30 Απριλίου 2007

" Letter From Istanbul " - Derya Turkan, Sokratis Sinopoulos

"Letter From Istanbul"

Ο τίτλοs θυμίζει παραμύθι, εγώ όμωs θ' αναφερθώ σε μία αγνή και πραγματική ιστορία φιλίαs, κι ό,τι ανακαλεί η συνάντηση του Derya Turkan και του Σωκράτη Σινόπουλο.
Η επιστήμη τηs ιστορίαs και τηs τέχνηs περιγράφουν, επί αιώνεs τώρα, δυο διαφορετικά πρόσωπα τηs ανθρωπότηταs. Ενώ η πρώτη αναφέρεται σε πολέμουs, σε
αυτοκρατορίεs και σε συνθύκεs, η δεύτερη μιλάει για την αγάπη, το πάθοs και την αλληλεγγύη. Η μουσική ξεπερνώνταs την ικανότητα των λέξεων και των χρωμάτων, μεταφέρει με απλότητα πληθώρα αισθημάτων στο ανθρώπινο πνεύμα.
Θέλωνα πιστεύω οτι η τέχνη και η μουσική αποδείχθηκαν ισχυρότεροι και
μονιμότεροι από τουs θεσμούs του έθνουs και του κράτουs, οι οποίοι
ταυτίστηκαν τα τελευταία 500 χρόνια - με πολέμουs, με αφομοιώσειs, με αλλοτροιώσειsπολιτισμού και με καθοριστικέs επεμβάσειs στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου.
Έχονταs ωs αρχή οτι συγγενεύουν όλεs οι παραδοσιακέs μουσικέs του κόσμου, πρέπει να δεχτούμε χωρίs καμία απόδειξη- οτι και οι μουσικέs παραδόσειs που
δημιουργήθηκαν επί αιώνεs στην περιοχή τηs Ανατολήs, σε όποια γλώσσα κι αν είναι, αποτελούν τον καρπό τηs ίδιαs μαγιάs.
Έτσι η παρούσα παραγωγή δείγμαυψηλής ερμηνείαs, αποτελεί μία αβίαστη συνύπαρξη και αποτέλεσμα μιας προσεγμένης δουλειάς δυο στενών φίλων.
Η φιλία τους δεν είναι καρπός της μετασεισμικής περιόδου, δεν είναι μόδα, ούτε και ντουέτο με φόντο το χρήμα... Είναι απ'αυτές που στεριώνουν σε φιλικές συναντήσεις με κοινή
γλώσσα την μουσική ... Μια επικοινωνία που ενισχύεται από κοινού μ'ένα λεπτό μουσικό ταμπεραμέντο.
Ο δίσκος αποτελείται απo ένα προσεκτικά επιλεγμένο ρεπερτόριο: παραδοσιακά τούρκικα και ελληνικά τραγούδια , ζειμπέκικα , συρτά , συνθέσεις (ζειμπέκικονικρίζ, Ταμπουρί Τζεμίλ Μπέι). Οι ερμηνείες του δίσκου συνδυάζουν τα γεμάτο αίσθημα ταξίμια, την υψηλή ερμηνευτική τεχνική, με την ξεχωριστή δημιουργικότητα των δεξιοτεχνών μουσικών.
Ένας έλληνας κι ένας τούρκος μας ενώνουν σ'ένα δίσκο που καταθέτουν την ψυχή τους με πόλο έλξης την μουσική της ανατολής.

Έτος κυκλοφορίας: 2000
Είδος: world
Περιεχόμενα:
1 Ussak Sarki
2 Saba Oyun Havasi (Udi Yorgo Bacanos)
3 Rast Kasap Arabaci
4 Acemkurdi Taksim on Kanun
5 Acemkurdi Sarki
6 Midilli Zeybek
7 Yagcilar Zeybek
8 Hicaz Taksim
9 Hicaz Karsilama
10 Rast Taksim on Kanun
11 Rast Zeybek (Tanburi Cemil Bey)
12 Bulut Gelir

Δεν υπάρχουν σχόλια: