17 Οκτωβρίου 2010

"Παίξε Χιώτη μπουζουκάκι" - Μανώλης Χιώτης

Τα τραγούδια αυτού του CD περιλαμβάνει παλιές άγνωστες ηχογραφήσεις του Μανώλη Χιώτη που δεν έχουν ως τώρα περιληφθεί σε δίσκους 33 στροφών, ούτε και σε CD. Aντιπροσωπεύουν την πρώτη δημιουργική περίοδο του συνθέτη (σε όλα παίζει τρίχορδο μπουζούκι) και δείχνουν - από τα πρώτα χρόνια της πορείας του - την μεγάλη του δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα στο μπουζούκι. Ταυτόχρονα δείχνουν τις ρεμπέτικες καταβολές του, αλλά και το φλερτ που είχε ανέκαθεν με το ελαφρό τραγούδι. Τα τραγούδια είναι θαυμάσια και τα ερμηνεύουν μερικές από τις ωραιότερες φωνές της εποχής εκείνης. Η Μαρίκα Νίνου, η Στέλλα Χασκήλ, ο Θανάσης Ευγενικός, ο Τάκης Μπίνης, η Θέκλα Λαζαρίδου, η Ζωή Νάχη, αλλά και άλλοι λιγότερο γνωστοί τραγουδιστές.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο CD περιέχεται και ένα από τα δύο τραγούδια που πρωτοηχογράφησε η Μαρίκα Νίνου το 1948. Είναι το "Ώρες σε κρυφοκοιτάζω", που κυκλοφόρησε σε δίσκο μαζί με το "Θα σου πω το μυστικό μου". Και τα δύο αυτά τραγούδια είναι του Χιώτη.Την επεξεργασία του ηχητικού υλικού - που δεν ήταν σε πολύ καλή κατάσταση - έκανε ο συνθέτης και τεχνικός ήχου Μιχάλης Νικολούδης.


Περιεχόμενα:
1. ΔΕΝ ΠΑΩ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΑΠΟΨΕ
2. ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΚΟΠΕΛΑ
3. ΩΡΕΣ ΣΕ ΚΡΥΦΟΚΟΙΤΑΖΩ
4. ΜΗ ΧΤΥΠΑΣ Σ' ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ
5. ΝΑ ΦΥΓΕΙ Η ΑΦΙΛΟΤΙΜΗ
6. ΤΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΑΚΟΜΑ
7. ΤΩΡΑ ΠΟΥ Σ' ΕΧΩ ΑΓΚΑΛΙΑ
8. ΔΕΝ ΒΑΡΙΕΣΑΙ
9. ΕΧΑΣΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΑ ΩΡΑΙΑ
10. ΔΕΝ ΜΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ
11. ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΞΕΜΥΑΛΙΣΤΗΚΑ
12. ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΝΕΙΟ

"Ψεύτη Ντουνιά" - Απόστολος Χατζηχρήστος

Ένας πολύ σημαντικός συνθέτης του ρεμπέτικου, μπουζουξής και τραγουδιστής, ο Απόστολος Χατζηχρήστος, έχει συνθέσει μερικά από τα πιο συγκλονιστικά ελληνικά τραγούδια.
Το σύνολο του έργου του δεν ξεπερνάει τα 90 κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι πασίγνωστα στο κοινό και εξακολουθούν να παίζονται και να ακούγονται από τους φίλους του λαϊκού μας τραγουδιού. Στο CD αυτό, που συνοδεύει το τεύχος 21 του περιοδικού «Λαϊκό Τραγούδι», θα ακούσετε ορισμένα που δεν έχουν επανεκδοθεί ή είναι σπάνια. Είναι ωστόσο το ίδιο ωραία, εμπνευσμένα και αληθινά με τα πιο γνωστά του.
Ο Χατζηχρήστος γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906 και πέθανε στην Αθήνα το 1959. Στην Ελλάδα ήρθε το 1922. Πρωτοεμφανίσθηκε επαγγελματικά το 1933 και εξέδωσε το πρώτο του τραγούδι το 1938.


Περιεχόμενα:
1. ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΟΥ
2. ΚΥΒΕΡΝΗΣΕ ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΜΟΥ
3. ΕΛΑ ΔΩΣΕ
4. ΨΕΥΤΗ ΝΤΟΥΝΙΑ
5. ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΙΚΟ ΜΟΥ
6. ΩΪΝΤΕ ΜΠΡΕ
7. ΣΚΑΛΑ ΤΗ ΣΚΑΛΑ ΘΆΝΕΒΩ
8. ΜΕ ΠΛΑΝΕΨΑΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ
9. Ο ΑΛΗΤΗΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ
10. ΑΛΛΕΓΚΡΟ Σόλο μπουζούκι