06 Φεβρουαρίου 2008

" Jazz & Xitzaz No2" - Various - Jazz & Tzaz No60

Δεύτερο μέρος και δεύτερο CD με διεθνικές Sessions στην Νέα Υόρκη - κυρίως από την δεκαετία του '60 και κυρίως με μουσική συνύπαρξη Ελλήνων, Αρμένιων, Εβραίων, Αράβων -πάνω σε ένα τζαζίστικο πλαίσιο.
Είναι γιατί αυτή η μουσική εξακολουθεί να ακούγεται πολύ φρέσκια σήμερα, εξηγώντας και δικαιολογώντας παράλληλα και την "τρέλα" που επικρατεί διεθνώς με τις ethinc μουσικές.
Κυρίως όμως είναι γιατί έτσι βγάζουμε στο φως ντοκουμέντα που, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι μέρος της μουσικής μας παράδοσης.
Αυτό το υλικό, όπως και τα κομμάτια του προηγούμενου "Jazz & Χιτζάζ" No55, προέρχεται από τη συλλογή του Bαγγέλη Αρναουτάκη.
Jazz & Χιτζάζ Νο2" (No60) για τον απλό λόγο ότι υπάρχουν πολλές αξιόλογες και γοητευτικές ηχογραφήσεις που προέρχονται από τον "καυτό" χώρο της διεθνικής μουσικής σκηνής της Νέας Υόρκης και από την πλούσια (από μουσικά δρώμενα) δεκαετία του '60 (κυρίως).
Ηχογραφήσεις που "στέκονται" άψογα στην αισθητική του σήμερα, και που αποτελούν ντοκουμέντα μιας εποχής και ενός χωρο-χρόνου που έχει σημαντική θέση στον πολιτισμό μας.
Ακούγοντας αυτά τα κομμάτια και συμμετέχοντας στις μικροεκπλήξεις μιας πρωτο-ethnic ροής, ο ακροατής μπορεί να δει πολλά πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.
Και πέρα από τον Νίκο Γούναρη και τον Τάσο Χαλκιά, να οδηγηθεί στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν σήμερα τον κόσμο καλλιτέχνες όπως η Σαβίνα Γιαννάτου ή ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Ara Dinkjian η n'Yildiz Ibrahimova...

Είδος: jazz/ethnic
Περιεχόμενα:

1. YOU DON'T LOVE ME- Nick Rassias (clarinet)

2. 12th StTREET RAG - Gus Vali and his Dixieland Band
3. CARAVAN - Mecca Four Violin Fred Elias
4. HELLO DOLLY - Nick Demetrius and the Athenian Forum
5. YESTERDAY - George Mgrdichian (oud)
6. WHYEK - Gus Vali and the Caravan
7. NICA - Phil Woods, Iordanis Tsomidis, George Mgrdichian
8. ASIA MINOR - Roger H. Mozian Orchestra with Markos Melkon (oud)
9. ORIENTAL IMPROVISATIONS - Udi Hrant, Tassos Halkias, Emin Gunduz
10. THE SHADOW OF YOUR SMILE - Nick Demetrius and the Athenian Forum
11. GREEK FIRE - Chris Vardakis and his Orchestra
12. SAILOR DANCE - Michael Hart Orchestra
13. SHEV ACHER - Artie Barsamian and his Ensemble
14. ELLINIKO - Enseble Sharqi
15. RIPPLES OF THE NILLE - Hakki Obadia, Eddie "Sheik" Kochak
16. VILLAGE FEAST - Hakki Obadia, Eddie "Sheik" Kochak
17. RED SEA BLUES - Hakki Obadia, Eddie "Sheik" Kochak
18. ALLAH - Nick Gounaris

3 σχόλια:

Record Fiend είπε...

Thank you for posting this. I love Udi Hrant and Marko Melkon.

RF

Athanassios Ghikas ready to fly like an Eagle είπε...

Οιδίπου
Τί μου θύμισες. Το σιντάκι το έχω καταχωνιασ΄μενο κάπου το ξέθαψα και το απόλαυσα! Η ερμηνέια του Γούναρη στο σπάνιο κομάτι Αλλαχ είναι συγκλονιστική. Το παίξιμο της κιθάρας του δεν νομίζω ότι μπορεί εύκολα να ξαναπαιχτεί.
Τον Ιορδάνη τσιομίδη (δεν ξέρω αν έχει φ΄υγει πιά ο καλλιτέχνης) ήμουν τυχερός και τον άκουσα σε ένα ρεμπετάδικο κάπου το 96-97 κάπου αν θυμάμαι στη Μαυρομιχάλη και έπαιξε σαν τιμώμενος καλλιτέχνης κάποια βράδυα. Θυμάμαι ξεκίνησε να παίζει μετά τις 12 μέχρι πρωίας. Η φωνή του κατεστραμένη, ίσα που μπορούσε να τραγουδήσει ψυθιριστά-περισσότερο τραγουδαγαν τα παιδία που τον συνόδευαν, αλλά όταν ακόυμπαγε τα χοντρά του δάχτυλα πάνω στο τρίχορδο όλοι ακομα και η μπαντα τον κοιτάζαμε και ακόυγαμε εκστασιασ΄μενοι. Τι ταξίμια και δρόμοι ήταν αυτοί!! Μόλις είχα νωπές τις νότες στα αυτία μου και του NICA και άλλων κομματιών από ένα συλλεκτικό σιντάκι που πάλι από έντυπο είχα πάρει. Ιστορικά εκείνα τα σεσιον με τον woods στην Αμερική.
Νωρίς το ξημέρωμα αφού τελείωσε γύρναγε και καθόταν σαν φίλος στα διαφορα τραπέζια και μου είχε μιλήσει για εκέινες τις μουσικές συνευρέσεις!!
Νασαι καλά

Tyrannos είπε...

Θυμίθηκες όμορφα πράγματα φίλε μου Sakis. Ο Τσιομίδης έφυγε από την ζωή τον Μαρτιο του 2006 αν δεν κάνω λάθος. Τότε είχε γυρίσει από Αμερική που αναφέρεις, την δεκαετία του '80, κι έπαιζε το μπουζούκι του κάπου στα εξάρχεια όταν αυτός γούσταρε.!
Ζούσε αποκλεισμένος και απομονωμένος από τους πάντες, γιατί, όπως είχε εξομολογηθεί στον Πάνο Γεραμάνη, ο οποίος του είχε κάνει αφιέρωμα στην εκπομπή «Βάρδοι του ελληνικού τραγουδιού»: «Θέλω να 'μαι μόνος και ήσυχος. Εγώ και ο εαυτός μου με το μπουζούκι μου». Εκτός από τον Τατασόπουλο, τον Χιώτη, τον Τάκη Μπίνη, τον Πρόδρομο Τσαουσάκη και άλλους που δούλεψε στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο, έχει παίξει ακόμα και με τον Μπομπ Ντίλαν , ενώ έκανε δίσκο με τον σαξοφωνίστα Φιλ Γουντς.
Αμερικανικά τραγούδια, διασκευασμένα σε ελληνικούς ρυθμούς, εκτελεσμένα από το σαξόφωνο του Γουντς και το μπουζούκι του Τσομίδη, σε ένα δίσκο που έκανε ρεκόρ πωλήσεων στην Αμερική, πριν από 38 χρόνια, με τίτλο «Greek cooking».