18 Απριλίου 2007

" Istanbul - Atina - Istanbul " - Gundogarken


Το συγκρότημα Gundogarken αντιπροσωπεύει ένα ρεύμα της τουρκικής μουσικής που ονομάζεται ozgun muzigi (δημιουργική μουσική) και βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό που ονομάζουμε στην Ελλάδα, ατυχώς ίσως, έντεχνη μουσική.
Η μουσική αυτή ροπή, αποφεύγοντας τις παραδοσιακές μουσικές κλίμακες και ενσωματώνοντας κλίμακες, αρμονίες και ρυθμούς δυτικού τύπου σε προϋπάρχουσες μορφές μπαλάντας, κατάφερε να εκφράσει δίχως προκλήσεις μια επιθυμία απελευθέρωσης από το άγονο φορτίο των στιλιζαρισμένων μορφών. Ειδικότερα, στην περίπτωση των Gundogarken επιχειρήθηκε ένα άνοιγμα προς τον αιγαιοπελαγίτικο ήχο, όπως μαρτυρεί και η παρουσία του μπουζουκιού στη μουσική τους.
Επίσης, είναι οι πρώτοι που συνεργάστηκαν με Έλληνα ενορχηστρωτή και Έλληνες μουσικούς. Το συγκρότημα Gundogarken (Χάραμα, Ξημέρωμα) κατέχει θέση ιδιαίτερη στηνιστορία της έντεχνης τουρκικής μουσικής.
Την ενορχήστρωση του δίσκου "Istanbul-Atina-Istanbul" την έκανε ο Νικηφόρος Μεταξάς και ηχογραφήθηκε στην Αθήνα με Έλληνες μουσικούς (Μ. Καραντίνης, Η. Βαβάτσικας, Π. Ρεμπούτσικας, Κ. Αντωνίου, Τ. Κανέλλος κ.ά).
Η επιτυχία της συνεργασίας εκτίναξε το συγκρότημα στα ύψη των τουρκικών charts.
Το συγκρότημα εμφανίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του '70, την ώρα που μια γενιά με δυτικό προσανατολισμό και έντονες τις επιρροές της μουσικής επανάστασης του '60 στη Δύση, αποκτούσε συνείδηση της ύπαρξής της και δειρευνούσε νέες μορφές έκφρασης.
Η Βασιλική Παπαγεωργίου, μέλος των Βόσπορος, η οποία συνεργάστηκε πολλές φορές με το τούρκικο συγκρότημα Gundogarken και ερμηνεύει κάποια τραγούδια στο δίσκο, λέει: Με τους Gundogarken, μου δόθηκε η ευκαιρία να εισχωρήσω στη σύγχρονη πραγματικότητα της τουρκικής μουσικής, γνωρίζοντας άξιους μουσικούς που προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο αυθεντικό ύφος μοντέρνας μουσικής, που δεν αντιγράφει απλώς τα δυτικά πρότυπα, αλλά αντιπροσωπεύει και εμπεριέχει και τις δικές τους ανατολικές καταβολές. Σίγουρα, οι απόπειρες που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση, έχουν ήδη αποδώσει καρπούς.

Έτος κυκλοφορίας: 2000
Είδος: ozgun muzigi
Περιεχόμενα:
01 AGLIYOR ISTANBUL
02 ELLERIMDE CICEKLER
03 BAGLAR
04 YANIMA GEL
05 BIN DEFA DEDIM
06 SICAKLARDANDIR
07 ASK ICIN
08 TEMENNI
09 UC OTUZLUK ASK
10 GORDUGUME SEVINDIM
11 PISMANIM
12 MUCIZE
13 DI GEL YANIMA
14 ISTANBUL ATINA ISTANBUL

Δεν υπάρχουν σχόλια: