17 Φεβρουαρίου 2007

" Δυνάμεις Του Αιγαίου " - Δυνάμεις Του Αιγαίου

Οι Δυνάμεις του Αιγαίου εμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή το 1980 και αυτό που πρότειναν έμελλε να επηρεάσει πολλαπλά το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.Το μουσικό αυτό σχήμα αποτελούνταν απο τους: ΝΙΚΟ ΓΡΑΨΑ,ΧΡΙΣΤΟ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΛΑΠΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΕΥΓΟΛΗ και ΠΕΤΡΟ ΤΑΜΠΟΥΡΗ.
Ξεκίνησαν διασκευάζοντας παλιά λαϊκά τραγούδια γραμμένα από ανώνυμους Έλληνες των νησιών, της Μακεδονίας και της Μικρασίας, και σταδιακά προχώρησαν σε προσωπικές συνθέσεις, τις οποίες παρουσίασαν σε όλη την Ευρώπη. Το καινοτόμο στοιχείο, σε σχέση με το νεότερο ελληνικό τραγούδι, ήταν η επιλογή και χρήση συγκεκριμένων μουσικών οργάνων. Για πρώτη φορά στην εγχώρια δισκογραφία, αλλά και ζωντανά στις συναυλίες του συγκροτήματος, ακούγονται ο ταμπουράς, το νέι, το κανονάκι, όργανα που χαρακτηρίζουν τον ήχο της ομάδας μαζί με το βιολί, το λαούτο, το ούτι και τα κρουστά. Αυτά τα μουσικά όργανα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά και σε μη παραδοσιακά τραγούδια, παιγμένα μάλιστα από ανθρώπους που μεγάλωσαν στην Αθήνα. Η μουσική πρόταση του σχήματος προκάλεσε το ενδιαφέρον και ανθρώπων του χώρου και δεν ήταν τυχαία η απόφαση του Διονύση Σαββόπουλου να αναλάβει την παραγωγή της πρώτης τους δισκογραφικής παρουσίας, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τον τρίτο και τελευταίο τους δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1990.
Οι μουσικές σπουδές των μελών του συγκροτήματος πάνω στην ευρωπαϊκή και τη βυζαντινή μουσική, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους αγάπη για τα λαϊκά παραδοσιακά όργανα αλλά και την απήχηση που είχε η μουσική τους πρόταση, οδηγούν σε μια ακόμα καινοτομία: την οργάνωση των μουσικών σπουδών στο χώρο της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, εκεί δηλαδή όπου υπήρχε τεράστιο κενό σε επίπεδο ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Το 1992 οι Δυνάμεις του Αιγαίου παύουν να υπάρχουν ως σχήμα. Τα μέλη του συγκροτήματος ακολουθούν τον προσωπικό τους δρόμο, διδάσκοντας μουσική και κυκλοφορώντας προσωπικούς δίσκους ως συνθέτες, μουσικοί ερμηνευτές αλλά και παραγωγοί τόσο των δικών τους έργων όσο και άλλων νεότερων σχημάτων (όπως οι Νεάρχου Παράπλους), καθώς και τραγουδιών ανώνυμων δημιουργών.
Με την εκπνοή του 20ου αιώνα οι Δυνάμεις Του Αιγαίου επανασυγκροτούνται και παρουσιάζουν σε μια δική τους ανεξάρτητη δισκογραφική παραγωγή, μια συλλογή προσωπικών τους τραγουδιών ( "Ολες οι μέρες που έλειπα", Filokalia Romana ), ενώ σχεδιάζουν μία σειρά ξεχωριστών μουσικών παραγωγών με ερμηνευτές τους ίδιους αλλά κια άλλους μουσικούς που κινούνται σε μουσικούς χώρους ανάλογους με αυτών των "Δυναμεων", και που έχουν σαν βάση τα μουσικά ιδιώματα της νότιο Βαλκανικής και της ανατολικής Μεσογείου.
Δισκογραφία:
'Δυνάμεις του Αιγαίου' -1985
Ήχος Β' - 1987
'Ανατολικό Παράθυρο' -1990
'Όλες οι μέρες που έλειπα' -1999

Περιεχόμενα:
01 ΜΗΛΟ ΜΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟ
02 ΒΑΡΥΣ ΡΕΘΥΜΙΩΤΙΚΟΣ
03 ΜΙΣΕΥΩ ΕΞ ΑΙΤΙΑ ΣΟΥ
04 ΕΛΛΗ
05 ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΟ
06 ΑΜΑΝ-ΓΚΕΛ-ΑΜΑΝ
07 ΤΟ ΦΙΛΗΜΑ
08 ΠΕΛΕΚΙΑΤΙΚΟΣ
09 ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΝΤΕΜΙΑ ΠΕΦΤΩ
10 Ω, ΛΕΛΕΛΕ
11 ΑΧ, ΜΑΝΙΩ ΜΟΥ
12 Ο ΠΟΙΗΤΗΣ
13 ΕΓΓΛΕΖΙΤΣΑ
14 ΧΑΡΑΜΑΤΑ Η ΩΡΑ ΤΡΕΙΣ

1 σχόλιο:

Eray είπε...

wooow thanx a ton Oedipus. wonderful album.

Do you have somebody album " (Mawwal Black Flies) - (Palyrria - Methexy) - (Paranoise-ISHQ) - (Paranoise - Private Power ) - & (Paranoise - Start a New Race ) " !!!
Im looking for this albums a long time.
Thanks in advance.