13 Νοεμβρίου 2009

"Αψιλίες" - Various Artists


Από Θεσσαλονίκη δυο καταξιωμένοι καλλιτέχνες , από Πάτρα άλλος ένας και μια κυρία συμπληρώνουν μια φοβερή μουσική τετράδα.
Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας μπορείτε να το απολαύσετε στο νέο δισκάκι που κυκλοφόρησαν με τίτλο "Aψιλίες".
Σμυρνέικα και πειραιώτικα στις καλύτερες στιγμές τους από τους καλύτερους του είδους :Δημήτρης Μυστακίδης κιθάρα - τραγούδι , Απόστολος Τσαρδάκας κανονάκι - βιολί , Ευγένιος Βούλγαρης ούτι - λύρα πολίτικη - yaili tambour - bozuk - τραγούδι και βέβαια η κυρία της παρέας Θεοδώρα Αθανασίου που παίζει μπαγλαμά και τραγουδάει. Το άλμπουμ περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης, αλλά και τραγούδια των Σμυρνιών συνθετών που ήρθαν στην Ελλάδα μετά την καταστροφή του ’22 και τα δημιούργησαν εδώ. Eτσι, ακούγονται και κάποια κομμάτια πειραιώτικου ύφους. Ένα αφιέρωμα στους Σμυρνιούς συνθέτες του ρεμπέτικου.
Η μουσική παράδοση της Σμύρνης, που μεταλαμπαδεύτηκε στην κυρίως Ελλάδα από τα τέλη του 19ου αιώνα και ιδιαίτερα μετά το 1922, αποτέλεσε μία από τις βάσεις του ρεμπέτικου και, μεταγενέστερα, του σύγχρονου λαϊκού τραγουδιού. Σημαντικοί δημιουργοί και εκτελεστές, με πλούσιο υλικό σε ηχογραφήσεις στον ελλαδικό χώρο, όπως είναι ο Π. Τούντας, ο Βαγγ. Παπάζογλου, ο Γ. Δραγάτσης κ.α. είχαν ως μουσική αφετηρία το τόπο γέννησής τους, τη Σμύρνη. Το σμυρναίικο ύφος είναι αυτό που καθόρισε και διαμόρφωσε κατά κύριο λόγο τα μουσικά δρώμενα στην Ελλάδα, σε πρώτη φάση.
Το άλμπουμ συνοδεύεται από ένθετο πολύ προσεγμένο, αν και ο δαίμων του τυπογραφείου την έκανε την ζημιά (δυο σελίδες ολόλευκες στα τραγούδια 6, 12), με τους στίχους των τραγουδιών, τους συνθέτες και άλλες πληροφορίες...αλλά μεγάλη παράλειψη η μη αναγραφή του ονόματος αυτού που τραγουδάει.
Περιεχόμενα:
1. Γιατί να με γελάσεις (Κώστας Σκαρβέλης)
2. Αρμενίτσα (Κώστας Καρίπης)
3. Ψεύτισε πλέον ο ντουνιάς (Κώστας Ρούκουνας)
4. Κατινάκι μου για σένα (Κώστας Καρίπης)
5. Μα τι να κάνω, σ' αγαπώ ( Κώστας Σκαρβέλης)
6. Καρδιοκλέφτρα (Γιάννης Δραγάτσης)
7. Γιατί να κάθεσαι να λες (Σπύρος Περιστέρης - Γιώργος Καμβύσης)
8. Το μάγκικο (Κώστας Καρίπης - Γιώργος Πετροπουλέας)
9. Γειά σου Λόλα μερακλού (Δημήτρης Μπαρούσης)
10. Κατάδικος (Γιοβάν Τσαούς)
11. Μανώλης ο χασικλής (Γιάννης Δραγάτσης)
12. Χιτζάζ ζεϊμπέκικο (Ανώνυμου)
13. Ο ξενιτεμένος (Δημήτρης Σέμσης - Ρόζα Εσκενάζυ)
14. Άσ' τα λόγια (Γιώργος Πετροπουλέας - Π. Σκοπελίτης)
15. Αψιλίες (Γρηγόρης Ασίκης)
16. Η Παγκρατιώτισσα (Παναγιώτης Τούντας)
17. Η πουλημένη στην ξενιτιά (Παναγιώτης Τούντας)
18. Δώσ' μου πίσω τα λουλούδια (Ανώνυμου)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σπουδαιοι πραγματικά μουσικοί

Ευχαριστό πάρα πολύ!