14 Φεβρουαρίου 2007

" Tutu " - Miles Daves

Ο Miles Dewey Davis υπήρξε ο άνθρωπος όλων των μουσικών επαναστάσεων και το άλμπουμ "Tutu" δεν ξεφεύγει από τον κανόνα αυτό. Ο τρομπετίστας είναι εκείνο τον καιρό γοητευμένος από την ηλεκτρονική τεχνολογία, τους συνθετικούς ήχους, το ρυθμό funk και τη δουλειά κάποιου Prince (!)

Ο Miles Davis είχε αφοσιωθεί στο χτίσιμο μιας γέφυρας προς τη μεριά της pop, με άλμπουμ σαν τo "Tutu" (1986) και το κύκνειο άσμα του, αν αναλογιστεί κανείς ότι προς το τέλος της καριέρας και της ζωής του (πέθανε από πνευμονία και καρδιακή προσβολή στις 28 Σεπτεμβρίου του 1991), τη μεταθανάτια κυκλοφορία "Doo-Bop" (1992). Θέλοντας να υπογραμμίσει, θα έλεγε κανείς, την επιλογή του αυτή, ο Davis ξεκινά το πρόγραμμα της βραδιάς με μια διασκευή στο "Human Nature" του Michael Jackson, και συνεχίζει με επιλογές λιγότερο διαχυτικές, όπως το "New Blues" σε ρυθμό 9/8, η ενδοσκοπική fusion μπαλάντα "Mr Pastorious" ή το δημοφιλές "Tutu", ρεπερτόριο που αναδεικνύει το λυρικό, μελωδικό του ύφος στην ερμηνεία της τρομπέτας, με ήχο περισσότερο προσωπικό και ενδόμυχο. Παρ΄ ότι σύντομα σε διάρκεια, τα αποσπάσματα της συνέντευξής του, που εμφανίζονται ανάμεσα στα τραγούδια, παρουσιάζουν ψήγματα της καλλιτεχνικής και προσωπικής φιλοσοφίας του Davis, ο εξεταστικός φακός του οποίου εστιάζει σε θέματα όπως τα μέσα ενημέρωσης, ο ήχος του, η φιλία, η φήμη.
Όλη η ζωή του Miles Davis στηριζόταν στο να δημιουργεί κάτι και να το παρουσιάζει στο κοινό. Δοκίμασε τις δυνάμεις και τη φαντασία του σε διάφορες τεχνοτροπίες, στιλιστικές επινοήσεις και ηχητικές δημιουργίες με μια ακαταπόνητη ενέργεια, που όμοιά της δεν συναντάμε σε κανέναν άλλο μουσικό του 20ού αιώνα.

Track List
1. "Tutu" – 5:15
2. "Tomaas" – 5:38
3. "Portia" – 6:18
4. "Splatch" – 4:46
5. "Backyard Ritual" – 4:49
6. "Perfect Way" – 4:35
7. "Don't Lose Your Mind" – 5:49
8. "Full Nelson" – 5:06

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλός δίσκος.Σταθμός στην ιστορία της jazz. Εχαριστούμε Oedipus