'll Look Around
11. Careless Love
12. This Is Heaven To Me

Δεν υπάρχουν σχόλια: