04 Ιουνίου 2007

" Ρεμπέτικο Σεργιάνι "

Οι ρίζες του ρεμπέτικου τραγουδιού μπορούν να αναζητηθούν αφενός στη μουσική των παραλίων της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, αφετέρου σε τραγούδια των φυλακών, η ύπαρξη των οποίων αναφέρεται από τα μέσα του 19ου αιώνα.
Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήρχαν στον ελλαδικό χώρο και στη Μικρά Ασία τα«Καφέ Αμάν». Αυτά ήταν καφενεία στα οποία οι θαμώνες διασκέδαζαν με ζωντανή μουσική. Οι χώροι αυτοί αποτέλεσαν ένα από τα λίκνα του ρεμπέτικου, μαζί μετην φυλακή, την ταβέρνα και τον τεκέ...
"Τα ρεμπέτικα τραγούδια είναι μικρά απλά τραγούδια που τραγουδούν απλοί άνθρωποι. ...είναι στο βάθος μάλλον κοινωνικού περιεχομένου τραγούδια "γράφει ο Ηλίας Πετρόπουλος στο βιβλίο του "Ρεμπέτικα τραγούδια".
Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι αξιοπρόσεχτη από το γεγονός και μόνο ότι διαδραματίζεται σε τόσο στενό χρονικό διάστημα (περίπου 30-40χρόνια) και ταυτόχρονα όμως έχει τόση μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη του Ελληνικού τραγουδιού. Ίσως τελικά να αποτελεί τον "συνδετικό κρίκο" της μουσικής του 19ου και 20ου αιώνα στην Ελλάδα.
Πολλοί και διάφοροι παράγοντες συνέβαλλαν στην δημιουργία του ρεμπέτικου αλλά και στην διαμόρφωση του κατά την διάρκεια της μικρής "ζωής" του. Τα δημοτικά τραγούδια , η Βυζαντινή και Βαλκανική μουσική , η Τούρκικη και ανατολίτικη μουσική αλλά και άλλοι, κοινωνικού περιεχομένου παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής (τεκέδες, φυλακές , παρανομία) και μεγάλα ιστορικά γεγονότα (καταστροφή της Σμύρνης το 22 και το κύμα της προσφυγιάς, η βιομηχανική επανάσταση και η άνοδος -και αργότερα κάθοδος- της αστικής τάξης, οι διάφοροι πόλεμοι -1897, Β' παγκόσμιος, εμφύλιος-) διαμόρφωσαν εκτός τωνάλλων και την ρεμπέτικη μουσική.
Καταθέτω λοιπόν, δέκα δισκάκια από την συλλογή "Ρεμπέτικο Σεργιάνι" για να πάρουμε μια πιο ολοκληρωμένη ιδέα και γεύση των ρεμπέτικων τραγούδιων...


CD - "ΕΞΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ"

CD - "ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ"


CD - "ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΣΜΥΡΝΗΣ"



CD - "ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ 1920-1945



CD - "ΜΟΥΡΜΟΥΡΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΚΑ"

CD - "ΕΡΩΣ ΚΑΙ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ"



CD - "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ"

CD - "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΥ"



CD - "ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ"

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Bravo ! Perfect post..!
Thanks from Germany...
George

Alex.V είπε...

Οιδίπου χαίρε!
Ψάχνοντας για εξώφυλλα του Μουντάκη έπεσα πανω στη συλλογή σου!
Ευχαριστώ πολύ βρε ψυχή!!!