16 Απριλίου 2011

Youn Sun Nah - Same Girl (2010)

Η Youn Sun Nah γεννήθηκε στην Κορέα, μεγάλωσε μέσα σε μουσική οικογένεια (ο πατέρας της είναι Διευθυντής ορχήστρας και η μητέρα της τραγουδίστρια).
Το μουσικό ντεμπούτο της το έκανε στα 23 της χρόνια σε μια κοινή συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα της Κορέας.
Το 1995 αποφάσισε να πάει στο Παρίσι για να μελετήσει τζαζ στο CIM -ένα από τα παλαιότερα σχολεία τζαζ στην Ευρώπη-. Το έμφυτο ταλέντο της για την τζαζ το αποκάλυψε η ίδια παίζοντας σε τζαζ κλαμπ του Παρισιού με την ομάδα YSN της 5Tet. Θεωρείται μια από τις πιο αξιόλογες τραγουδίστριες αυτής της γενιάς.
Mε τον ελαφρώς ειρωνικό τίτλο το "Same Girl" είναι το έβδομο, υπενθυμίζουμε – άλμπουμ της, το δεύτερο στην ACT.
Λέμε "ειρωνικό", όχι γιατί αναφέρεται σε τραγούδι του πάντα πικρόχολου Ράντι Νιούμαν, το οποίο διασκευάζει στο άλμπουμ η Γιουν, αλλά γιατί τίποτε πάνω της δεν είναι «Same» - ούτε ο τρόπος που τραγουδάει, σε τέσσερις μάλιστα γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, πορτογαλικά και κορεάτικα), ούτε τα τραγούδια που επιλέγει να πει (από το στοιχειωμένο φολκ «My Name is Carnival» του Τζάκσον Φρανκ μέχρι το «Enter Sandman» των Metallica και το “Song of no Regrets” του Σέρζιο Μέντες), ούτε, πολύ περισσότερο, ο τρόπος που τα λέει.
Η Youn Sun Nah είναι πολλές προσωπικότητες μαζί. Και αυτό καλό είναι να το ξέρει κανείς πριν τη γνωρίσει. Αλλιώς ας ετοιμαστεί για μια εμπειρία, κάτι πέρα από τα καθημερινά, στη σφαίρα του παράξενου. Τραγουδάει σαν να έχει μπει μέσα της το πνεύμα του Σοφού Δέντρου, των Metallica, της Τζούλι Άντριους και οι Μελωδίες της Ευτυχίας, μαζί με λίγο σκληρό ροκ. Όλα αυτά τέλεια..!
Tραγούδια απ’ όλο το δυτικο-λατινο-ανατολικό φάσμα σε έναν «ελάχιστο» οργανικό άξονα (κιθάρες, ακουστικό μπάσο, καλίμπα, τσέλο, music box, κρουστά, καζού...).
Παραμένει μυστήριο πώς κι αντηχούν τόσο ιδιόμορφα, λες και δεν τα ’χεις ξανακούσει...

Περιεχόμενα:
1. My Favorite Things
2. My Name Is Carnival
3. Breakfast In Baghdad
4. Uncertain Weather
5. Song Of No Regrets
6. Kangwondo Arirang
7. Enter Sandman
8. Same Girl
9. Moondog
10. Pancake
11. La Chanson d'Hélène

1 σχόλιο:

Tyrannos είπε...

Many thanks for your information...
Have a nice day!!!