17 Ιουνίου 2007

" Καλημέρα Κυρία Λύδια " - Γ. Νταλάρας, Γ. Λύδια

Σας θυμάμαι και σας θαυμάζω από πολύ μικρός. Τα τραγούδια σας, μαζί με κείνα της Καίτης Γκρέυ και της Πόλυς Πάνου γεμίζανε το σπίτι μας απ' τα ραδιόφωνα και τα γκρι πικ-απ της εποχής. Εσείς δεν το ξέρετε, αλλά εγώ, πιτσιρίκος τότε και φιλόδοξος υποψήφιος τραγουδιστής, έχω τραγουδήσει πολλές φορές μαζί σας, κάνοντας πότε τον Μπιθικώτση, πότε τον Καζαντζίδη και πότε τονΑγγελόπουλο.
Πολύ αργότερα, οι φίλοι μου κι εγώ, καινούριοι όλοι στο τραγούδι, σας αναζητήσαμε πολλές φορές «στήνοντας» τα προγράμματα μας. Σας ξαναβρήκα κάποια στιγμή, όταν γνώρισα το γιο σας. Ήμαστε συνομίληκοι και φαντάροι στην ίδια σειρά. «Είμαι γιος της Γιώτας Λύδια» μου είπε. Ξαφνιάστηκα και συγκινήθηκα πολύ.
Σήμερα είσαστε πάλι κοντά μας. Είναι μεγάλη μου τιμή που τραγουδήσαμε μαζί, όπως «τότε», στο ίδιο μικρόφωνο, στη συναυλία της Θεσσαλονίκης και στο στούντιο. Είναι μεγάλη μου τιμή που μοιραζόμαστε τα τραγούδια αυτού του δίσκου και την απόφαση σας να ξαναγυρίσετε . στο τραγούδι.
Καλημέρα κυρία Λύδια.

Γιώργος Νταλάρας

Το cd αυτό το έχω ριπάρει από δίσκο βινυλίου που βρίσκεται στη δισκοθήκη μου από την αρχή της κυκλοφορίας του...
Η αφορμή να τον καταθέσω εδώ ήταν η φίλη μου η aaz και το τραγούδι "Είναι Αργά" (είναι σύνθεση του Μανώλη Χιώτη Και το πρωτοτραγούδησε η Μάγια Μελάγια) το οποίο αρέσει πολύ και στους δυό μας !
Είναι φιλτραρισμένος σε άριστη εγγραφή ! Βέβαια υπάρχουν και covers τα οποία δημιούργσησα μόνος μου και δεν ξέρω αν σας ικανοποιούν..?
Από τους καλύτερους λαϊκούς δίσκους της δεκαετίας του '80, με δύο πολύ μεγάλες φωνές να ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μιαν εξαιρετική από πάσης πλευράς δουλειά. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1984 και σήμανε την επιστροφήστη δισκογραφία μιας σπουδαίας τραγουδίστριας, που έγραψε χρυσές σελίδες στο ελληνικό τραγούδι κυρίως το χρονικό διάστημα 1958-1970.
Το άλμπουμ "Καλημέρα Κυρία Λύδια" γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία, αφού ξεπέρασε σε πωλήσεις τις 180.000 αντίτυπα! Μέσα από την άκρως ενδιαφέρουσα βιογραφία της με τίτλο «Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα», η Γιώτα Λύδια αφηγείται με λεπτομέρειες το παρασκήνιο αυτής της συνεργασίας. Αναφέρει λοιπόν ότι δεν ήθελε να επανέλθει στα στούντιο ηχογράφησης, ωστόσο πρώτα ο παραγωγός Γιώργος Μακράκης κι εν συνεχεία ο Γιώργος Νταλάρας την έπεισαν να το κάνει. Η ιδέα ήταν να ερμηνεύσουν οι δυο τους παλιά λαϊκά τραγούδια και ιδιαίτερα ορισμένα που είχε πει σε πρώτη εκτέλεση ο Στέλιος Καζαντζίδης, αφού τα έξι από τα δεκαπέντε του άλμπουμ πρωτοτραγουδήθηκαν από εκείνον.
Η μεγάλη τραγουδίστρια αποκαλύπτει επίσης ότι το «Κάψε-κάψε» ήταν επιθυμίατου γιου της να το πει κι ενώ στην αρχή αρνήθηκε, στη συνέχεια το δοκίμασε στο στούντιο κι αφού όλοι οι παρευρισκόμενοι «τρελάθηκαν» από την ερμηνεία της, μπήκε κανονικά στο δίσκο. Εξάλλου, ξανατραγούδησε το «Πες μου γιατί» που ήταν από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της στα χρόνια του '60 και κατόπινεπιμονής του Νταλάρα το «Ή εμένα ή την άλλη», που είχε πει σε πρώτη εκτέλεσηη Φωτεινή Μαυράκη.
Όσον αφορά τον Γιώργο Νταλάρα, αποδεικνύει για πολλοστή φορά ότι πέρα και πάνω από όλα τα άλλα είναι ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής και αποδίδει μοναδικά τα τραγούδια που του αναλογούν. Ειδικά το «Είναι αργά» έχει να κάνει με τις παιδικές του μνήμες, αφού στο οπισθόφυλλο αναφέρει ότι θυμάται τον πατέρα του να το λέει με έναν ιδιαίτερο τρόπο που προσπάθησε να «πιάσει» κι ο ίδιος τραγουδώντας το στο δίσκο αυτό.
Στον ίδιο χώρο καλωσορίζει τη Γιώτα Λύδια με σημείωμά του κι ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη δουλειά.
Δεύτερες φωνές κάνουν η Γλυκερία, ο Αγάθωνας Ιακωβίδης και η Χάρις Αλεξίου

Έτος κυκλοφορίας: 1984
Είδος: Λαϊκά
Περιεχόμενα:
1. Κάψε-κάψε (Β. Βασιλειάδη - Πυθαγόρα) Γ. Λύδια
2. Μέσα στο έρημο σπιτάκι (Στ. Καζαντζίδη) Γ. Νταλάρας
3. Πες μου γιατί (Στ. Ατταλίδη - Κ. Βίρβου) Γ. Λύδια
4. Είναι αργά (Μ. Χιώτη - Χρ. Κολοκοτρώνη) Γ. Νταλάρας
5. Ή εμένα ή την άλλη (Τ. Σούκα - Ηρ. Παπασιδέρη) Γ. Λύδια
6. Το ψωμί της ξενιτιάς (Ι. Βασιλόπουλου - Ε. Ατραϊδη) Γ. Νταλάρας
7. Ανεβαίνω σκαλοπάτια (Απ. Καλδάρα) Γ. Λύδια
8. Ίσως αύριο (Β. Τσιτσάνη) Γ. Νταλάρας
9. Το 'ξερα πως θα μου φύγεις (Β. Τσιτσάνη) Γ. Λύδια
10. Ήρθα κι απόψε στα σκαλοπάτια σου (Γ. Ζαμπέτα - Χ. Βασιλειάδη) Γ.Νταλάρας
11. Ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι (Απ. Καλδάρα - Ευτ. Παπαγιαννοπούλου) Γ. Λύδια
12. Φεγγάρι χλωμό (Γρ. Μπιθικώτση - Δ. Γκούτη) Γ. Νταλάρας
13. Κυκεώνας (Γ. Μουφλουζέλη) Γ. Λύδια - Γ. Νταλάρας
14. Λίγο-λίγο θα με συνηθίσεις (Απ. Καλδάρα - Ευτ. Παπαγιαννοπούλου) Γ. Λύδια - Γ. Νταλάρας
15. Αυτή η νύχτα μένει (Στ. Καζαντζίδη) Γ. Λύδια - Γ. Νταλάρας

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φιλε μου αφου σε συγχαρω για την πολυ καλη σελιδα σου θα ηθελα να σε παρακαλεσω αν μπορεις να ανεβασεις ξανα το συγκεκριμενο αρχειο. Σ'ευχαριστω.

Tyrannos είπε...

Ok, τώρα μπορείς να το κατεβάσεις!