02 Φεβρουαρίου 2011

Κώστας Καλαφάτης - Δεξιοτέχνες και Ερμηνείες Νο2 Σαλονίκη – Πάτρα – Σκόπελος

Ο Κώστας Καλαφάτης είναι μια σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη. Από αυτούς που δεν επέλεξαν να έχουν «καλές δημόσιες σχέσεις», αλλά προτιμούν να υποστηρίζουν με άποψη, γνώση, μεράκι και ουσιαστικά το λαϊκό τραγούδι –κάτι που κάνει χαμηλόφωνα, 35 χρόνια τώρα στην περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας (Σαλονίκη-Πάτρα-Σκόπελος).
Ο δίσκος Σαλονίκη – Πάτρα – Σκόπελος περιλαμβάνει τραγούδια μεγάλων δημιουργών (Μίκη Θεοδωράκη, Απόστολου Χατζηχρήστου, Σπύρου Περιστέρη, Στράτου Παγιουμτζή, Μπάμπη Μπακάλη, Νίκου Γούναρη, Αντώνη Βενιέρη), αλλά και καινούργιες συνθέσεις των Βαγγέλη Κορακάκη, Θανάση Βασιλά, αλλά και του ίδιου του Κώστα Καλαφάτη, που μας συστήνεται εκτός από μουσικός και τραγουδιστής και ως συνθέτης, πάνω σε στίχους των Χαράλαμπου Βασιλειάδη, Χρήστου Κολοκοτρώνη, Ερρίκου Θαλασσινού, Κώστα Βίρβου, Νίκου Γκάτσου, Λευτέρη Χαψιάδη και Πάρη Μήτσου. Κλασσικά λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια, πολλά απ’ αυτά για πρώτη φορά σε επανεκτέλεση.
«Μακριά, στην επαρχία, που φαίνεται πιο καθαρά ότι ισοπεδώνονται κάθε μέρα όλες οι αξίες της ζωής μας από τη λαίλαπα της εμπορικής δισκογραφίας και των μέσων ενημέρωσης» -όπως σημειώνει ο Κώστας Καλαφάτης, κάνει «αντίσταση, ως ψυχοθεραπεία στη σημερινή σαχλή αποχαυνωμένη εικονική πραγματικότητα, τραγουδώντας και παίζοντας παλιό λαϊκό τραγούδι που έχει μια ανυπέρβλητη διαχρονική αξία αλλά και σημερινό τραγούδι νέο σύγχρονο τραγούδι, που προβάλλει την αληθινή πραγματικότητα και αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου».


Περιεχόμενα:
01. Το έρημο λιμάνι (Μ. Θεοδωράκη-Χρ. Κολοκοτρώνη) 3:11
02. Απ’ τα φαρμάκια μέθυσα (Β. Κορακάκη) 3:27
03. Ο αναπτήρας (Σ. Παγιουμτζή) 3:52
04. Εμείς για φίλους ψάχνουμε (Κ. Καλαφάτη-Λ. Χαψιάδη) 3:16
05. Ο ζόρικος (Σ. Περιστέρη-Μ. Μάτσα) 4:13
06. Φέρτε μου τη θάλασσα (Μ. Θεοδωράκη-Ν. Γκάτσου) 2:59
07. Εσύ θα με τελειώσεις (Β. Κορακάκη) 2:56
08. Στης Πειραϊκής τα βράχια (Σ. Παγιουμτζή-Χ. Βασιλειάδη) 3:37
09. Κάιρο (Ν. Γούναρη) 4:15
10. Της αγάπης ο ζητιάνος (Α. Βενιέρη-Χ. Βασιλειάδη) 3:17
11. Καινούργια χαραυγή (Β. Κορακάκη) 3:25
12. Ειν’ ο καημός μου πουλί (Μ. Θεοδωράκη-Ε. Θαλασσινού) 3:15
13. Τι να πουν τα τσιφτετέλια (Θ. Βασιλά-Π. Μήτσου) 3:17
14. Κόρη μάγισσα (Α. Χατζηχρήστου) 3:52
15. Ντόρτια και δυάρες (Μπ. Μπακάλη-Κ. Βίρβου) 3:52
16. Της μιζέριας μας γκαρσόνια (Κ. Καλαφάτη-Π. Μήτσου) 3:21

Δεν υπάρχουν σχόλια: