21 Νοεμβρίου 2010

"Από τα πολλά φαρμάκια" - Στέλιος Καζαντζίδης

Το CD αυτό περιλαμβάνει 10 από τα πρώτα τραγούδια που ηχογράφησε ο Στέλιος Καζαντζίδης σε δίσκους 78 στροφών.
Όπως βλέπετε πιο κάτω, από τη λίστα, αποφέγονται οι μεγάλες επιτυχίες (όπως είναι λόγου χάρη η μνημειώδης εκτέλεση στο «Ένας μάγκας στο Βοτανικό» ή το «Δεν θέλω το κακό σου», που του άνοιξε τη μεγάλη λεωφόρο της επιτυχίας) αλλά στο δισκάκι υπάρχουν κάποια δυσεύρετα τραγούδια ή κάποια άλλα που δεν έχουν επανεκδοθεί ποτέ.
Ο Καζαντζίδης - όπως φαίνεται κι απ' αυτά, τα πρώτα του τραγούδια - υπήρξε γνήσιο παιδί του ρεμπέτικου τραγουδιού, αλλά είχε τη δύναμη, το σθένος την διορατικότητα και την ευαισθησία να το ανατρέψει. Κάποιες φορές, τίποτα δεν μπορεί να επιβιώσει αν δεν αλλάξει. Ο Καζαντζίδης (με την συνδρομή πολύ σπουδαίων συνεργατών, όπως ήταν ο Παπάϊωάννου, ο Μητσάκης ο Τσιτσάνης, ο Καραπατάκης ο Χρυσίνης ο Κλουβάτος, ο Κολοκοτρώνης, ο Δερβενιώτης και αρκετοί άλλοι) έκανε την αλλαγή. Γιατί ήταν - και έπρεπε να είναι - ειλικρινής με τον εαυτό του, αληθινός με τους ακροατές του, τίμιος με το μουσικοποιητικό υλικό της εποχής του. Με άλλα λόγια, ήταν όχι μόνο ένας προικισμένος, αλλά και ένας αυθεντικός καλλιτέχνης.
Στα τραγούδια του της πρώτης περιόδου, υπάρχει ήδη το ύφος που καθόρισε όλη την πορεία του. Υπάρχει το παράπονο, το κλάμα, το φαρμάκι για μια Ελλάδα γεμάτη πληγές βάσανα, φτώχεια. Αυτή την Ελλάδα εξέφρασε ο Καζαντζίδης μέχρι τέλους. Ήταν κι ο ίδιος ένας άνθρωπος φαρμακωμένος, που ταυτίστηκε με τα τραγούδια του, ακόμη κι όταν γνώρισε την επιτυχία και κέρδισε χρήματα.
Πιστεύω πως όσοι δεν μπορούν να παρηγορηθούν και να χαρούν ακούγοντας αυτά τα απαισιόδοξα, αλλά αληθινά τραγούδια του Στέλιου, δικαίως δεν μπορούν να καταλάβουν τον Καζαντζίδη. Ούτε κι εμάς, τους θαυμαστές του. Που από την ψεύτικη γκλαμουριά, προτιμάμε την δυσάρεστη, αλλά λυτρωτική αλήθεια, που κάποιοι απερίσκεπτα αποκαλούν «κλάψα» και «μιζέρια».


Περιεχόμενα:
1. ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΦΑΡΜΑΚΙΑ
2. ΞΕΣΠΑΕΙ Η ΜΠΟΡΑ
3. ΤΗΣ ΒΡΟΧΟΥΛΑΣ ΤΟ ΝΕΡΑΚΙ
4. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΝΑ ΜΕ ΔΕΙ
5. ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΠΕΣΩ
6. ΜΕ ΤΙ ΚΑΡΔΙΑ, ΜΕ ΤΙ ΨΥΧΗ
7. ΣΤΗΝ ΨΑΘΑ ΘΑ ΠΕΘΑΝΩ
8. ΖΩΗ ΕΙΝ' ΑΥΤΗ ΖΩΪΤΣΑ ΜΟΥ
9. ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΟΥ
10. ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΗΣ ΠΕΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: