06 Απριλίου 2007

" Ανατολικό Παράθυρο " - Δυνάμεις Του Αιγαίου

Το ούτι, το νέι, το κανονάκι, ο ταμπουράς, το τουμπελέκι...
Εντάξει, όλα αυτά σήμερα ηχούν οικεία στα αυτιά μας, λες και τα γνωρίζουμε παιδιόθεν, λες και οι μουσικές μας εμπειρίες πέρασαν και ολίγον μέσω Κωνσταντινούπολης.
Οι μουσικές σπουδές των μελών του συγκροτήματος πάνω στην ευρωπαϊκή και τη βυζαντινή μουσική, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους αγάπη για τα λαϊκά παραδοσιακά όργανα αλλά και την απήχηση που είχε η μουσική τους πρόταση, οδηγούν σε μια ακόμα και νοτομία: την οργάνωση των μουσικών σπουδών στο χώρο της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, εκεί δηλαδή όπου υπήρχε τεράστιο κενό σε επίπεδο ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Και η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπήρχαν συγκροτήματα σαν τις «Δυνάμεις του Αιγαίου», που μέσα στη δεκαετία του '80 ανέτρεξαν σε παραδοσιακά ακούσματα (και όργανα) για να δημιουργήσουν έναν νέο - για την εποχή - ήχο, ίσως σήμερα να είχαμε εντελώς διαφορετική εικόνα για τα εν λόγω όργανα (και αυτό που αντιπροσωπεύουν).

Οι "Δυνάμεις του Αιγαίου" - Χ. Τσιαμούλης, Π.Ταμπούρης, Ν. Γράψας, Γ. Ζευγώλης και Μ. Κλαπάκης - διαλύθηκαν στις αρχέςτου '90 αφήνοντας πίσω τους τρεις εξαιρετικούς δίσκους («Δυνάμεις τουΑιγαίου» 1985, «Ήχος Β» 1987 και «Ανατολικό Παράθυρο»1990.
Βέβαια με την εκπνοή του 20ου αιώνα οι Δυνάμεις Του Αιγαίου επανασυγκροτούνται και παρουσιάζουν σε μια δική τους ανεξάρτητη δισκογραφική παραγωγή, μια συλλογή προσωπικών τους τραγουδιών ( "Ολες οι μέρες που έλειπα" 1999, Filokalia Romana ), ενώ σχεδιάζουν μία σειρά ξεχωριστών μουσικών παραγωγών με ερμηνευτές τους ίδιους αλλά και άλλους μουσικούς που κινούνται σε μουσικούς χώρους ανάλογους με αυτών των "Δυναμεων", και που έχουν σαν βάση τα μουσικά ιδιώματα της νότιο Βαλκανικής και της ανατολικής Μεσογείου.

"Ανατολικό Παράθυρο"
Έτος κυκλοφορίας: 1990
Είδος: έντεχνο/παραδοσιακό
Περιεχόμενα:

1 ΓΙΑ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
2 ΦΥΣΗΞΕ ΑΕΡΑΣ
3 ΦΕΓΓΑΡΙ ΜΟΥ ΚΡΥΦΟ
4 ΣΒΗΝΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΑ ΦΩΤΑ
5 ΚΟΚΚΙΝΑ ΧΕΙΛΗ ΦΙΛΗΣΑ
6 ΕΤΣΙ ΝΑ Μ΄ ΑΚΟΥΜΠΑΕΙ Η ΜΟΥΣΙΚΗ
7 Η ΜΕΔΟΥΣΑ
8 ΧΟΡΟΣ ΣΤΟ ΣΕΙΡΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: