23 Απριλίου 2010

"Musique de la Grѐce Continentale" - Christos Zotos & Ioanna Anghelou

Χρήστος Ζώτος, ο ¨πατριάρχης¨ και δάσκαλος του στεριανού λαούτου.
Γεννήθηκε το 1937 στην Κανδήλα Αιτωλοακαρνανίας και καταγόταν από οικογένεια μουσικών.
Άρχισε να μαθαίνει βιολί στα έντεκά του χρόνια και λίγο αργότερα άρχισε να παίζει λαούτο. Μαθήτευσε κοντά στον Γεράσιμο Λάλο και κατόπιν συνεργάστηκε με τον Βασίλη Σαλέα και το Βασίλη Σούκα, ενώ αργότερα συνέχισε να παίζει κυρίως στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Διέκοψε την ενασχόλησή του με τη μουσική από το 1969, όταν έφυγε μετανάστης στον Καναδά, έως το 1982. Με την επιστροφή του ξεκίνησε ξανά τις εμφανίσεις, ενώ ηχογράφησε και για την Ελληνική Ραδιοφωνία. Ίδρυσε δική του σχολή λαούτου και λαϊκής μουσικής στην Αθήνα, ενώ τελευταία διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ
Ηπείρου.
Ηχογραφεί ακατάπαυστα, παίζει σε λαϊκά κέντρα, σε πανηγύρια, σε γάμους, στα αστικά κέντρα και στην ύπαιθρο, με τους μεγαλύτερους πάντα σολίστες. Θα ακολουθήσουν συμμετοχές σε μεγάλες διεθνείς μουσικές συναντήσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού. Πλάι σε μεγάλους λαϊκούς μουσικούς της Ανατολής, όπως ο διάσημος Ιρακινός δεξιοτέχνης στο ούτι Μουνίρ Μπασίρ, ο Ζώτος θα εκπροσωπήσει επάξια όχι μόνο την ελληνική παραδοσιακή μουσική, αλλά και ένα παραγνωρισμένο όργανο, που στα χέρια του θα γνωρίσει νέες δόξες.
Στο δισκάκι αυτό τον ακούμε ντουέτο με μια άλλη έξοχη λαουτίστρια, την Ιωάννα Αγκέλου.


Περιεχόμενα:
1. Odysseas Androutsos
2. O Mais
3. Neratzoula
4. Improvisation
5. Ti echis kaimene platane
6. Sti messi sta Kalavrita
7. Apo micros orfanepsa
8. Chimariotiko
9. Pos lambi o ilios tou mayou (I Kolokotronei)
10. Amanes

2 σχόλια:

Jose είπε...

Κυκλοφορεί ακόμα αυτός ο δίσκος; Θα´ήθελα να το αγοράσω.

Tyrannos είπε...

Δυστυχώς δεν έχω ιδέα που μπορείς να τον βρεις... Βέβαια, αν θέλεις, μπορείς να τον κατεβάσεις από δω, κάνοντας "κλικ" στον τίτλο του δίσκου και μετά Download..!