01 Μαΐου 2007

" Cafe Atlantico " - Cesaria Evora

Όταν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Ευρώπης έπαιξαν για πρώτη φορά το Sodade, στον παγκόσμιο χάρτη της μουσικής προστέθηκε το ειδικό βάρος μιας σχετικά άγνωστης μέχρι τότε χώρας, του Πράσινου Ακρωτηρίου.
Δέκα πετυχημένα άλμπουμ, χιλιάδες συναυλίες, πλατινένιοι και χρυσοί δίσκοι, πέντε υποψηφιότητες για Grammy, είναι η συγκομιδή 13 ετών παρουσίας της Cesaria Evora στο διεθνές μουσικό προσκήνιο.

Η ντίβα που τραγουδάει ξυπόλητη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της προς τη συνεχιζόμενη φτώχεια του λαού της, γεννήθηκε το 1941 στο Sao Vincente τουCape Verde. Σήμερα θεωρείται η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα της μουσικής"morna". Το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, διαδεδομένο στα νησιά του αρχιπελάγους ανοιχτά της Σενεγάλης, γεννήθηκε από την καταπίεση των ευρωπαίων αποικιοκρατών.
Η θεματολογία του περιγράφει τη νοσταλγία της ελευθερίας, τα σκλαβοπάζαρα, τη προδομένη αγάπη και τα ακυρωμένα όνειρα, μεταδίδοντας στους ερμηνευτές του έναν αέρα εξωτικής θλίψης. Ο αέρας αυτός, στη φωνή της Cesaria, λαμβάνει τροπικές διαστάσεις. Γίνεται κυκλώνας, άνεμος αισθημάτων, αρχέγονη ακουστική εμπειρία που γεφυρώνει την απόσταση της άλλης γλώσσας.
Σε συνεργασία με τους πολύ καλούς μουσικούς που ανέκαθεν την πλαισίωναν, η Εvora καινοτόμησε εισάγοντας στo ρεπερτόριό της επιρροές από Βραζιλία, Πορτογαλία και Κούβα (chorο, forro, fado, rumba). Ήταν και μαθηματικά βέβαιο ότι το όνομά της, θα ξέφευγε κάποτε από τα υδάτινα όρια του νότιου Ατλαντικού, για να φτάσει στα ερτζιανά και τις δισκοθήκες όλου του κόσμου.

"Cafe Atlantico"
Ετος κυκλοφορίας: 1999
Είδος: Ethnic
Περιεχόμενα:
1. FLOR DI NHA ESPERANCA
2. VAQUINHA MANSA
3. AMOR DI MUNDO
4. PARAISO DI ATLANTICO
5. SORTE
6. CARNAVAL DE SAO VICENTE
7. DESILUSAO DUM VICENTE
8. NHO ANTONE ESCADERODE
9. BEIJO DE LONGE
10. ROMA CRIOLA
11. PERSEGUIDA
12. MARIA ELENA
13. CABO VERDE MANDA MANTENHA
14. TEREZINHA

Δεν υπάρχουν σχόλια: