26 Μαρτίου 2009

" Ζήτω Το Ελληνικό Τραγούδι " Διονύσης Σαββόπουλος (Various)

Ο Διονύσης Σαββόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 2 Δεκεμβρίου του 1944. Το 1963 μετακομίζει στην Αθήνα και διακόπτει τις σπουδές του στη Νομική, για να αφιερωθεί τόσο στο τραγούδι όσο και στη στιχουργική. Ξεκινώντας το 1964, εμφανίζεται σε κάποια νυχτερινά κέντρα, όπως στις "9 ΜΟΥΣΕΣ" στη Μύκονο, στη " ΣΤΟΑ" στο Κολωνάκι, στη "ΡΟΤΟΝΤΑ" στην Πλάκα κ.ά. Το 1966 κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο " Το φορτηγό" και προκαλεί αίσθηση με τον ιδιαίτερο τρόπο που τραγουδά, αλλά και την αυθεντικότητα της μουσικής και των στίχων που τον κάνουν να ξεχωρίζει από τους άλλους πρωτοεμφανιζόμενους καλλιτέχνες. Τρία χρόνια αργότερα κυκλοφορεί και ο δεύτερος δίσκος του, με τίτλο " Το περιβόλι του τρελού" . Την ίδια περίοδο (1969-1970), ενώ εμφανίζεται στο θρυλικό κέντρο "RODEO"βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λογοκρισία της Χούντας. Παντρεύεται την Ασπασία Αραπίδου με την οποία απέκτησε δύο γιούς, τον Κορνήλιο και τον Ρωμανό καθώς και μία κόρη. Οι δίσκοι " Μπάλος" και "Βρώμικο ψωμί" που κυκλοφόρησαν το 1971 και το 1972 αντίστοιχα καθρεφτίζουν τις επιρροές που δέχεται ο ίδιος τόσο από την ελληνική όσο κι από την βαλκανική μουσική παράδοση όσο κι από τη σύγχρονη Δύση. Το 1987 παρουσίασε στην TV τηλεοπτική εκπομπή 19 ωριαίων επεισοδίων με τίτλο "Ζήτω το Ελληνικό τραγούδι" (1986-87), μια πλήρη αναφορά στα μουσικά δρώμενα της χώρας, απ' την οποία κυκλοφορεί και ο δίσκος με τον ομόνυμο τίτλο της εκπομπής.
"Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι", και όλοι ξαναβρίσκαμε την ταυτότητά μας! Συνιστώ σε όλους τους ελληνό-παιδες να πάρουν αυτόν τον διπλό δίσκο. Τα λόγια είναι φτώχεια...με το που θα ακούσετε το τραγούδι των τίτλων, μια άλλη Ελλάδα θα (ξανά)εμφανιστεί στο σπίτι σας!
Συνθέτης: ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ, ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΗΝΑΣΙΟΣ, ΖΟΖΕΦ ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ, ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΛΑΥΡΑΚΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΙΜΙΖΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΟΥΓΙΟΥΛ, ΜΙΜΗΣ ΠΛΕΣΣΑΣ, ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ, ΜΑΝΟΣ ΛΟΙΖΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΤΑΚΗΣ ΣΟΥΚΑΣ

Συμμετοχές: ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΑΛΑΝΗ, ΣΤΡΑΤΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΜΠΕΤΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΑΛΕΚΑ ΚΑΝΕΛΛΙΔΟΥ, ΛΟΥΚΙΑΝΟΣ ΚΗΛΑΗΔΟΝΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΡΙΟΣ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
ΟΛΑ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΑΛΙ
ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΛΟΥΚΙΑΝΕ
ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΑΚΙ
JUKE BOX
ΤΡΕΛΛΟ ΝΑΥΤΑΚΙ
ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ
ΓΙΑ ΤΟ ΟΧΙ
ΤΕΛΕΙΩΣΑΜΕ
ΦΕΥΓΟΝΤΑΣ
ΚΛΕΙΣΑΝΕ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ
ΤΟ ΚΟΚΟΡΑΚΙ
ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΑΜΑΞΑ / ΣΑΛΑ ΣΑΛΑ / ΤΙ ΤΑ ΘΕΛΕΙΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ / ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΠΑΡΕ ΜΕ
Ο ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΣ - ΜΗΝ ΑΠΕΛΠΙΖΕΣΑΙ
ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ / ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΜΙΚΡΗ / ΑΤΘΙΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΥΝ
ΠΑΡΑΒΑΣΗ
ΑΝΕΒΗΚΑ ΣΤΗΝ ΠΙΠΕΡΙΑ
ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ ΤΑΛΕΝΤΑ
ΤΣΑΜΙΚΟ - ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ
ΤΟΝ ΝΥΜΦΩΝΑ ΣΟΥ ΒΛΕΠΩ
ΛΑΛΟΥΝ Τ ΑΗΔΟΝΙΑ
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ
ΜΠΕΜΠΑ
ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΞΕΡΕΙ
ΠΟΥ ΣΑΙ ΘΑΝΑΣΗ
ΑΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΟΙ
Σ ΑΚΟΛΟΥΘΩ
ΕΛΛΑΔΑ Η ΧΩΡΑ
ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ ΚΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ
ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΝΑΙ ΤΗΝ ΑΥΓΗ
ΖΗΤΩ

16 Μαρτίου 2009

" Ζωντανοί Στο Κύτταρο" - Various Artists

Το 1971 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Ζωντανοί Στο Κύτταρο", το πρώτο σημαντικό ροκ live στην ιστορία της ελληνικής δισκογραφίας και έφτασε στο Νο 3 του ελληνικού Τορ 10, δίπλα σε δίσκους των Led Zeppelin και του Cat Stevens.
Στο CD αυτό συμπεριλαμβάνονται δύο τραγούδια, "Ο Γερο-Μαθιός" με τους Δάμων και Φιντίας και "Ο Ανεπρόκοπος" με τον Εξαδάκτυλο όπως ήταν στην αρχική τους έκδοση.

Περιεχόμενα:
1. Αποσμητικά / Δέσποινα Γλέζου
2. Τα επίκαιρα / Δέσποινα Γλέζου
3. Απογοήτευση / Δάμων & Φιντίας
4. Το ξεχασμένο πηγάδι / Εξαδάκτυλος
5. Μαύρη θάλασσα (Απόσπασμα) / Στέλλα Γαδέδη & Μπουρμπούλια
6. Ηλεκτρικός Σωκράτης / Socrates Drank the Conioum
7. Ο ανεπρόκοπος / Εξαδάκτυλος
8. Ο γέρο-Μαθιός / Δαμων & Φιντίας

11 Μαρτίου 2009

"Ο Ακροβάτης Ποιητής" - Georges Brassens

Ήθελε να ιδρύσει το «Προϊστορικό κόμμα» για να βγάλει τη γλώσσα στους πολιτικούς και να προπαγανδίσει την απλή ζωή.
Δεν τα κατάφερε, κράτησε όμως τη φλόγα του αναμμένη. Αναρχικός, με όπλο το γνωστό μας (από τους Συνήθεις Υπόπτους) σκανταλιάρη Γορίλα.
Γράφει από δεκατεσσάρων ετών. Βιάζεται να αφήσει τη γενέτειρα του για να ξεφύγει από τις ερινύες της εφηβείας του (που θα ξορκίσει αργότερα με το La Mauvaise Reputation).
Πιάνει δουλειά ως μαθητευόμενος σε εργοστάσιο της Ρενό και ζαλίζει τους διπλανούς του μουρμουρίζοντας συνέχεια ότι η Μαργκό ξεκουμπώνει τον κορσέ της για να βυζάξει το γατάκι της. Μελετά μόνος του πιάνο, μπάντζο, κιθάρα. Βρίσκει χρόνο για να διαβάζει, ακόμη και κλεισμένος στο γερμανικό στρατόπεδο του Μπάσντορφ, τα χρόνια του πολέμου. Γνωρίζει σε βάθος τους Γάλλους ποιητές, από το ρέμπελο Βιγιόν μέχρι το συμπατριώτη του Βαλερί. Τους αποστηθίζει, τους μελοποιεί, τους παραφράζει.
Στα ποιήματα του, υπαινιγμοί, απροσδόκητες ελευθεριότητες και αδιόρατες χειρονομίες συνδέονται, κάποτε με νήματα τριχοειδή, αθέατα, σε όποιον δε γνωρίζει είς βάθος το γαλλικό πνεύμα. Δουλεύει με το μικροσκόπιο, ψάχνοντας για μήνες μια λέξη, λειαίνοντας ένα στίχο.
Είναι κάτι που δε θα χάσει στη διάρκεια της θριαμβευτικής του πορείας: Το καμπαρέ, το Ολυμπία, το Μπομπινό, βραβείο από την ακαδημία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με την Πατασού, την Γκρεκό, τον Μπρελ... Καυστικός, αισθαντικός, ποιητής μονότονος, χαμηλόφωνος, γητευτής.
Να ο γίγαντας με το γαλατικό μουστάκι, που άρχισε να ασπρίζει. Ο καλοαναθρεμμένος αρκούδος. Δίπλα σ' ένα κοντραμπάσο που «του κουβεντιάζει», παίζει τα αιώνια - λίγο Django Reinhardt - ακόρντα του. Τραγουδά όλους αυτούς τους λοξούς, εκρηκτικούς στίχους με ευγενικό χαμόγελο. Ιδρώνει και σκύβει καταπίνοντας πάνω από την κιθάρα του, σαν συνεσταλμένος έφηβος που γυρεύει ενθάρρυνση.
Μήπως δυσαρεστήσει με το τραγούδι του την κοπέλα που αγαπά;
Γιώργος Ιωάννου
Περιεχόμενα:
1. Je me suis fait tout petit / Georges Brassens
2. Une jolie fleur (Dans une peau de vache) / Georges Brassens
3. Les sabots d'Hélène / Georges Brassens
4. Les amoureux des bancs publics / Georges Brassens
5. Chanson pour l'auvergnat / Georges Brassens
6. Brave Margot / Georges Brassens
7. La mauvaise réputation / Georges Brassens
8. La mauvaise herbe / Georges Brassens
9. Les croquants / Georges Brassens
10. Auprès de mon arbre / Georges Brassens
11 La chasse aux papillons / Georges Brassens
12. La légende de la nonne / Georges Brassens - Victor Hugo
13. Le nombril des femmes d'agents / Georges Brassens - Eugène Metehen
14. Colombine / Georges Brassens - Paul Marie Verlaine
15. Le Gorille / Georges Brassens - Eugène Metehen
16. Hécatombe / Georges Brassens
17 Marinette / Georges Brassens
18. Le testament / Georges Brassens