08 Ιουνίου 2007

" Στην Ανδρομέδα Και Στη Γη " - Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε στον Τύρναβο του Νομού Λάρισας το 1959.
Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Α.Π.Θ.. Η πρώτη συμμετοχή στη δισκογραφία ήταν με τα τραγούδια "Λεγεωνάριος" και "Μαύρος γάτος" στον δίσκο "Διαίρεση" τουΒασίλη Παπακωνσταντίνου (πρόκειται για απλή συνωνυμία).
Είναι παντρεμένος,έχει δύο παιδιά, και ζεί στη Λάρισα.
Η μουσική του συνήθως κατηγοριοποιείται στην "έντεχνη μουσική" και συνδυάζει στοιχεία ροκ, λαϊκής και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Βέβαια, ο ίδιος έχει αναφέρει χαριτολογώντας σε συνέντευξή του ότι δεν είναι καλλιτέχνης έντεχνης μουσικής αφού θεωρεί τον εαυτό του άτεχνο !
Τον Μάιο του 1995, κυκλοφορεί τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο
"Στην Ανδρομέδα και στη Γη".
Ο Σωκράτης Μάλαμας και η Μελίνα Κανά πλαισιώνουν τον Θανάση στο τραγούδι. Ο Σωκράτης έχει αναλάβει και την παραγωγή ενώ ενορχήστρωσε με τη βοήθεια του Στέργιου Γαργάλα και του Κώστα Θεοδώρου.
Όπως και στην πρώτη δουλειά του Θανάση έτσι και τώρα η κυκλοφορία γίνεται από τη Lyra μέσω του label Στρόγγυλοι Δίσκοι του Νίκου Παπάζογλου.
Τα ακούσματα του ποικίλλουν: από τα παραδοσιακά τραγούδια που πρωτογνώρισε στην "κοιλάδα των Τεμπών", πέρασε από τα ραδιοφωνικά καθιερωμένα τουΤσιτσάνη, του Καλδάρα, του Καζαντζίδη, του Σαββόπουλου, την ποίηση του Μάρκου Βαμβακάρη.
Τώρα πια ακούει τα πάντα με μεγαλύτερη αδυναμία στον Philip Glass. Ο Tom Waits, ο Leonard Cohen και ο Manu Chao συγκαταλέγονται στις προτιμήσεις του μαζί με την αραβική μουσική έτσι όπως τη γνώρισε από τη Feiruz, τα ινδικά τραγούδια με τη Shankar αλλά και τα τραγούδια της Σικελίας-Κάτω Ιταλίας με τη φωνή της Rosa Balistreri.
Ο ίδιος στους δίσκους και στις συναυλίες του συνηθίζει να παίζει με τη "χειροποίητη μακρυμάνικη μπουζουκομάνα" του, δώρο του Ισίδωρου Παπαδάμου από τους Χειμερινούς Κολυμβητές...

Έτος κυκλοφορίας: 1995
Είδος: έντεχνο/παραδοσιακό
Περιεχόμενα:
1. Ανδρομέδα
2. Πλάνα ξενιτιά
3. Άστρο του πρωινού
4. Του κάτω κόσμου οι φυλακές
5. Κάτω απ' το μαξιλάρι
6. Νυχτέρι
7. Η βέρα
8. Δέντρο μοναχό
9. Η τράτα
10. Οι καλογέροι
11. Όσοι
12. Οι πότες της στρογγυλής τραπέζης

Δεν υπάρχουν σχόλια: