01 Απριλίου 2007

" Συνοικία Τ' Όνειρο " - Μίκης Θεοδωράκης (Soundtrack)



"ΣΥΝΟΙΚΙΑ Τ' ΟΝΕΙΡΟ"
Ενα ολοκληρωμένο soundtrack του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί σπάνιο μουσικόντοκουμέντο.
Με σενάριο του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και του συγγραφέα Κώστα Κοτζιά, ο Αλέκος Αλεξανδράκης επιχειρεί την πρώτη του σκηνοθεσία στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Έχει ήδη παντρευτεί την Αλίκη Γεωργούλη (1957) και μοιράζονται την αγάπη τους για την τέχνη, τις προοδευτικές τους ιδέες, τα ιδανικά τους για έναν καλύτερο κόσμο.
H "Συνοικία το όνειρο" λογοκρίθηκε και ένας αστυνομικός διευθυντής, που σταμάτησε την προβολή της, τους είχε πει: "Τι πράγματα είναι αυτά πουδείχνετε; Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πεινασμένοι ούτε τρελοί που να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Κάνετε κομμουνιστική προπαγάνδα".
Ευτυχώς που διαμαρτυρήθηκε η Ελένη Βλάχου κι επετράπη τελικά η προβολή της ταινίας, έστω και πετσοκομμένη.
Η «Συνοικία τ' όνειρο» είναι η πιο σημαντική σκηνοθετική δουλειά του Αλέκου Αλεξανδράκη στον ελληνικό κινηματογράφο.Η ταινία, αν και δεν σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, εν τούτοις θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες ηθογραφίες της μεγάλης οθόνης.
Ο Αλέκος Αλεξανδράκης πλησίασε ρεαλιστικά την ελληνική πραγματικότητα, δραματοποιώντας τον πόνο και τις λαχτάρες της φτωχολογιάς, έτσι όπως τις βίωσαν οι άνθρωποι της εκείνα τα δύσκολα χρόνια του '60.
Οι κριτικοί της εποχής χαρακτήρισαν την ταινία «αριστούργημα» και μίλησαν πολύ κολακευτικά και για την υπέροχη μουσική επένδυση του Μίκη Θεοδωράκη που έντυσε με τον πιο δεξιοτεχνικό τρόπο, όχι μόνο τις δραματικές σκηνές της ταινίας αλλά και τις ντοκι-μαντερίστικες εικόνες της.
Στο συγκεκριμένο soundtrack που κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε δίσκο, ακούμε πολλά γνωστά θέματα από μεγάλες τραγουδιστικές επιτυχίες του συνθέτη, παιγμένα μ' έναν άλλο εξαιρετικό τρόπο, έτσι ούτως ώστε να δένουν άρτια με τις μαγικές εικόνες του φιλμ.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης με την αυθεντική λαϊκή αλλά και δραματική ερμηνεία του γίνεται ένας ακόμη «ρόλος» της ταινίας προσθέτοντας δραματουργικά στο συνολικό κλίμα αρτιότητας και υψηλής αισθητικής που τη χαρακτηρίζει.
Το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», ερμηνευμένο εκπληκτικά από τον Μπιθικωτση που εκείνα τα χρόνια συνεργαζόταν στενά με τον μεγάλο συνθέτη, έγινε «ύμνος» της φτωχολογιάς αντικατοπτρίζοντας μοναδικά τη σκληρή πραγματικότητα μιας Ελλάδας που προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να επιβιώσει.
Ένα λοιπόν ολοκληρωμένο soundtrack του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί σπάνιο μουσικό ντοκουμέντο αφού ο κορυφαίος συνθέτης έγραψε λιγοστά για τονελληνικό κινηματογράφο.
Μάκης Δελαπόρτας
Έτος κυκλοφορίας: 2006
Είδος: έντεχνο/soundtrack
Περιεχόμενα:
1 ΤΙΤΛΟΙ - Ορχηστρικό
2 ΒΡΕΧΕΙ ΣΤΗ ΦΤΩΧΟΓΕΙΤΟΝΙΑ - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
3 ΑΝΗΛΙΑΓΑ ΣΤΕΝΑ - Ορχηστρικό
4 ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ - Ορχηστρικό
5 ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ - Ορχηστρικό (Διάλογος Αλ.Αλεξανδράκης, Αλίκη Γεωργούλη)
6 ΜΑΝΑ - Γρηγόρης Μπιθικώτσης
7 Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΡΙΚΟ - Ορχηστρικό
8 Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΑΣΗΜΑΚΗ - Ορχηστρικό
9 ΔΡΑΜΑΤΙΚΟ - Ορχηστρικό
10 ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ - Ορχηστρικό

Δεν υπάρχουν σχόλια: