22 Νοεμβρίου 2007

" Tuba " - Γιάννης Ζουγανέλης - Jazz & Tzaz No164

Θα πάρεις το μπάσο!» Τη διαταγή εκστόμισε το φθινόπωρο του 1949 ο ιδιόρρυμος κ. Κοσκινάς, δάσκαλος μουσικής στο Αναμορφωτικό Κατάστημα Κορυδαλλού, κι ο αποδέκτης της, με το που ψέλλισε τις αντιρρήσεις του, έφαγε το ξύλο της χρονιάς του.
Το μπάσο, η τούμπα δηλαδή, το ογκωδέστερο των χάλκινων πνευστών, ήταν για τους χαζούς, πιο ευτελές όργανο δεν υπήρχε.
Ο εντεκάχρονος ωστόσο που το φορτώθηκε με βαριά καρδιά, γρήγορα συμφιλιώθηκε μαζί του. «Είπα μέσα μου: αυτό έχω, αυτό θ' αγαπήσω, μ' αυτό θα εκφραστώ». Και το τήρησε. «Κάθε όργανο», άλλωστε, «είναι ό,τι θέλει ο εκτελεστής του».
Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ο καλλιτέχνης που μεταμόρφωσε την τούμπα από όργανο συνοδείας σε σολιστικό, προικίζοντας τη μουσική μας φιλολογία με περισσότερα από τριάντα πέντε έργα, γραμμένα ειδικά για εκείνον. «Παίζω με τέτοια φυσική άνεση, ώστε δημιουργείται στον άλλο η εντύπωση πως έτσι μπορεί να παίξει κι αυτός!» λέει χαμογελώντας.
Το σίγουρο είναι πως οι βαθείς, μεστοί, άλλοτε δραματικοί κι άλλοτε σκωπτικοί ήχοι του, ενέπνευσαν δημιουργούς σαν τους Θ. Αντωνίου, Γ. Σισιλιάνο και Γ. Παπαϊωάννου, απέσπασαν τον θαυμασμό των εγκυρότερων μουσικοκριτικών, του άνοιξαν πόρτες για υποτροφίες και συνεργασίες εντός συνόρων και εκτός, και τον ανέδειξαν σε πρωτοκλασάτο τουμπίστα της εποχής του.
Ένα δισκάκι που δεν πρέπει να λείπει από καμία δισκοθήκη !
Είδος: world
Περιεχόμενα:

1. BADINERIE
2. ΧΑΡΑΜΑΤΑ Η ΩΡΑ ΤΡΕΙΣ
3. THE MORNING SONG
4. ΟΙ ΠΑΡΑΓΚΕΣ ΚΑΙ Η ΚΕΦΑΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
5. PEER GYNT
6. ΠΡΙΝ ΑΠ' Τ' ΟΝΕΙΡΟ ΜΟΥ ΦΥΓΕΙΣ
7. CAPRICE
8. ΑΣΠΑ
9. ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ
10. ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
11. 1897
12. ΣΑΜΨΩΝ
13. ΑΥΓΗ
14. ΠΡΟΑΙΣΘΗΜΑ ΤΕΛΟΥΣ
15. ΠΡΟΣΕΥΧΗ (ΓΙΑ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΤΟΥΜΠΕΣ)
16. SIX LIKES
17. ΟΣΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΣ... (ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΡΟΥΖΟ)



Δεν υπάρχουν σχόλια: