10 Ιανουαρίου 2011

"Παλαιινά Σεφέρια"

Μέχρι πού μπορεί να φτάσει το παιχνίδι με την παράδοση στην... έντεχνη εποχή μας;
Πού σταματά το δημοτικό και πού αρχίζει η διασκευή του, προπαντός η με βάση αυτό προσωπική δημιουργία; Ακαδημαϊκό το πρόβλημα; Κρίσιμο αφότου τα λαϊκά δημιουργήματα αποκτούν γνωστό σε εμάς ονοματεπώνυμο, με εξαιρετικές ιδιορρυθμίες για τη χώρα μας, όπου είναι άκρως προβληματική και με παρατεταμένο μεταβατικό στάδιο η πορεία από τον ανώνυμο στον ημιεπώνυμο και τελικά στον επώνυμο δημιουργό.
Δημοφιλέστατες παραδοσιακές μελωδίες, νησιωτικές και της Κρήτης (για να μη μιλήσουμε για την άλλη Βαλκανική) μπολιάζουν το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Δε μιλάμε για επιρροές αλλά για άσματα καθαρού κρητικού ύφους και θεματογραφίας.
Μια παρέα νέων που κατάγονται από την Κρήτη εμπνέονται από τη μουσική του νησιού και την αποδίδουν με τα προσωπικά τους εκφραστικά μέσα. Ταυτόχρονα, καταθέτουν τις δικές τους συνθέσεις βασισμένες στην παραδοσιακή μουσική της ιδιαίτερης πατρίδας τους.
Ο λόγος για το συγκρότημα "Παλαιινά Σεφέρια" (Παλιές εποχές) που, με τον πρώτο τους -ομώνυμο- δίσκο που κυκλοφόρησαν τον Νοέμβριο του '97, καταθέτουν τη δική τους πρόταση "για το πώς θα ήθελαν να ακούνε την κρητική μουσική σήμερα".
Ο Ζαχαρίας Σπυριδάκης, ο Κάρολος Κουκλάκης, η Ειρήνη Δερέμπεη και η Αγγελική Ξεκαλάκη περιλαμβάνουν στο δίσκο τους πέντε τραγούδια που έγιναν γνωστά κι αγαπητά από τη δισκογραφία του Μεσοπολέμου και αποδόθηκαν από διακεκριμένους μουσικούς της εποχής:
Σ. Φουσταλιέρης, Ι. Μπερνιδάκης, Χαρίλαος Πιπεράκης κ.ά. Παράλληλα, περιλαμβάνονται οκτώ κομμάτια τους που βασίζονται σε παραδοσιακά πρότυπα, μας θυμίζουν ότι η παραδοσιακή μουσική εξακολουθεί να είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ότι μπορεί ν' αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τη σύγχρονη δημιουργία. Ένα απ' αυτά μάλιστα, το "Εποστειρώξαν τα νερά", βραβεύτηκε στο Δεύτερο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και Τραγουδιού το 1993. Ακούγονται παραδοσιακά όργανα της Κρήτης: λύρα, λαούτο, μπουλγαρί, σφυροχάμπιολο (σουραύλι) αλλά και όργανα της Ανατολής: ούτι, πολίτικο λαούτο, μπεντίρ κ.λπ. Κοινός παρονομαστής σ' όλα τα κομμάτια οι μεστές μαντινάδες (δεκαπεντασύλλαβα δίστιχα) που υπογράφονται από τον παπα-Στεφανή Νίκα και το Θεόδωρο Ρηγινιώτη.
Μια ποιοτική πρόταση στο χώρο της σύγχρονης κρητικής μουσικής, με ευαισθησία, γνώση και σεβασμό στο ύφος και το ήθος της παράδοσης του νησιού. Ένας δίσκος που οι δημιουργοί του κρατούν τις αποστάσεις τους από τις Σειρήνες των... σκυλοκρητικών σουξέ!...

Περιεχόμενα:
01 ΣΚΟΠΟΣ TΣ' ΑΝΑΤΟΛΗΣ
02 ΜΑΛΑΞΙΑΝΟΣ ΣΥΡΤΟΣ
03 ΜΠΡΟΥΣΚΟ
04 ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ
05 ΧΑΡΑΥΓΗ
06 ΣΕΛΙΝΙΟΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
07 ΕΠΟΣΤΕΙΡΟΞΑ ΝΤΑ ΝΕΡΑ
08 TΣ' ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ
09 ΣΥΡΤΟΣ ΤΣΙ ΝΥΧΤΑΣ
10 ΤΟ ΜΕΡΑΚΛΙΔΙΚΟ ΠΟΥΛΙ
11 ΧΡΥΣΟ ΠΟΥΛΙ ΤΣΙ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ
12 ΝΑΝΑΡΙΣΜΑ
13 ΧΑΡΟΖΕΥΚΙ

Download link:

Δεν υπάρχουν σχόλια: