07 Μαΐου 2012

Βαγγέλης Κορακάκης - Χωματόδρομος (2012)


Δυόμιση χρόνια σχεδόν μετά τις «Λεβέντικες καρδιές» με το Λάκη Χαλκιά, ο Βαγγέλης Κορακάκης επανέρχεται στη «λεωφόρο» της δισκογραφίας, μέσω του «Χωματόδρομου», του νέου του δίσκου… (Αν και για τη δισκογραφία, έτσι όπως είναι σήμερα, περισσότερο ταιριάζει ο όρος «χωματόδρομος» παρά «λεωφόρος»). Και για άλλη μια φορά καταθέτει έναν καθαρό και αυθεντικό λαϊκό δίσκο.
Ο «Χωματόδρομος» είναι συμπαραγωγή του Βαγγέλη Κορακάκη και της εταιρείας «Δίκτυο» του Πάρη Μήτσου, ο οποίος σημειώνει:
Μετά από τόσα χρόνια και τόσους δίσκους με τον Βαγγέλη, ο «Χωματόδρομος» είναι ο πιο «Κορακακικός» δίσκος. Είναι «όνομα και πράμα». Γιατί το λαϊκό τραγούδι στους «χωματόδρομους» γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει, άσχετα αν στις «λεωφόρους» στήνουν μεγάλες πίστες… το κακοποιούν και το εκμεταλλεύονται.
Ίσως ο «Χωματόδρομος» να είναι ο πιο πολυρυθμικός δίσκος του Κορακάκη. Εκτός από τα κλασικά ζεϊμπέκικα, τα καμηλιέρικα, τα χασάπικα και τα χασαποσέρβικα, ακούμε ένα βαλς, μια ρούμπα κι ένα κομμάτι σε 5/8. Είναι αξιοσημείωτο επίσης, πως για λιγοστή φορά σε τραγούδι του, ακούγεται κλαρίνο σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάποια από τα τραγούδια έχουν αρκετά χρόνια που γράφτηκαν, όπως το «Ήταν κάποτε μια χώρα», το οποίο επρόκειτο να μπει το 1993 στο «Λαύριο» , αλλά τότε ξέσπασαν τα γεγονότα με το Μακεδονικό ζήτημα και ο Κορακάκης δεν ήθελε να συνδυαστεί το τραγούδι με το θέμα αυτό. Καλύτερα όμως, γιατί σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ακούγοντας το, στο ηχητικό που συνοδεύει το κείμενο, θα καταλάβετε το γιατί…
Όπως έχει δηλώσει ο λαϊκός δημιουργός, αρχικά ήταν στη σκέψη του να βγάλει δυο δίσκους, έναν με τα πιο λαϊκά τραγούδια κι έναν με τα λυρικότερα. Προτίμησε όμως τελικά να ηχογραφήσει έναν. Στιχουργικά κινείται πάνω-κάτω στα ίδια θέματα που τον απασχολούν όλα αυτά τα χρόνια και τα εκφράζει με ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια. Οι καημοί της αγάπης, τα όνειρα αλλά και οι κοινωνικές αναφορές, που ενώ κάποιες φορές θυμίζουν τα θέματα που χρησιμοποιούσαν οι λαϊκοί συνθέτες μετά τον πόλεμο και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60, βλέποντας τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί πως σήμερα είναι αναχρονιστικά. Κάθε άλλο…. Μακάρι να ’τανε τα πράγματα αλλιώς…
Όσο για τους ερμηνευτές, μαζί με μια από τις σημαντικότερες σημερινές ελληνίδες ερμηνεύτριες τη Μαρία Σουλτάτου, συμμετέχει μια ελπιδοφόρα ομάδα από νεότερους τραγουδιστές όπως η ξεχωριστή Ανατολή Μαργιόλα, η Ελένη Καπηλίδου, ο Βασίλης Κορακάκης και ο Θοδωρής Στούγιος, ενώ ο Βαγγέλης Κορακάκης για άλλη μια φορά δίνει το δικό του στίγμα με την ιδιαίτερη φωνή του.

Περιεχόμενα:
1. Ο έρημος διαβάτης – Βαγγέλης Κορακάκης, Άλκης Μαύρος
2. Τα αρχαία μυστικά – Μαρία Σουλτάτου
3. Σε δέκα θάλασσες – Βασίλης Κορακάκης
4. Κι εγώ που σ’ αγαπώ – Ελένη Καπηλίδου
5. Κουράζονται οι αγάπες – Ανατολή Μαργιόλα
6. Χωματόδρομος – Βαγγέλης Κορακάκης
7. Θάλασσα βαθιά – Μαρία Σουλτάτου
8. Έγινα παιδί της λύπης – Βασίλης Κορακάκης
9. Νύχτα βαριά – Ανατολή Μαργιόλα
10. Άσωτοι ψαράδες – Βασίλης Κορακάκης, Ανατολή Μαργιόλα, Βαγγέλης Κορακάκης
11. Νύχτα θα φτάνει δίπλα σου – Μαρία Σουλτάτου
12. Τρελή καρδιά – Θοδωρής Στούγιος
13. Άναψαν οι φωτιές – Βαγγέλης Κορακάκης
14. Ένα χτύπημα ακόμα – Ανατολή Μαργιόλα
15. Ήταν κάποτε μια χώρα – Βαγγέλης Κορακάκης
16. Ζεϊμπεκάκι αλανιάρικο - Οργανικό

1 σχόλιο:

dj - bac είπε...

Adelfe molis anakalypsa to blog sou! exo kollhsei ores k to psaxno exei poly pragma, dystyxos omos ola ta palia link exoun svhsei! boroume n kanoume kati??