28 Ιουνίου 2007

" La Llorona " - Lhasa

Ακούγοντας τη Lhasa (de Sela) έχεις την εντύπωση πως η φωνή της βγαίνει από κάποιο κρυφό ηφαίστειο το οποίο υπάρχει στα έγκατα του εαυτού της, οι συνοδοί μουσικοί μοιάζουν να υποτάσσονται διακριτικά. Παίζοντας φυσικά άψογα τα ποικίλα όργανά τους, ως κάθε άσημος μουσικός που κουβαλάει τη μουσική του τόπου του στο αίμα του.
Στα δεκατρία της χρόνια, η Lhasa εμφανίστηκε στη σκηνή ενός Ελληνικού cafe στο San Francisco τραγουδώντας μπαλάντες της Billie Holliday και Μεξικάνικες μελωδίες χωρίς συνοδεία (μέσα της δεκαετίας του 80). Εκεί, σ' εκείνη στη πρώτη σκηνή, ανακάλυψε τη δύναμη της φωνής της, την ικανότητα να επικοινωνεί μέσω αυτής, να εκφράζει πρωτόγνωρες σκέψεις και συναισθήματα.

Η ιστορία της Lhasa αρχίζει στο Big Indian, ένα μικρό χωριουδάκι που φωλιάζει ανάμεσα στα βουνά Catskill (Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες), παρόλο που δεν έμεινε εκεί για πολύ. Οι γονείς της απέρριψαν τη ρουτίνα και τη σταθερότητα, και προτίμησαν να ακολουθήσουν τη ζωή, όπου τους πάει. Για επτά χρόνια η οικογένεια διέσχιζε τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό με ένα τροποποιημένο σχολικό λεωφορείο...
Έξι χρόνια αργότερα, ο δρόμος την 'έβγαλε' νότια, στο Montreal. Εκεί η Lhasa γνώρισε τον κιθαρίστα και παραγωγό Yves Desrosiers. Έπαιζαν μαζί σε μπαράκια της πόλης για περίπου πέντε χρόνια. Μια συνεργασία που οδήγησε στη δημιουργία αυθεντικού υλικού, το οποίο μπορείτε να ακούσετε στον πρώτο δίσκο της Lhasa: La Llorona (προφέρεται λα γιορόνα).
Η Llorona (γυναίκα που θρηνεί) είναι μορφή της μυθολογίας των Αζτέκων, που αποπλανεί τους άντρες με το σειρήνιο τραγούδι της, για να τους καταστρέψει λίγο αργότερα.
Τα κομμάτια θυμίζουν την Ανδαλουσιανή παράδοση του Λόρκα, εδώ η τρίγλωσση (συν αγγλικά - γαλλικά) πασσιονάρια παίζει στα δάχτυλά της όσα είδη βάλει ο νους της : παραδοσιακά του τόπου της και διατοπικά τζαζ, European gypsy και klezmer, παλιότερες Γαλλικές ή Γαλλοκαναδέζικες μπαλάντες, τελετουργική μουσική. Κάνει τις αποστάσεις ανάμεσα στο θρήνο και το μελόδραμα διαδρομή αστικού λεωφορείου και περνάει όλες τις παραπάνω μουσικές μέσα από την αραχνοΰφαντη μα και γκροτέσκα ερμηνεία της.
Ο όρος"ethnic" παρα είναι στενός για την αφεντιά της.

Έτος κυκλοφορίας: 1998
Είδος: ethnic
Περιεχόμενα:
1. DE CARA A LA PARED
2. LA CELESTINA
3. EL DESIERTO
4. POR ESO ME QUEDO
5. EL PAYANDE
6. LOS PECES
7. FLORICANTO
8. DESDENOSA
9. EL PAjARO
10. MI VANIDAD
11. EL ARBOL DEL OLVIDO

1 σχόλιο:

Standin'AtTheCrossroads είπε...

super greek d/l blogs .
ekei tha breis kai ta 2 blogs sou, sta proteinomena!
kai pio panw pali ksana sta links.
Omologw pws den perimena na ksexaseis na prostheseis to link mou sta dika sou proteinomena.
Pistebw pws einai mia kalh eykairia gia olous mas na erxetai o politis tou kosmou me thn mousikh pagkosmiothta tou kosmou.

eyxaristw ek twn proterwn, gia thn anarthsh stis Αγαπημένες Ιστοσελίδες.

http://standinatthecrossroads-blackcatbone.blogspot.com/