28 Αυγούστου 2007

" Psychedelic Groovy " - John McLaughlin - Jazz & Tzaz No112

Το άλμπουμ αυτό του John McLaughlin σήμερα θεωρείται πια κλασικό. Εκδόθηκε αρχικά το 1971, με τίτλο "Devotion" στην εταιρία Douglas (σε L.Ρ φυσικά, απ' όπου πήραμε και το ηχητικό υλικό).
Αν το ποθετήσουμε ιστορικά αυτό το άλμπουμ, είναι ένα βήμα μετά αφ' ότου ο McLaughlin άφησε την θρυλική ηλεκτρική μπάντα του Miles Daves (με το "In A Silent Way" και το "Bitches Brew") και είναι ένα βήμα πριν φτιάξει την επίσης θρυλική Mahavishnu Orchestra. Πέρα από αυτό όμως, είναι και μια συνέχεια της ηλεκτρικής κιθάρας από εκεί που την άφησε ο Jimi Hendrix.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που εδώ, στο γκρουπ του McLaughlin, συμμετέχουν δυο από τα μέλη του τελευταίου γκρουπ του Ηendrix, της Band Of Gypsies: ο ντράμερ Buddy Miles και ο μπασίστας Billy Rich.
Ο λεπταίσθητος groovy master Larry Young, με το όργανο και το ηλεκτρικό του πιάνο, συμπληρώνει τον μοναδικό ήχο του John McLaughlin.
Έτσι, οι τέσσερις αυτοί μουσικοί κάνουν ένα πραγματικά υπέροχο ψυχεδελικό μουσικό τριπ που δίκαια συγκαταλέγεται ανάμεσα στα αριστουργήματα του τζαζ ροκ.
Τρεις δεκαετίες έχουν περάσει - όμως η μουσική ακούγεται σημερινή...

Είδος: jazz/rock
Περιεχόμενα:
1. Devotion

2. Dragon Song
3. Marbles / Siren
4. Don't Let The Dragon Eat Your Mother
5. Purpose of When

Δεν υπάρχουν σχόλια: