11 Μαρτίου 2009

"Ο Ακροβάτης Ποιητής" - Georges Brassens

Ήθελε να ιδρύσει το «Προϊστορικό κόμμα» για να βγάλει τη γλώσσα στους πολιτικούς και να προπαγανδίσει την απλή ζωή.
Δεν τα κατάφερε, κράτησε όμως τη φλόγα του αναμμένη. Αναρχικός, με όπλο το γνωστό μας (από τους Συνήθεις Υπόπτους) σκανταλιάρη Γορίλα.
Γράφει από δεκατεσσάρων ετών. Βιάζεται να αφήσει τη γενέτειρα του για να ξεφύγει από τις ερινύες της εφηβείας του (που θα ξορκίσει αργότερα με το La Mauvaise Reputation).
Πιάνει δουλειά ως μαθητευόμενος σε εργοστάσιο της Ρενό και ζαλίζει τους διπλανούς του μουρμουρίζοντας συνέχεια ότι η Μαργκό ξεκουμπώνει τον κορσέ της για να βυζάξει το γατάκι της. Μελετά μόνος του πιάνο, μπάντζο, κιθάρα. Βρίσκει χρόνο για να διαβάζει, ακόμη και κλεισμένος στο γερμανικό στρατόπεδο του Μπάσντορφ, τα χρόνια του πολέμου. Γνωρίζει σε βάθος τους Γάλλους ποιητές, από το ρέμπελο Βιγιόν μέχρι το συμπατριώτη του Βαλερί. Τους αποστηθίζει, τους μελοποιεί, τους παραφράζει.
Στα ποιήματα του, υπαινιγμοί, απροσδόκητες ελευθεριότητες και αδιόρατες χειρονομίες συνδέονται, κάποτε με νήματα τριχοειδή, αθέατα, σε όποιον δε γνωρίζει είς βάθος το γαλλικό πνεύμα. Δουλεύει με το μικροσκόπιο, ψάχνοντας για μήνες μια λέξη, λειαίνοντας ένα στίχο.
Είναι κάτι που δε θα χάσει στη διάρκεια της θριαμβευτικής του πορείας: Το καμπαρέ, το Ολυμπία, το Μπομπινό, βραβείο από την ακαδημία, τον κινηματογράφο, τα ταξίδια στο εξωτερικό. Συνεργάζεται με την Πατασού, την Γκρεκό, τον Μπρελ... Καυστικός, αισθαντικός, ποιητής μονότονος, χαμηλόφωνος, γητευτής.
Να ο γίγαντας με το γαλατικό μουστάκι, που άρχισε να ασπρίζει. Ο καλοαναθρεμμένος αρκούδος. Δίπλα σ' ένα κοντραμπάσο που «του κουβεντιάζει», παίζει τα αιώνια - λίγο Django Reinhardt - ακόρντα του. Τραγουδά όλους αυτούς τους λοξούς, εκρηκτικούς στίχους με ευγενικό χαμόγελο. Ιδρώνει και σκύβει καταπίνοντας πάνω από την κιθάρα του, σαν συνεσταλμένος έφηβος που γυρεύει ενθάρρυνση.
Μήπως δυσαρεστήσει με το τραγούδι του την κοπέλα που αγαπά;
Γιώργος Ιωάννου
Περιεχόμενα:
1. Je me suis fait tout petit / Georges Brassens
2. Une jolie fleur (Dans une peau de vache) / Georges Brassens
3. Les sabots d'Hélène / Georges Brassens
4. Les amoureux des bancs publics / Georges Brassens
5. Chanson pour l'auvergnat / Georges Brassens
6. Brave Margot / Georges Brassens
7. La mauvaise réputation / Georges Brassens
8. La mauvaise herbe / Georges Brassens
9. Les croquants / Georges Brassens
10. Auprès de mon arbre / Georges Brassens
11 La chasse aux papillons / Georges Brassens
12. La légende de la nonne / Georges Brassens - Victor Hugo
13. Le nombril des femmes d'agents / Georges Brassens - Eugène Metehen
14. Colombine / Georges Brassens - Paul Marie Verlaine
15. Le Gorille / Georges Brassens - Eugène Metehen
16. Hécatombe / Georges Brassens
17 Marinette / Georges Brassens
18. Le testament / Georges Brassens

Δεν υπάρχουν σχόλια: