30 Μαΐου 2007

" Τα Παράλια " - Μαρίζα Κωχ

Η Μαρίζα Κωχ γεννήθηκε στην Αθήνα. Από εννιά χρονών ζει στη Σαντορίνη με την οικογένεια της μητέρας της. Τα πρώτα της μουσικά ακούσματα ήταν η Βυζαντινή μουσική και τα νησιώτικα τραγούδια. Δέκα χρόνια μετά επιστρέφει στην Αθήνα , όπου παρακολουθεί μαθήματα σολφέζ και αρμονίας.
Η πορεία της Μαρίζας Κωχ από την αρχή της καριέρας της μέχρι σήμερα, χαρακτηρίζεται από την επίμονη παραμονή της στο δρόμο της προσωπικής μουσικής αναζήτησης, όσον αφορά τη σύνθεση και την ερμηνεία των τραγουδιώντης. Αυτό την κατατάσσει ανάμεσα στις σημαντικότερες γυναίκες μελωδούς και ερμηνεύτριες του 20ου αιώνα στη χώρα μας.

Το 1986 ηχογραφεί τον δίσκο με τον τίτλο "Τα παράλια". Δίσκος μεγάλης συλλεκτικής αξίας , με τραγούδια και οργανικά κομμάτια της Μικράς Ασίας...

Έτος κυκλοφορίας: 1986
Είδος: παραδοσιακό
Περιεχόμενα:
1. ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ (χασαποσέρβικο)
2. ΑΠΟ ΞΕΝΟ ΤΟΠΟ (συρτός)
3. ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΗ (καρσιλαμάς αργός)
4. ΤΣΙΦΤΕΤΕΛΙ (οργανικό)
5. ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΛΑ (καλαματιανό)
6. ΤΑΤΑΥΛΙΑΝΟΣ ΧΟΡΟΣ (χασαποσέρβικο)
7. ΔΕΝ ΣΕ ΘΕΛΩ ΠΙΑ (χασαποσέρβικο)
8. ΑΓΓΕΛΟΣ (συρτός)
9. ΧΟΡΟΣ ΚΟΥΤΑΛΙΩΝ (οργανικό Καππαδοκίας)
10. ΜΙΑ ΣΜΥΡΝΙΑ (καλαματιανός)
11. ΠΕΡΓΑΜΟΣ (οργανικό ζεϊμπέκικο)
12. ΣΤΟ 'ΠΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΞΑΝΑΛΕΩ

29 Μαΐου 2007

" Gypsy Punks " - Gogol Bordello

Επιτέλους! Κάτι άναρχο, αυθάδικο, χύμα και γνήσιο. Oι Νεοϋορκέζοι Gogol Bordello με το τσιγγάνικο punk τους μου πετάνε τα αυτιά στο πάτωμα και απαιτούν την προσοχή μας ! Προσοχή μπροστά στην αυθεντικότητα τους !
Τέταρτο album, όλως περιέργως, για τους Αμερικανούς με τη τσιγγάνικη καρδιά και, αν και κυκλοφόρησε το 2005, ήρθε στην ελληνική αγορά πρόσφατα. Κίτρινο εξώφυλλο, χύμα attitude, ελευθεριότητα σε στίχους και δομή τραγουδιών και γρήγοροι ρυθμοί: από punkοειδείς μέχρι χορευτικοί.
Οι Gogol Bordello είναι μια πιο χύμα και πρόστυχη έκδοση του Manu Chao και ενσωματώνουν στον ήχο τους όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένουμε: βιολιά, τύμπανα και κρουστά, ακορντεόν, ουρλιαχτά, γρεζάτα φωνητικά, χορωδιακές κραυγές, τα πάντα περιέχει το "Gypsy Punks". Και όλα αυτά υποταγμένα στη λογική του πάρτυ, του punk attitude και του χορού μέχρι τρέλας...

Άλλοι τρελιάρηδες αυτοί. Βγαλμένοι από ταινία του Κοστουρίτσα (θα μπορούσαν άνετα να παίξουν και στο δικό μας Βαλκανιζατέρ) οι Gogol Bordello αρχίζουν και ανεβάζουν ψηλά το ιδίωμα που ίσως και να δημιούργησαν οι ίδιοι, δηλαδή το Gypsy Punk.
Ο leader του συγκροτήματος Eugene Hotz όπως γράφει στους αυτοβιογραφικούς του στίχους πήγε (μετανάστευσε με τους γονείς του) στη ΝέαΥόρκη για να ξεκινήσει την «ανταρσία» που θα επιφέρει το Gypsy Punk. Και μετά από 5 άλμπουμ αυτός ο Ουκρανός μετανάστης (αλλά και Ουκρανός Iggy Pop όπως τον παρουσιάζουν) ίσως αρχίζει να τα καταφέρνει και να βάζει το χεράκι του σε αυτή την Cultural Revolution που ο ίδιος οραματίζεται στα θεότρελα τραγούδια που γράφει με τους συνοδοιπόρους του. "We still make sound that you can't stand" γράφει ο «φρενοβλαβής» και τσογλανόφωνος Ουκρανός που έχει αυτή τη μπάντα αρκετά χρόνια και μάλιστα έχει κάνει και πολλές περιοδείες. Δεν είναι νιόφερτοι οι τύποι που σε αυτό το τελευταίο (και πιο φιλόδοξο) άλμπουμ τους παίζουν αυτό που υπερηφανεύονται ότι δημιούργησαν, Gypsy Punk.
Τσιγγάνικα βιολιά και διάφορα άλλα δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα με την κιθάρα να μένει στο background έχοντας συνοδευτικό ρόλο χωρίς βέβαια να χάνει την ουσία της. Κατά τη διάρκεια της μεθυσμένης μπαρότσαρκας ακούς ακόμα και ψήγματα από Reggae.
Το άλμπουμ είναι καλό, πειστικό και σου φέρνει μια επαναστατική διάθεση αλλά και μια διάθεση να γιορτάσεις με αρκετές Τεκιλίτσες στην αγκαλιά (και στοστομάχι).
Τέλος πρέπει να επισκεφθείτε το site της μπάντας που είναι πλουσιοπάροχο σε φωτογραφικό υλικό από τις περιοδείες τους και άλλα χαρούμενα από αυτούς τους Immigrant Punks. Εμείς περιμένουμε να τους φέρουν και από τα μέρη μας γιατί στις συναυλίες τους πρέπει να γίνεται χαλασμός. Κρίμα είναι να χάσουμε και εμείς το πανηγύρι..!

Έτος κυκλοφορίας: 2005
Ειδος: punk
Περιεχόμενα:
01 SALLY
02 I WOULD NEVER WANNA BE YOUNG AGAIN
03 NOT A CRIME
04 IMMIGRANT PUNK
05 60 REVOLUTIONS
06 AVENUE B
07 DOGS WERE BARKING
08 OH NO
09 START WEARING PURPLE
10 THINK LOCALLY FUCK GLOBALLY
11 UNDERDOG WORLD STRIKE
12 ILLUMINATION
13 SANTA MARINELLA
14 UNDE5TRUCTABLE
15 MISHTO!

28 Μαΐου 2007

" Desire " - Bob Dylan

O Bob Dylan είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο είδος τύπου που περιπλέκεται συχνά για την ίδια την περιπλοκή. Στη διάρκεια της μέχρι τώρα καριέρας του, έκανε albums που εγκωμιάστηκαν ως μέγιστα ή που απορρίφθηκαν ως τα πιο φρικτά ή και τα δυο μαζί διχάζοντας τους κριτικούς. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μεγαλοφυΐα και μια τέτοια μεγαλοφυΐα, ένα ταλέντο τέτοιου αναστήματος, είναι αναγκασμένο να λάμπει ακόμη και στα πιο ελάχιστα που εμπνέεται.
“Εξαπάτησε” τους ανθρώπους στη σκέψη ότι ήταν λαϊκός τραγουδιστής της εργατικής τάξης, κατόπιν τους “εξαπάτησε” στη σκέψη ότι ήταν ψεύτικος, κατόπιν τους “εξαπάτησε” κάνοντάς τους να πιστέψουν ότι ήταν ένας στρατευμένος τροβαδούρος, κατόπιν τους “εξαπάτησε” κάνοντάς τους να τον ανακηρύξουν “Προφήτη” και τελικά τους “εξαπάτησε” και εξακολουθεί να τους “εξαπατά” γιατί κανείς δεν μπόρεσε ποτέ και δεν μπορεί να καταλάβει τι στην ευχή είναι.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι τίποτα από όλα αυτά που του αποδίδουν. Ξέρετε τι έκανε και τι κάνει πάντα; Έγραφε και συνεχίζει να γράφει τα πιο απλά πράγματα που του έρχονται στο κεφάλι. Ήταν και είναι ακόμα μία μεγαλοφυΐα. Τα τραγούδια του αφορούν σε όλες τις πλευρές της ζωής του και στον εσώτερο εαυτό του. Είπε κάποτε: “Αντί να μου αποδίδουν όλα αυτά που μου αποδίδουν, θα μπορούσαν να κάνουν κάτι πάρα πολύ απλό. Να αποκωδικοποιήσουν τους στίχους μου. Τότε θα ήξεραν για μένα τα πάντα..!

Το "Desire" είναι λίγο καλύτερο από το Blood On The Tracks, αλλά ταυτόχρονα είναι και λίγο …..χειρότερο!!! Είναι καλύτερο επειδή είναι μελωδικότερο και χειρότερο επειδή ο κατ’ εξοχήν ποιητής και στιχοπλόκος Dylan συνεργάζεται στιχουργικά με τον Jacques Levy.
Με το Desire επανέρχεται στο ατέλειωτο serial των τραγουδιών διαμαρτυρίας ('Hurricane' & 'Joey' για τον Rubin Carter και τον Joey Gallo αντίστοιχα, που κατηγορήθηκαν και φυλακίστηκαν άδικα). Πάλι καλά δηλαδή! Είναι βέβαια εντυπωσιακό που ο Dylan υπερασπίζεται έναν γκάνγκστερ (Gallo), αλλά τον παρομοιάζει με τον Robin Hood, επειδή πήγε κόντρα στην Ιταλική μαφία. Ένα άλλο όμορφο που συμβαίνει εδώ, είναι οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών που είναι “καινούργιες” για δίσκο του Dylan.
Το Desire είναι ένα ταξιδιάρικο album. Στο 'One More Cup Of Coffee' μας μεταφέρει τραγουδιστικά στην Ιερουσαλήμ. Το γνωρίζετε όλοι ασφαλώς. Δεν έχει να κάνει με την Ιουδαία το θέμα του, αλλά το τραγούδισμα του Bob εκεί παραπέμπει. Είναι υπέροχο από όπου και να το πιάσεις. Η μελωδία, η ενορχήστρωση και το τραγούδισμα είναι εξαιρετικά, όπως επίσης και το πολυαγαπημένο 'Mozambique'. Δεν έμαθα ποτέ γιατί προτιμάει την Μοζαμβίκη από την ….Τανζανία, αλλά εν πάση περιπτώσει το ταξίδι συνεχίζεται. Από τη Μοζαμβίκη μας πάει στην Ισπανία με το 'Romance In Durango' και μετά μας πάει στην Αίγυπτο με το 'Isis'. Ωραία πράγματα! Αυτό που δεν κατάφερα να εντοπίσω, είναι σε ποιο μέρος εστιάζει με το 'Black Diamond Bay' όπως επίσης δεν έμαθα ποτέ γιατί κρεμάστηκε ο Έλληνας, ούτε σε ποιο μέρος έγινε η έκρηξη του ηφαιστείου. Πάντως όλα αυτά, ο μαύρος κόλπος δηλαδή, ο Έλληνας και το ηφαίστειο με πάνε προς Σαντορίνη μεριά. Λέτε; Το τραγούδι που δεν μου άρεσε ποτέ από αυτό το album είναι το 'Sara'. Το διαζύγιο έχει βγει, ο γάμος έχει τελειώσει και της εξομολογείται μ’ αυτό το τραγούδι ότι την αγαπάει ακόμα, θυμίζοντάς της μάλιστα μέσα από τα στιχάκια ότι της έγραψε κάποτε το 'Sad-Eyed Lady Of The Lowlands'. Είναι όμως βαρετό και α-μελωδικό. Ίσως να παίζει ρόλο η προηγούμενη ενορχηστρωτική πανδαισία (και όχι μόνο) όλων των υπόλοιπων τραγουδιών.
Πρόκειται πάντως για ένα super album και είναι ένα από τα καλύτερα που έχει κάνει και το τελευταίο καλό για μια αρκετά μεγάλη περίοδο που θα ακολουθήσει, γιατί σε λίγο πρόκειται να πάρει τον ….κατήφορο!!!

Ετος κυκλοφορίας: 1976
Ειδος: rock
Περιεχόμενα:
1) Hurricane
2) Isis
3) Mozambique
4) One More Cup Of Coffee
5) Oh Sister
6) Joey
7) Romance In Durango
8) Black Diamond Bay
9) Sara.

25 Μαΐου 2007

" Blood On The Tracks " - Bob Dylan


O Robert Allen Zimmermann γεννήθηκε στις 24 Μαϊου 1941 στο Duluth της Minnesota. Μαθητής γυμνασίου παίζει φυσαρμόνικα, πιάνο και κιθάρα. Τότε κάνει το πρώτο συγκρότημα τους Golden Chords και παίζουν τραγούδια του Chuck Berry, του Little Richard, Rock'n'Roll Country Folk, Blues.
Το 1959 φοιτά στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί ακούει για πρώτη φορά δίσκο του folk θρύλου Woody Guthrie, γίνεται λάτρης του και αποφασίζει να τον συναντήσει. Παρατά τις σπουδές και κάποιο χειμωνιάτικο πρωινό φτάνει στη Ν. Υόρκη, τη μητρόπολη της μουσικής το μέρος που μπορεί να δει το ίνδαλμα του.
Το 1975 κυκλοφορεί το άλμπουμ "Blood on the tracks", ακόμη ένα Νο 1, που του προσέφερε το βραβείο Grammy στην κατηγορία του "Καλλιτέχνη της χρονιάς". Τα folk-pop τραγούδια του "Blood On The Tracks" τα έγραψε μέσα σε δύο μήνες και ήταν τόσο περήφανος γι' αυτά που τα έπαιξε σε prive συνάθροιση σε φίλους και συνεργάτες, ανάμεσά τους στους Μάικ Μπλούμφιλντ, Ντέιβιντ Κρόσμπι και Γκράχαμ Νας.
Ο Ντίλαν θύμισε τον ευθύ, παλιό καλό εαυτό του, με τη μουσική και τους στίχους να γίνονται πάλι μία ενιαία δύναμη. Ωστόσο το άλμπουμ αυτό είναι έντονα επηρεασμένο από τα προβλήματα του γάμου του με την Σάρα.
Ο Μπομπ Ντίλαν εξετάζει (και) στο "Tangled Up In Blue" τις ανθρώπινες σχέσεις. Σε συνέντευξή του είχε δηλώσει πως το συγκεκριμένο κομμάτι "ήταν μία ακόμα προσπάθεια να κάνω κάτι που δεν είχε ξανακουστεί στο παρελθόν". Ίσως γι' αυτό συνέχισε να αλλάζει διαρκώς τους στίχους του, ακόμα και μετά την κυκλοφορία του.

Έτος κυκλοφορίας:1975
Είδος: folk/rock
Περιεχόμενα:
1. Tangled up in blue
2. Simple twist of fate
3. You're a big girl now
4. Idiot wind
5. You're gonna make me lonesome when you go
6. Meet me in the morning
7. Lily Rosemary and the jack of hearts
8. If you see her say hello
9. Say hello
10. Shelter from the storm
11. Buckets of rain

" Above " - Mad Season

Κάπου στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας και αφού ο Κος Combain μας είχε αφήσει πλέον χρόνους, αφήνοντας δυστυχώς πίσω του άπειρα νιρβανοειδήκλωνίδια να μας κυνηγάνε στον αιώνα τον άπαντα, κυκλοφόρησε αυτό το άλμπουμ...
"Ο επιτάφιος του grunge!" θα πούνε κάποιοι, "Μα το grunge είχε ήδη πεθάνει!" θα πουν κάποιοι άλλοι και για μερικούς απλά το grunge δεν θα πεθάνει ποτέ...για μας; Απλά ένας δίσκος για ρομαντικούς.
"Above". Ο δίσκος πονάει και είναι κάτι που στο δηλώνει απ'την αρχή "Wake up youngman, it's time to wake up" σου φωνάζουν οι στίχοι του Layne Staley. Σου φωνάζουν; Μα τι λεει ο τυπάς θ'απορήσει κάποιος αφού ο τραγουδιστής τα λεει όλα σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους... σχεδόν ψιθυριστά... και όμως αυτή είναι η δύναμη της φωνής του. Σαν καλός φίλος που σου λέει τα προβλήματά του μέσα από αλληγορίες θέτονταςτον εαυτό του ως παράδειγμα προς αποφυγήν. Σε περνάει μέσα από δέκα διαφορετικές ιστορίες όλες όμως με κοινό παρανομαστή.
Μια ελαφριά αυτοκτονική διάθεση περιβάλει την μουσική του άλμπουμ δίνοντας σου διάφορα σκαμπανεβάσματα του στυλ σώσε με-άσε με. Όλα αυτά βέβαια πηγάζουν απ' τις 'κακές' συνήθειες του τραγουδιστή... όλοι καταλαβαίνετε γιατι μιλάμε.
Το άλμπουμ πάει περίπου ένα, ένα, τα κομμάτια (ένα ήπιων τόνων και ένα δυνατών αντίστοιχα) ως το 'Lifeless Dead' και μετά έχουμε στο καπάκι δυο 'γρήγορα' στο 'Long gone Day' επιστροφή της γαλήνης (με τη βοήθεια των φωνητικών του Mark Lanegan). Στο 'November Hotel' η ψυχεδέλεια δίνει ταρέστα της με την μορφή ενός εφτάλεπτου ινστρουμένταλ. Το 'All alone' είναι ένα καλό outro απ' το 'πηγάδι' που μας αφήνει όπως μας βρήκε ο δίσκος ολομόναχους.
Ή τον ακούς και σ'αρέσει ή τον πουλάς και ξενοιάζεις. Πολύ καλές στιγμές επίσης το 'I'm above' (πάλι ο Lanegan βάζει το χεράκι του) καθώς και τα 'X-ray Mind' και 'River of Deceit' (το κομμάτι που πήγε στα τσαρτς).
Με λίγα λόγια, γιατί πρέπει να σεβόμαστε και τους ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, οι Mad Season ήταν side project του τραγουδιστή των Alice in Chains, Layne Staley, παρέα με τον κιθαρίστα των Pearl Jam, Mike Mc Creedy. Στο μπάσο ο (αποθανών και αυτός) John Baker Saunders και στα drums ο BarretMartin.

Ετος κυκλοφορίας: 1995
Ειδος: alternative
Περιεχόμενα:
1. Wake Up
2. X-Ray Mind
3. River Of Deceit
4. I'm Above
5. Artificial Red
6. Lifeless Dead
7. I Don't Know Anything
8. Long Gone Day
9. November Hotel
10. All Alone

24 Μαΐου 2007

" Modern Times " - Bob Dylan

Ο θρυλικός τροβαδούρος έφτασε στο 32ο album του με τον καλύτερο τρόπο.
Το ''Modern Times'', είναι η πρώτη δουλειά του Bob Dylan, από το1976 (Desire) που πήγε στο Νο1,και ξεπέρασε τις 192.000 αντίτυπα στην πρώτη μόλις εβδομάδα κυκλοφορίας.
Έχοντας γεννηθεί το 1941, ο Bob Dylan (Robert Allen Zimmerman), είναι ο γηραιότερος εν ζωή δημιουργός που έχει φτάσει στο Νο1.
Το ''Modern Times'', είναι μια ήρεμη δουλειά που θυμίζει παλαιότερες εποχές, όπως το Blood on the tracks, με μια σύγχρονη προσέγγιση. Οι μουσικοί που τον συνοδεύουν παίζουν σχεδόν όπως σε μια πρόβα και αυτό δίνει ένα επιπλέον φιλικό συναίσθημα στην όλη δουλειά που οι μουσικοκριτικοί παγκοσμίως βαθμολογούν με 5 αστέρια.
Αν και έχουμε συνηθίσει το Dylan σε σχεδόν πατριωτικά τραγούδια των ΗΠΑ, αυτή τη φορά είναι κάπως ουδέτερος και για αυτό το λόγο, η Ευρώπη αγκάλιασε αμέσως το Modern Times και μάλιστα το ανέβασε στην κορυφή των charts.

Το album "Modern Times" του Dylan ψηφίστηκε από 50 συντάκτες του Billboard ως το καλύτερο της χρονιάς, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, "We shall overcome: The Seeger Sessions" (Bruce Springsteen).
Η δισκογραφική δραστηριοποίηση του Μπομπ Ντύλαν αποτελεί από μόνη της μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις της χρονιάς. Δεν είναι, εξάλλου, πολλοί οι εν ζωή τραγουδοποιοί που μπορούν να σταθούν ισάξιοι απέναντί του ή να αποτυπώσουν με τον ίδιο τρόπο στις ρυτίδες του προσώπου τους την πολυετή μουσική, πολιτική και κοινωνική προσφορά του.
Ο Ντύλαν αποτελούσε τον κύριο εκφραστή ενός ολόκληρου κινήματος, το είδωλοπολλών πενηντάρηδων και πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί είδωλο για τις σύγχρονες γενιές που θα έρθουν σε επαφή με το έργο του. Η διαχρονικότητα του, αποτέλεσμα της αδιαμφισβήτητης καλλιτεχνικής αξίας του, αλλά και της αγιοποιημένης εικόνας που φιλοτεχνούν υπέρμετρα τα μέσα (ιδίως μετά την πρόσφατη κυκλοφορία της εκπληκτικής αυτοβιογραφίας του και το ενδιαφέρον No Direction Home), δυσκολεύει οποιονδήποτε προσπαθήσει να αξιολογήσει το καινούριο του άλμπουμ, φυλλομετρώντας την 44η δισκογραφική στάση του. Άλλωστε, έχοντας κερδίσει την εύνοια κριτικών και κοινού, το Modern Times αποτελεί ένα δεδομένο εμπορικό θρίαμβο, πέρα από την σημαντική καλλιτεχνική του αξία, τοποθετώντας τον δημιουργό του στις πρώτες θέσεις πωλήσεων από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας.
Ο επίλογος της τριλογίας που ξεκίνησε με το Time Out Of Mind(1997) και συνέχιστηκε με το μαγευτικό Love And Theft (2001) γράφεται εδώ με το Modern Times, ένα νέο αριστουργηματικό blues θρίαμβο. Παρ' ότι απουσιάζουν τα εν δυνάμει singles, το καινούριο άλμπουμ πλημμυρίζει από την καθηλωτική φωνητική ερμηνεία του Ντύλαν, την ιδιοφυή στιχουργική του (με μέρος της να φημολογείται ότι εμπνέεται από την ποίηση του Henry Timrod) καιτον καλοδουλεμένο ήχο του, που οφείλεται στην συμμετοχή στις ηχογραφήσεις της μπάντας που τον συνοδεύει χρόνια στις περιοδείες του.
Εμπνευσμένο από τους πρωτογενής νέγρικους ήχους της Νέας Ορλεάνης ("The Levee's Gonna Break") στις ρίζες του blues, και τις επιρροές του Muddy Waters (στα"Someday Baby" και "Rollin' and Tumblin'" του Hambone Willie Newbern), το Modern Times φέρνει στην επιφάνεια δέκα συνθέσεις, με τα μοναδικά "Ain'tTalkin'" και "Thunder on the Mountain" να ξεχωρίζουν και την υπέροχη φωτογραφία του Ted Croner ("Taxi, New York at Night") να κυριαρχεί στο εξώφυλλο. Η ενσωμάτωση αυτή εμφανών folk δανείων και αρχέγονων blues ήχων θα μπορούσε να' ναι ασυγχώρητο λάθος για κάθε νέο δημιουργό, για τον Μπομπ Ντύλαν όμως, συνιστούν απλές παραχωρήσεις, γιατι απλούστατα αποτελεί το ζωντανό κομμάτι, την καρδιά της αμερικάνικης μουσικής παράδοσης ολόκληρων δεκαετιών. TOP TRACKS: "Ain't Talkin'", "Thunder on the Mountain".

Έτος κυκλοφορίας: 2006
Είδος: rock
Περιεχόμενα:
1. Thunder On The The Mountain
2. Spirit On The Water
3. Rollin' and Tumblin'
4. When The Deal Goes Down
5. Someday Baby
6. Workingman's Blues #2
7. Beyond The Horizon
8. Nettie Moore
9. The Levee's Gonna Break
10. Ain't Talkin'

" Voice " - Alison Moyet

Μετά την επιτυχία που γνώρισε η Alison Moyet με το "Hometime" το 2002, επιστρέφει με το album "Voice" 2004, που περιέχει διασκευές 11 γνωστών τραγουδιών, από συνθέτες όπως Michel Legrand, Jacques Brel, Elvis Costello, Burt Bacharach, Bizet κ.α.

Είναι γεγονός πως αρκετοί καλλιτέχνες έχουν προσπαθήσει να ξαναζωντανέψουν παλιότερα κομμάτια. Τις περισσότερες φορές όμως δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν ή ακομα να φτάσουν το επίπεδο των original εκτελέσεων. Η περίπτωση της Alison Moyet αποτελεί την φωτεινή και πόσο μάλλον ηχητική εξαίρεση σ' αυτόν το κανόνα.
Η Alison Moyet, μετά την δισκογραφική της περιπλάνηση με το πρώην μέλος των Depeche Mode, Vince Clark, που μαζί άκουγαν στο όνομα Yazoo, συνεχίζει να μας κρατάει συντροφιά σε σόλο πλέον καριέρα.
Ερμηνευτικά το "Voice" ξεπερνάει τις προσδοκίες και των πιο δύσπιστων που υποστηρίζουν οτι ξαναζεσταμένο φαγητό δεν τρώγεται. Τραγουδώντας κλασικά κομμάτια όπως το "Cry me a River" του Αρθουρ Χάμιλτον,και το "Almost Blue" του Ελβις Κοστέλο, η Alison Moyet καταφέρνει να συγκινήσει με την ιδιαίτερη χροιά της, προσθέτοντας μια καινούργια νότα σανσυνδετικό κρίκο που δένει το παρελθόν με το σήμερα.

Έτος κυκλοφορίας: 2004
Είδος: pop/rock
Περιεχόμενα:
1. Windmills Of Your Mind
2. Man I Love, The
3. Almost Blue
4. Je Crois Entendre Encore
5. What Are You Doing The Rest Of Your Life?
6. God Give Me Strength
7. Wraggle Taggle Gypsies-O!, The
8. Dido's Lament: When I Am Laid In Earth
9. La Chanson Des Vieux Amants
10. Cry Me A River
11. Bye Bye Blackbird

22 Μαΐου 2007

" Agapi Mou Fidella " - Encardia

Με μια αναπάντεχη έκπληξη το συγκρότημα "ENCARDIA" κάνει την εμφάνισή του στο χώρο της δισκογραφίας .
"Agapi mou fidella" ο τίτλος του πρώτου cd που κυκλοφόρησε το 2004.
Πρόκειται για μία συλλογή τραγουδιών κυρίως από τον Ιταλικό νότο με επίκεντρο τις ελληνόφωνες περιοχές. Μωσαϊκόιταλικών διαλέκτων οι στίχοι των τραγουδιών (griko, Σαλεντίνικα, καλαβρέζικα, αρβανίτικα), ενώ μια χαρακτηριστική πινελιά αποτελούν τα δύο εργατικά τραγούδια από τις φυτείες ρυζιού στη βόρεια Ιταλία, ένα εκ των οποίων αποδίδει με ιδιαίτερο τρόπο Αργύρης Μπακιρτζής ( χειμερινοί κολυμβητές).
Μία έξοχη επίσης ερμηνεία έχει καταθέσει ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο ελληνόφωνο τραγούδι "Agapi mou fidella" ενώ οι πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του Βαγγέλη Παπαγεωργίου μάς παραδίδουν έναν νέο Μεσογειακό ήχο βασισμένο στη φυσιογνωμία του συγκροτήματος και την προσωπικότητα των πέντε μουσικών που το αποτελούν . Και όλα αυτά βέβαια με απόλυτο σεβασμό στο τοπικό χρώμα και ιδίωμα της περιοχής, απόσταγμα κληρονομιάς αρκετών αιώνων. Αυτό δηλώνει άλλωστε και η συμμετοχή στο δίσκο του Καλαβρού λυράρη που παντρεύει τον ήχο του με το Μεσογειακό χρώμα των "encardia".

Έτος κυκλοφορίας: 2004
Είδος: παραδοσιακό/world
Περιεχόμενα:
1 AGAPISO - Κώστας Κωνσταντάτος
2 ΤΑΡΑΝΤΕΛΛΑ
3 ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ - Αναστασία Δουλφή
4 ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ - ΤΑΧΤΑΡΙΣΜΑ - Αναστασία Δουλφή
5 LA SRINA - Κώστας Κωνσταντάτος
6 AGAPI MOU...
7 ...FIDELLA - Νίκος Πορτοκάλογλου
8 LA LEGA - Αναστασία Δουλφή, Κώστας Κωνσταντάτος & Βαγγέλης Παπαγεωργίου
9 SCIUR PADRUM - Αργύρης Μπακιρτζής
10 BUKURA MORE - Κώστας Κωνσταντάτος
11 ANISE MOU CASPEDHA (ΩΡΑΙΕ ΜΩΡΙΑ) - Κώστας Κωνσταντάτος
12 PIZZICARELLA MIA - Κώστας Κωνσταντάτος & Αναστασία Δουλφή
13 ΤΑΡΑΝΤΕΛΛΑ (σύνθεση για λύρα σε 12/8)

" Το Βέλος " - Γιώτα Νέγκα

Ο συνθέτης Βαγγέλης Κορακάκης γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1961, όπου και ζει μέχρι σήμερα.
Στην ηλικία των 15 ετών αποκτά το πρώτο του μπουζούκι καιαρχίζει μετά από μερικούς μήνες να λαμβάνει μέρος σε μαθητικές Εκδηλώσεις.
Από τους "Άρχοντες" του ΄88 μέχρι και σήμερα, με "Το βέλος" ο Βαγγέλης Κορακάκης κρατά εκείνα τα χαρακτηριστικά ως τραγουδοποιός που χαρακτήριζαν τους παλαιούς τραγουδοποιούς των λαϊκών τραγουδιών, λιτή και καθαρή λαϊκή ενορχήστρωση, στιχουργική ζωντανή και άμεση.
Ενώ εδώ έχουμε και μία εξαιρετική λαϊκή φωνή αυτής της Γιώτας Νέγκα, η οποία κατά πως φαίνεται έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει στο λαϊκό μας τραγούδι.
Όλη αυτή η χημεία και σύνθεση δημιουργούν έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της περιόδου που διανύουμε. Τα δέκα αυτά καθαρόαιμα λαϊκά τραγούδια θα ικανοποιήσουν τους φίλους του είδους, ενώ με τα τραγούδια αυτά πιστοποιείται άλλη μία φορά η αξία του Κορακάκη στον εν λόγω χώρο, ενώ η Γιώτα Νέγκα επιβεβαιώνει όλες μας τις ελπίδες για μια από τις σπουδαιότερες σύγχρονες λαϊκές φωνές.
Δίσκος που βασίζεται σε σταθερές αξίες του λαϊκού τραγουδιού ο οποίος πορεύετε στον δύσκολο δρόμο αγνοώντας μόδες και σύγχρονες τάσεις οι οποίες αποστασιοποιούν το λαϊκό τραγούδι από τον πραγματικό του στόχο.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε και η νέα του δουλειά με ερμηνευτή το Γιάννη Ντουνιά "Γλυκοχαράματα".

Έτος κυκλοφορίας: 2004
Έιδος: λαϊκό
Περιεχόμενα:
1. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΔΕ
2. ΧΡΥΣΑΦΙ ΑΠΟ ΧΩΜΑ
3. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
4. ΤΟ ΒΕΛΟΣ
5. ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝΕ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
6. ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΣ
7. ΠΙΚΡΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ
8. ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ
9. Η ΑΛΗΘΕΙΑ
10. ΘΡΥΛΟΣ ΙΩΝΙΑΣ

21 Μαΐου 2007

" Υπ' Ατμόν " - Διάφοροι Ερμηνευτές


Η αμαξοστοιχία "Τρένο στο Ρουφ" δεν τρέχει. Ακολουθεί τους αργούς, ηδονικούς ρυθμούς της φαντασίας, κάνοντας συχνά στάσεις σε σταθμούς της μνήμης και του χθες αφού «για να προχωράς δεν πρέπει να ξεχνάς».
Η παράσταση "υπ' ατμόν" δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια από την Καλλιτεχνική Εταιρία "Αξάνα" και προσωπικά την κα. Τατιάνα Λύγαρη, η οποία με μία πολύ αρμονική ομάδα συντελεστών έπλασαν αυτό το μαγευτικό ταξίδι στο χρόνο και στις ενδιαφέρουσες περιόδους της Belle Epoque και του Μεσοπολέμου, μέσα από τα τραγούδια αλλά και τα συμβάντα των χωρών που διερχόταν στην διαδρομή του, το θρυλικό τραίνο Orient Express.
Το "υπ' Ατμόν" είναι μία μουσικοθεατρική παράσταση, ένα νοσταλγικό αλλά και γοητευτικό πέρασμα σε εποχές, μουσικές και γεγονότα που σημάδεψαν τις περιόδους που το μυθικό αυτό τραίνο διερχόταν από το Παρίσι το Βερολίνο, την Βενετία, την Βουδαπέστη, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, την Αθήνα, την Σόφια καταλήγοντας στην Κωνσταντινούπολη.
Με φόντο μια ερωτική ιστορία που ξετυλίγεται μέσα σ' ένα κοσμοπολίτικο κλίμα σασπένς και μυστηρίου, στα χνάρια των ιστοριών της Μάτα Χάρι και του Ηρακλή Πουαρό, τα πολύ γνωστά και πολυαγαπημένα τραγούδια της Εντιθ Πιάφ, του Τίνο Ρόσσι, της Λουίζας Ποζέλι, της Μιστεγκέτ, της Σοφίας Βέμπο ή της Μάρλεν Ντήτριχ, μεταφέρουν τον θεατή στα Παριζιάνικα καφέ, στις Βερολινέζικες ταινίες του Μεσοπολέμου, στους μέγιστους της Ελληνικής οπερέτας, την μάντρα του Αττίκ αλλά και στις Ναπολετάνικες καντσονέτες, στα Ουγγαρέζικα τσάρδας και τους Τουρκικούς αμανέδες !
Την συνολική καλλιτεχνική επιμέλεια όπως προαναφέρθηκε, έχει κάνει η Τατιάνα Λύγαρη, με την πολύτιμη συνεργασία και μουσική επιμέλεια του Γιώργου Παπαδάκη, τα κοστούμια τα επιμελήθηκε η Ντόρα Λελούδα, την φιλολογική επιμέλεια έκανε η Μαρία Τσιμά και τις χορογραφίες ο Φωκάς Ευαγγελινός. Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύονται σε 9 διαφορετικές γλώσσες (!) εξαιρετικά από τους Χαρά Κεφαλά, Ζαχαρία Καρούνη και Κωνσταντίνα Ψωμά συνοδευόμενοι από τους μουσικούς Αντώνη Μποτονάκη στο πιάνο, Πέτρο Χρηστίδη στο βιολί και Θοδωρή Λυγνό στο κοντραμπάσο.
Επί δύο χειμερινές περιόδους το «υπ' Ατμόv» παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε ένα αυθεντικό Wagon Restaurant του θρυλικού Orient Exρress του 1924 που ανακαίνισε η Τατιάνα Λύγαρη και αποτελεί το «Μουσικό Βαγόνι» της Αμαξοστοιχίας Θέατρο «Το τραίνο στο Ρουφ».
Η παράσταση απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα των τελευταίων ετών.
Το "υπ' Ατμόν" αποχωρίζεται την ατμόσφαιρα του αυθεντικού βαγονιού του Orient Exρress των γραμμών του Ρουφ και εκκινεί ένα ταξίδι σε θέατρα και χώρους που δεν βρέθηκε ποτέ, προκαλώντας και προσκαλώντας τους εκάστοτε θεατές, να ονειρευτούν, να γοητευτούν και να σιγοτραγουδήσουν ταξιδεύοντας με τους συντελεστές του.

Τα 25 τραγούδια της μουσικοθεατρικής παράστασης, που παρουσιάστηκε για δύο συνεχείς θεατρικές σεζόν (2003-04 και 2004-05) στο Μουσικό Βαγόνι Orient Express της Αμαξοστοιχίας - Θεάτρου "Το Τρένο στο Ρουφ", τα οποία είχαν κυκλοφορήσει και σε Cd, σας τα προσφέρω.

20 Μαΐου 2007

" Τα Πέριξ " - Βούλα Σαββίδη (Μάνου Χατζιδάκι)

Τον παλιό καιρό που τα Ρ ε μ π έ τ ι κ α, τα λέγαν ανδρικές βραχνές φωνές, οι πόρτες είσανε κλειστές. Λέξεις κρυφές και άγνωστες για τους πολλούς, πάνωσε μια «στενή» μελωδική γραμμή, περιορισμένη αυτάρεσκα σε τρεις - τέσσερις φθόγγους το πολύ, συνθέτανε τραγούδια άξια, μονάχα για όσους «υπογείως είχον μυηθεί»! Στην πανελλήνια ευαισθησία αρχίσανε να μιλούν αποκαλυπτικά, απ' την στιγμή που ακούστηκε μια γυναικεία φωνή - φωνή μιας ώριμης γυναίκας που ήταν συγχρόνως κόρη, μητέρα κι αγαπητικιά.
Και τα τραγούδια γίνανε πλατειά, με λόγια που θίγαν τους καιρούς κι ανατάραζαν τους καημούς πάνω σε δύο θέματα πρωταρχικά, γνησίως νεοελληνικά. Το θέμα της φ υ γ ή ς και του έ ρ ω τ α - του από τρεις χιλιάδες χρόνια ανικανοποίη του.
Παράλληλα κι άλλα πολλά, χυνόντουσαν απ' τα τραγούδια αυτά και βάφαν τον αγέρα, που οι μηχανές των οργανωτικών αγγέλων επιχειρούσαν να εμποδίσουν, μα που δεν μπόρεσαν ποτέ να σταματήσουν την ροή κι επιρροή τους μέσα μας. Κι έτσι μπορεί κανείς να πει, πως η Μαρίκα Νίνου με το τραγούδι της «Κάποια μάνα αναστενάζει» σφράγιζε εκείνον τον καιρό οριστικά, ενώ συγχρόνως, εδραιωνότανε ένα είδος παιδείας στην χώρα μας, του «ταπεινού και της αυτογνωσίας», που για αρκετά χρόνια θα μας κρατούσε σοβαρούς και αρκούντως σκεπτόμενους.
Γι' αυτό κι εγώ με τα «ΠΕΡΙΞ», αρχίζοντας να επιλέγω και να τοποθετώ τα εβδομήντα, ίσως κι ογδόντα πιο όμορφα τραγούδια της λαϊκής μας τούτης μουσικής περιοχής, επιχειρώ να τα μεταφέρω μες από μια αυθεντικά γυναικεία μορφή, λαϊκή ζωγραφιά μεταίωρη στον κήπο του Βοτανικού ή στο Μπαξέ -Τσιφλίκι, μαστορικά ζωγραφισμένη από τον Μόραλη, με την φωνή ενός κοριτσιού από τη Θεσσαλονίκη που ονομάζεται Βούλα Σαββίδη. (Εδώ ας με συγχωρέσει το όργανο μπουζούκι, που δεν το μεταχειρίζομαι. Έτσι καθώς κατάντησε καλοντυμένο πονηρό, σαν λαϊκός αγαπητικός, δεν είναι σε θέση πια να εκφράσει τα μύρια όσα ακριβά μας κληρονόμησαν οι «άγνωστοι και ανώνυμοι» δάσκαλοι των σεμνών καιρών).
Όλη η εργασία αυτή χαρίζεται στην μνήμη της ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που δίχως να το ξέρει με το μαχαίρι της φωνής της, χάραξε μέσα μας βαθειά τα ονόματα θεών της ταπεινωσύνης και της Βυζαντινής παρακμής.
M.Χ
Αθήνα, 18 Απριλίου 1974

Έτος κυκλοφορίας: 1974
Είδος: έντεχνο/λαϊκό
Περιεχόμενα:
1. Ο ΜΑΧΑΛΟΜΑΓΚΑΣ ( Συνθέτης/ές:ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ) (3.53')
2. ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ (3.47')
3. ΤΙ ΘΕΣ Μ` ΕΜΕ ΝΑ ΜΠΛΕΞΕΙΣ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΚΗΡΟΜΥΤΗΣ Σ.) (3.56')
4. ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΙ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ) (2.42')
5. ΞΑΝΘΙΑ ΜΙΚΡΟΥΛΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ) (2.31')
6. ΕΓΩ ΠΟΝΩ ΕΣΥ ΓΕΛΑΣ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) (4.40')
7. ΟΤΑΝ ΔΩ ΤΑ ΔΥΟ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ) (3.48')
8. ΤΟ ΠΙΚΡΑΜΕΝΟ ΑΓΟΡΙ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Στιχουργός/οί:ΤΣΑΟΥΣΑΚΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ) (3.03')
9. ΣΕ ΠΗΡΑΝ ΑΠ` ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΟΥ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Στιχουργός/οί:ΚΥΡΙΑΖΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) (2.43')
10. ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ) (3.10')
11. ΡΙΞΕ ΤΣΙΓΓΑΝΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ Συνθέτης/ές:ΒΑΜΒΑΚΑΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ) (3.25')
12. ΧΑΡΑΜΑΤΑ Η ΩΡΑ ΤΡΕΙΣ/ ΟΤΑΝ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΞ ( Ερμηνευτής/ές:ΣΑΒΒΙΔΗ ΒΟΥΛΑ) (2.59')


16 Μαΐου 2007

" Δυνάμεις Του Αιγαίου " - Δισκογραφία

Οι Δυνάμεις του Αιγαίου εμφανίστηκαν στην ελληνική μουσική σκηνή το 1980 και αυτό που πρότειναν έμελλε να επηρεάσει πολλαπλά το χώρο του ελληνικού τραγουδιού.
Το μουσικό αυτό σχήμα αποτελούνταν απο τους: ΝΙΚΟ ΓΡΑΨΑ,
ΧΡΙΣΤΟ ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ, ΜΙΧΑΛΗ ΚΛΑΠΑΚΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΖΕΥΓΟΛΗ και ΠΕΤΡΟ ΤΑΜΠΟΥΡΗ.
Ξεκίνησαν διασκευάζοντας παλιά λαϊκά τραγούδια γραμμένα από ανώνυμους Έλληνες των νησιών, της Μακεδονίας και της Μικρασίας, και σταδιακά προχώρησαν σε προσωπικές συνθέσεις, τις οποίες παρουσίασαν σε όλη την Ευρώπη. Το καινοτόμο στοιχείο, σε σχέση με το νεότερο ελληνικό τραγούδι, ήταν η επιλογή και χρήση συγκεκριμένων μουσικών οργάνων. Για πρώτη φορά στην εγχώρια δισκογραφία, αλλά και ζωντανά στις συναυλίες του συγκροτήματος, ακούγονται ο ταμπουράς, το νέι, το κανονάκι, όργανα που χαρακτηρίζουν τον ήχο της ομάδας μαζί με το βιολί, το λαούτο, το ούτι και τα κρουστά. Αυτά τα μουσικά όργανα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά και σε μη παραδοσιακά τραγούδια, παιγμένα μάλιστα από ανθρώπους που μεγάλωσαν στην Αθήνα.
Η μουσική πρόταση του σχήματος προκάλεσε το ενδιαφέρον και ανθρώπων του χώρου και δεν ήταν τυχαία η απόφαση του Διονύση Σαββόπουλου να αναλάβει την παραγωγή της πρώτης τους δισκογραφικής παρουσίας, ενώ ο Μάνος Χατζιδάκις ανέλαβε τον τρίτο και τελευταίο τους δίσκο, που κυκλοφόρησε το 1990.
Οι μουσικές σπουδές των μελών του συγκροτήματος πάνω στην ευρωπαϊκή και τη βυζαντινή μουσική, σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους αγάπη για τα λαϊκά παραδοσιακά όργανα αλλά και την απήχηση που είχε η μουσική τους πρόταση, οδηγούν σε μια ακόμα καινοτομία: την οργάνωση των μουσικών σπουδών στο χώρο της ελληνικής λαϊκής μουσικής παράδοσης, εκεί δηλαδή όπου υπήρχε τεράστιο κενό σε επίπεδο ιδιωτικών και δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Το 1992 οι Δυνάμεις του Αιγαίου παύουν να υπάρχουν ως σχήμα. Τα μέλη του συγκροτήματος ακολουθούν τον προσωπικό τους δρόμο, διδάσκοντας μουσική και κυκλοφορώντας προσωπικούς δίσκους ως συνθέτες, μουσικοί ερμηνευτές αλλά και παραγωγοί τόσο των δικών τους έργων όσο και άλλων νεότερων σχημάτων (όπως οι Νεάρχου Παράπλους), καθώς και τραγουδιών ανώνυμων δημιουργών.
Με την εκπνοή του 20ου αιώνα οι Δυνάμεις Του Αιγαίου επανασυγκροτούνται και παρουσιάζουν σε μια δική τους ανεξάρτητη δισκογραφική παραγωγή, μια συλλογή προσωπικών τους τραγουδιών ( "Ολες οι μέρες που έλειπα", Filokalia Romana ), ενώ σχεδιάζουν μία σειρά ξεχωριστών μουσικών παραγωγών με ερμηνευτές τους ίδιους αλλά και άλλους μουσικούς που κινούνται σε μουσικούς χώρους ανάλογους με αυτών των "Δυναμεων", και που έχουν σαν βάση τα μουσικά ιδιώματα της νότιο Βαλκανικής και της ανατολικής Μεσογείου.

Καλή σας ακρόαση..!

Δισκογραφία:
Δυνάμεις του Αιγαίου - 1985
Ήχος Β' - 1987
Ανατολικό Παράθυρο - 1990
Όλες οι μέρες που έλειπα - 1999


CD - "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - 1985"



CD - "ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ - 1990"

CD - "ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΛΕΙΠΑ - 1999"

14 Μαΐου 2007

" Έχετε Το Νου Σας " - Διάφοροι Ερμηνευτές (Δίφωνο 102)

H σκέψη φτερουγίζει στη μικρή πλατεία του χωριού, απέναντι από το γενέθλιο σπίτι.
Προεκλογική περίοδος πριν από είκοσι χρόνια και η αναπόληση αυτή προσφέρει την κατάλληλη φράση: χετε το νου σας!".
O Θεοφάνης ήταν για όλους στο χωριό ο τρελός τους. Για κάποιους άλλους ήταν μια παραγνωρισμένη ιδιοφυΐα.
Ένας genie meconnu. Ένα πνεύμα που δεν περίμενε καμία παραγγελία για να δώσει καρπούς.
O Θεοφάνης, λοιπόν, εκείνες τις μέρες εμφανιζόταν από εκεί που δεν τον περίμενες συλλαβίζοντας μια φράση που ήθελε να προλάβει τα καθορά και τα προσιόντα.
Ε-χε-τε-το-νου-σας! Aυτή η φράση έμελλε μετά από είκοσι χρόνια να γίνει το μήνυμα.
Mια ακροστιχίδα που θα αγκαλιάσει μια σειρά από τραγούδια σε ένα παιχνίδι πολιτικής και πολιτιστικής επικοινωνίας.

Kαι ο νοών νοείτω...
Καλή ακρόαση !

Είδος: έντεχνο
Περιεχόμενα:
1 ΕΚΛΟΓΕΣ
2 ΧΑΪ ΧΑΟΥ ΑΡ ΓΙΟΥ
3 ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ
4 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΕ ΦΟΒΙΖΕΙ
5 ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΑΛΙΟΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
6 ΤΟ 'ΠΑ ΚΑΙ ΤΟ 'ΚΑΝΑ
7 ΟΡΑΜΑΤΑ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ
8 ΝΥΧΤΑ ΚΛΕΙΝΟΝΤ' ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ
9 ΟΛΑ ΔΤΗ ΖΩΗ 'ΝΑΙ ΡΟΛΟΪ
10 ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΙΙ
11 ΣΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ
12 ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΦΙΕΡΩΘΗΚΑΝ
13 ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ
14 ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΓΙΝΩ

" Απτάλικο " - Δ. Κοντογιάννης, Γ. Ξηντάρης

Ζωντανή ηχογράφηση στο "ΑΠΤΑΛΙΚΟ" στις 16 & 17 Δεκεμβρίου 2004 και στις 6 &7 Γενάρη 2005.
Όσοι πήγαν το χειμώνα του 2004 στο Απτάλικο έφυγαν με μία εντύπωση: Σεβασμός
στον ακροατή από ένα σχήμα που η πλειοψηφία του έπαιξε σημαντικό ρόλο τατελευταία 30 χρόνια στην αναβίωση του λαϊκού τραγουδιού και στη γνωριμία τωννεότερων με πάμπολλα διαμάντια.
Οι παραστάσεις του χειμώνα που πέρασε συμπυκνώθηκαν σε ένα CD το οποίο μεταφέρει την ατμόσφαιρα αυτή στον ακροατή χαρίζοντάς του 19 κομμάτια, όλα επανεκτελέσεις, πλην ενός πρωτόβγαλτου.
Για το Δημήτρη Κοντογιάννη δε χρειάζεται να πούμε πολλά. Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η μελέτη του στα τραγούδια του Καζαντζίδη, τα οποία αποδίδει εξαιρετικά, δίνοντάς τους μια άλλη διάσταση, χωρίς να προβαίνει σε«ιερόσυλες» μιμήσεις. Η παρέμβαση του Δ. Κοντογιάννη στην ηχοληψία σημειώνεται και στο ένθετο του CD, κάτι το οποίο συμβαίνει και στις ζωντανέςτου εμφανίσεις, αφού οι ρυθμίσεις του στην κονσόλα έχουν σώσει πολλές φορές τον ήχο του σχήματος με το οποίο εμφανίζεται.
Ο Γιώργος Ξηντάρης σταθερός στα πιστεύω του συνεχίζει τη διάδοση των τραγουδιών του Μάρκου και της Πειραιώτικης σχολής γενικότερα, ενώ ο νεότερος και πολύ καλός μπουζουξής Παναγιώτης Αστεριάδης αποδίδει με το προσωπικό του χρώμα το δύσκολο ...Χιωτοκαζαντζιδικό «κλάμα της πενιάς».
Έκπληξη αποτελεί και η συμμετοχή του Τόλη Χάρμα ο οποίος μετά από σαράντα χρόνια «πέρασε» τραγούδια στη δισκογραφία και μάλιστα ζωντανά. Ο κυρ-Τόλης, στα 87 του πλέον, τραγουδάει κι ένα ανέκδοτο το οποίο ενδεχομένως ενθυμούνται όσοι παραβρεθήκαν στη συναυλία προς τιμήν των Μιλαναίων τον Ιούνιο του 2004 στο Βόλο.
Αισθητή η απουσία της γυναικείας φωνής, καθώς στο συγκεκριμένο σχήμα τραγουδάει η Λίλυ Ριτσώνη, από την οποία θα θέλαμε τουλάχιστον ένα τραγούδι. Στα μεθεόρτια της προαναφερόμενης συναυλίας προς τιμήν των Μιλαναίων,κατάφερε να ανατριχιάσει όσους ακολούθησαν την παρέα της στο παρακείμενοτσιπουράδικο, αφού απέδωσε εξαιρετικά το «Της ταβέρνας το ρολόι», σχεδόν ακαπέλα με κάποιες πινελιές από το μπουζούκι του Μητρέντζη.

ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 2005
ΕΙΔΟΣ: ΛΑΪΚΟ/ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:
1 ΣΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΤΙΣ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΕΣ - Δ.Κοντογιάννης, Γ.Ξηντάρης, Λ.Ριτσιώτη &Π.Αστεριάδης
2 ΚΑΠΕΛΑ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΕ - Γιώργος Ξηντάρης
3 ΤΟ ΚΛΑΜΑ ΤΗΣ ΠΕΝΙΑΣ - Παναγιώτης Αστεριάδης
4 Σ' ΕΝΑ ΤΕΚΕ ΣΚΑΡΩΣΑΝΕ - Δημήτρης Κοντογιάννης
5 ΑΦ' ΟΤΟΥ ΕΓΕΝΝΗΘΗΚΑ - Γιώργος Ξηντάρης
6 ΤΟ ΣΦΑΛΜΑ - Δημήτρης Κοντογιάννης
7 ΑΛΗΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΒΙΑ - Τόλης Χάρμας
8 ΓΚΙΟΥΛ ΤΖΑΜΑΛ - Τόλης Χάρμας
9 Ο ΔΡΑΠΕΤΗΣ ΤΟΥ ΓΕΝΤΙ ΚΟΥΛΕ - Δημήτρης Κοντογιάννης
10 ΤΕΤΟΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΒΑΣΑΝΑ - Γιώργος Ξηντάρης
11 α) ΤΟ ΧΑΡΕΜΙ ΣΤΟ ΧΑΜΑΜ β) ΣΑΛΑ-ΣΑΛΑ (ΑΠΟ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ) - Δημήτρης Κοντογιάννης
12 ΜΠΑΜΠΕΣΙΚΑ ΜΟΥ ΤΑ ΦΕΡΕΣ - Γιώργος Ξηντάρης
13 ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ ΒΑΡΙΑ - Δημήτρης Κοντογιάννης & Λίλη Ριτσώνη
14 ΑΠΟΝΗ ΣΚΛΗΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ - Γιώργος Ξηντάρης
15 ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΓΥΝΑΙΚΑ ΝΑ ΣΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ
16 ΕΚΑΨΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΒΑ ΜΟΥ - Δημήτρης Κοντογιάννης
17 ΚΑΦΤΟΝΕ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΦΤΟΝΕ - Γιώργος Ξηντάρης
18 ΚΙ ΑΝ ΓΕΛΑΩ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ - Δημήτρης Κοντογιάννης
19 ΕΙΝ' ΕΥΤΥΧΗΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ - Δημήτρης Κοντογιάννης

12 Μαΐου 2007

" Ο Μάγος Της Πόλης " - Various (Μίνως Μάτσας)

Ο Μίνως Μάτσας, μας παρουσιάζει την συνθετική δουλειά του, υπογράφοντας με τη μουσική του το "Μάγο της πόλης" επάνω σε στίχους Άκου Δασκαλόπουλου, Γιάννη (Μπαχ) Σπυρόπουλου, Μιχάλη Γκανά, Θεόδωρου Ποάλα, Ισαάκ Σούση και Άρη Μυωνή, ενω στα τραγούδια 5 & 12 έχει γράψει ο ίδιος ο συνθέτης τους στίχους. Τα τραγούδια ερμηνεύονται απο την Ελένη Δήμου (2 τραγουδια), τη Σωτηρία Λεονάρδου (2 τραγουδια), τον Μανώλη Χατζημανώλη (4 τραγουδια), τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (3 τραγουδια) και τον Γιώργο Νταλάρα (2 τραγουδια).

"Ο Μάγος Της Πόλης"

Έτος Κυκλοφορίας: 1997
Είδος: έντεχνο
Περιεχόμενα:
1. ΜΕΓΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ
2. ΘΕΛΩ ΜΙΑ ΑΓΑΠΗ
3. ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑ
4. ΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ
5. Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΟΙΞΗ
6. ΠΑΙΔΑΚΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΟ
7. ΚΑΡΑΒΙΑ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ
8. ΚΟΣΜΕ ΘΕΛΩ...
9. ΧΡΟΝΑΚΙΑ ΠΟΛΛΑ
10. ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΧΟΡΕΨΕ
11. Ο ΜΑΓΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
12. ΑΛΧΗΜΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ
13. Η ΛΕΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ
14. ΣΤΟΝ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

" Νυχτερινός Περίπατος Στην Ιερά Οδό " - Πυξ Λαξ - Νταλάρας

Οι Πυξ Λαξ ήταν ελληνικό μουσικό συγκρότημα, που δημιουργήθηκε το 1989, εμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1990, και διαλύθηκε το 2004 με το τελευταίο τους άλμπουμ με τον τίτλο "Πυξ Λαξ Τέλος" κλείνοντας με συναυλίες σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη.
Τα βασικά μέλη του συγκροτήματος ήταν οι Φίλιππος Πλιάτσικας, Μπάμπης Στόκας και Μάνος Ξυδούς. Η υπόλοιπη μπάντα ήταν οι Γιώργος Γιαννόπουλος, Νίκος Γιαννάτος, Δήμητρα Καραμπεροπούλου, Άλκης Παπαδόπουλος, Βασίλης Σπυρόπουλος (παλιότερα Σπυριδούλα) & Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Κανελλόπουλος (αργότερα Domenica).
Έχουν ηχογραφήσει 19 συνολικά άλμπουμ, μεταξύ αυτών και το (ηχογραφημένο ζωντανά) single cd "Νυχτερινός περίπατος στην Ιερά οδό" σε συνεργασία με τον Γιώργο Νταλάρα το 1996.

Έτος κυκλοφορίας: 1996
Είδος: έντεχνο/λαϊκό
Περιεχόμενα:
1. ΕΝΑΣ ΚΟΜΠΟΣ Η ΧΑΡΑ ΜΟΥ
2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΩΝΕΙ
3. ΜΙΑ ΒΡΑΔΙΑ ΣΤΟ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ

11 Μαΐου 2007

" Dreamland " - Madeleine Peyroux

Με ζωή σαν κινηματογραφική ταινία, η Madeleine Peyroux τραγουδά και η φωνή της διηγείται ιστορίες ποτισμένες από την υγρασία των δρόμων του Παρισιού με το πρώτο της album "Dreamland", το οποίο πούλησε 200.000 αντίτυπα παγκοσμίως που όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1996 εντυπωσίασε τους πάντες με την εύθραυστη ομορφιά της φωνής της αλλά και με την σοβαρότητα με την οποία άγγιζε το jazz υλικό της, αν και ήταν μόλις 22 χρονών !

Madeleine Peyroux. Γεννήθηκε στην Αθήνα της Γεωργίας των ΗΠΑ.
Μεγάλωσε στο Μπρούκλιν, στη νότια Καλιφόρνια και στο Παρίσι όπου και "βρήκε" τη φωνή της. Την προσέλκυσε η μουσική του δρόμου και ήδη από το 1989 εμφανιζόταν με διάφορα πλανόδια σχήματα. Τα επόμενα χρόνια περιόδευσε στην Ευρώπη ως μέλος των Lost Wandering Blues and Jazz Band.
Η πρώτη προσωπική δισκογραφική δουλειά από το 1996, έγινε βασικό θέμα συζήτησης στους κύκλους των ειδημόνων που έσπευσαν να αναγνωρίσουν ομοιότητες με την Μπίλι Χόλιντεϊ. Οι ίδιοι άνθρωποι εξέφρασαν απορία και θαυμασμό για την νεαρή κοπέλα που τραγουδούσε τόσο πειστικά το κλασικό ρεπερτόριο.
Το περιοδικό Time ανακήρυξε το Dreamland (την πρώτη εκείνη προσωπική δισκογραφική εμφάνιση) ως "την πλέον εντυπωσιακή φωνητική δουλειά της χρονιάς". "Όπως στην Χόλιντεϊ", έγραφε το Time, "η άλτο φωνή της Peyroux διαθέτει γλυκόπικρο, σπαραξικάρδιο τόνο που γλιστράει επάνω και γύρω από τις νότες ενώ ταυτόχρονα βρίσκει το συναισθηματικό της ύφος σ' εκείνα τα στοιχεία που παραπέμπουν στο αργό, στο λυπημένο που ξεθωριάζει, παρά στα προφανή, αναμενόμενα φωνητικά κρεσέντο".
Η φήμη βρισκόταν πλέον προ των πυλών...

"Dreamland"
Έτος κυκλοφορίας: 1996
Είδος Μουσικής: jazz
Περιεχόμενα:
1 Walkin' After Midnight
2 Hey Sweet Man
3 I'm Gonna Sit Right Down And Write Myself A Letter
4 Getting Some Fun Out Of Life
5 La Vie En Rose
6 Always A Use7 Prayer
8 Muddy Water9 Was I
10 Dreamland
11 Reckless Blues
12 Lovesick Blues

10 Μαΐου 2007

" Half The Perfect World " - Madeleine Peyroux

Όταν το 1996 έκανε το ντεμπούτο της με το "Dreamland", η 22χρονη Madeleine Peyroux προκάλεσε αναστάτωση στο μουσικό κόσμο με το σπάνιο ταλέντο της και την εκπληκτική φωνή της, που θύμιζε έντονα την Billie Holiday.
Μετά τιςδιθυραμβικές κριτικές και την ευρεία αναγνώριση, ακολούθησε το εξίσου αξιόλογο "Careless Love", ενώ η νεότερη δισκογραφική δουλειά της είναι το "Half The Perfect World".
Η διαφορά του από τα προηγούμενα εστιάζεται στην επιλογή των τραγουδοποιών. Με επιλογές από Leonard Cohen, Joni Mitchell, TomWaits, Serge Gainsbourg και Fred Neil, δείχνει σαφή στροφή σε πιο σύγχρονους δημιουργούς.
Το άλμπουμ περιέχει επίσης τέσσερις πρωτότυπες συνθέσεις με τη συμμετοχή των Larry Klein και Jesse Harris, που είχαν συνεργαστεί μαζί της και στο παρελθόν. Παράλληλα, τη βλέπουμε να μοιράζεται τα ερμηνευτικά χρέη με την k.d lang στο "River" της Joni Mitchell, δίνοντας εντελώς νέα πνοή στο κομμάτι.
Με βαθύ συναισθηματισμό και απαράμιλλη γοητεία, η Peyroux καταφέρνει να παρουσιάσει άλλο ένα διαμάντι στην ήδη απογειωμένη καριέρα της...

Έτος κυκλοφορίας: 2006
Είδος: jazz
Περιεχόμενα:
1. I'm All Right ListenListen
2. The Summer Wind ListenListen
3. Blue Alert ListenListen
4. Everybody's Talkin' ListenListen
5. River" (duet featuring k.d. lang) ListenListen
6. A Little Bit ListenListen
7. Once in a While ListenListen
8. (Looking for) The Heart of Saturday Night ListenListen
9. Half the Perfect World ListenListen
10. La Javanaise ListenListen
11. California Rain ListenListen
12. Smile

" Tattoo You " - Rolling Stones

1981 "Tattoo You" To άλμπουμ που δίχασε κοινό και κριτικούς !!!

Οι Rolling Stones πείθουν εδώ ότι μπορούν να ροκάρουν και όπως εκείνο το παλιό καλό Sticky Fingers, έτσι και το Tattoo You χωρίζεται σε hard και σε soft μέρη.
Δεν υπάρχουν φιλοσοφικά μηνύματα εδώ. Μπορείτε όμως να βρείτε μερικά κοινωνικά σχόλια σε τραγούδια όπως το "Hang Fire" και το "Tops", αλλά δεν πρόκειται για κάτι σημαντικά ενδιαφέρον.
Ανοίγει με το "Start Me Up" που το riff του συγκρίνεται με το "Honky Tonk Women" και ακολουθεί το "Hang Fire" με έναν θυμωμένο Jagger στα αντι-Βρετανικά του στιχάκια. Στη συνέχεια έρχεται ο Keith με τη χαριτωμένη μελωδία του "Little T & A" και αμέσως μετά, το αμφιλεγόμενο "Neighbours". Αυτό το κομμάτι, δεν ξέρω πώς γίνεται αλλά κάποιοι δεν θέλουν ούτε να το ακούν και κάποιοι άλλοι, το αγαπούν πολύ.
Οι λάτρεις του R'n'B εισπράττουν εδώ μία γερή αποζημίωση με το "Black Limousine" και το "Slave" που μας έρχεται από την περίοδο του Black And Blue. Πολύ καλά και τα δύο αυτά κομμάτια.
Από τις μπαλάντες ξεχωρίζει το "Worried 'Bout You" με το falsetto τραγούδισμα του Mick, το "No Use In Crying" και το "Tops", αλλά τα δύο κομμάτια που θεωρώ καλύτερα, είναι το "Heaven" που είναι κάτι σαν πειραματικό instrumental (!!!) και φυσικά το πασίγνωστο "Waiting On A Friend".
Το album αυτό δίχασε κοινό και κριτικούς. Είπαν ότι είναι απαράδεκτο ή ότι πρόκειται για την καλύτερη δουλειά των Stones σε ολόκληρη τη δεκαετία του 80. Ακούστε το και βγαλτε κι εσείς τα συμπεράσματά σας.
Πάντως το 1982 οι αναγνώστες του περιοδικού "Rolling Stone" τούς ανακηρύσσουν το καλύτερο συγκρότημα, τον Jagger ως καλύτερο τραγουδιστή, καλύτερο δίσκο της χρονιάς που πέρασε το 'Tattoo You", καλύτερο σινγκλ το "Start Me Up" και καλύτερους συνθέτες τους Jagger - Richard .
Η συναυλία που δίνουν στο Aberdeen τον Μάιο είναι η πρώτη σε βρετανικό έδαφος μετά από έξι χρόνια. Τις περιοδείες της χρονιάς μπορεί να τις ακροασθεί κάποιος στον δίσκο τους "Still Life" που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1982.

Έτος κυκλοφορίας: 1981
Είδος: rock
Περιεχόμενα:
1 Start Me Up
2 Hang Fire
3 Slave
4 Little T & A
5 Black Limousine
6 Neighbours
7 Worried About You
8 Tops
9 Heaven
10 No Use In Crying
11 Waiting On A Friend

09 Μαΐου 2007

" Black And Blue " - Rolling Stones


Οι Rolling Stones σχηματίστηκαν στις 25 Μαίου 1962 στο Λονδίνο. Mick Jagger, Keith Richards, Brian Jones, Charlie Watts, Bill Wyman, MickTaylor, Ron Wood, Ian Stewart, όλοι τους σύμβολα καθιερωμένα και μάλιστα μετεράστια προσφορά στην υπόθεση της μουσικής.
Από τα τέλη της δεκαετίας του '60, οι Rolling Stones είχαν ήδη κερδίσει τον τίτλο της "Τhe World's Greatest Rock & Roll Band".
Ο Mick Jagger είχε ήδη γίνει το πρότυπο του rock frontman, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία με το τραγουδιστικό του σώου, καθώς οι "δαιμονισμένες" νότες από τις κιθάρες τουKeith Richards και του Brian Jones έγραφαν την ιστορία μόλις λίγα μέτρα πιο πίσω, με support το μπάσο του Bill Wyman και τα τύμπανα του Charlie Watts.
Οι Stones έγιναν η μπάντα της Βρετανικής blues-rock σκηνής, αφήνοντας πίσω άλλες σύγχρονες μπάντες, όπως οι Animals του Eric Burdon και οι Them του VanMorrison. Στην πραγματικότητα, δεν εγκατέλειψαν ποτέ το blues, αλλά με το που κέρδισαν τη δημοτικότητα του κοινού, άρχισαν την μουσική εξερεύνηση τηςΒρετανικής rock όπως έκαναν οι Beatles, οι Kinks και οι Who.
Η καριέρα τους ποικίλλει. Φλερτάρισαν ακόμα και με την ψυχεδέλεια, χωρίς να πάψουν ούτε στιγμή να είναι ένα rock κουιντέτο. Πέρασαν και μεγάλες δυσκολίες. Έχασαν έναν συνιδρυτή και φίλο (Brian Jones), πριν ακόμα να προλάβουν να συνειδητοποιήσουν ότι λίγες ημέρες πρωτύτερα, τον είχαν απολύσει λόγω των ala Syd Barrett προβλημάτων του.
Εκτός αυτού, λίγους μήνες αργότερα στη συναυλία του Altamont, οι Hell's Angels σκότωσαν έναν ακροατή της συναυλίας μπροστά στα μάτια τους. Κι' όμως, 43 χρόνια τώρα ηχογραφούν, κάνουν συναυλίες και εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς και παραγωγικοί. Προσέφεραν(και προσφέρουν) πολλά. Αυτό δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς. Ποια μπάντα έχει αντέξει τόσο; Δέχτηκαν επιρροές από το Αμερικανικό blues και επηρέασαν με τη σειρά τους, άλλες σύγχρονες και μεταγενέστερες μπάντες.
Η Καρδιά καιτο Μυαλό των Stones, είναι (και παραμένουν) ο Mick Jagger και ο Keith Richards.

"BLACK AND BLUE"
Έτος κυκλοφορίας: 1976
Είδος: rock
Περιεχόμενα:
01 Hot Stuff
02 Hand Of Fate
03 Cherry Oh Baby
04 Memory Motel
05 Hey Negrita
06 Melody
07 Fool To Cry
08 Crazy Mama

08 Μαΐου 2007

" Raoui " - Souad Massi

Γεννημένη στην Αλγερία η Souad Massi, ξέρει να παντρεύει και να στολίζει την κλασσική παραδοσιακή μουσική της χώρας της, με Γαλλικά chansons , flamenco της Ανδαλουσίας, Ινδική μουσική, Αφρικάνικους ρυθμούς, χρώματα της Καραιβικής, ποπ, ροκ, country, fado, τραγουδόντας τις ιστορίες της ζωής της, της οικογένειάς της, του λαού της.
Η Souad Massi κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί η Αφρικανή Joan Baez ή Tracey Chapman. To ντεμπούτο album της "Raoui" φτιαγμένο από την Souad Massi παρέα με την κιθάρα της περιέχει και ένα ντουέτο με τον Ismael Lo.


"Raoui"
Έτος κυκλοφορίας: 2001
Είδος: Ethnic
Περιεχόμενα:
1. Raoui (The Storyteller)
2. Bladi (My Country)
3. Amessa (A Day Will Come)
4. Tant Pis Pour Moi (Too Bad for Me)
5. Hayati (My Life)
6. Nekreh el Keld (I Hate This Heart That Loves You Still)
7. Denya (The Earth)
8. Khsara Aalik (It's a Pity)
9. Rani Rayha (I'm Leaving)
10. J'Ai Pas De Temps (I Don't Have The Time)
11. Awham (Illusions)
12. Lamen (Trust)
13. Enta Dari (You Know)
14. Matebkiche (Don't Cry)

06 Μαΐου 2007

" Mesk Elil " - Souad Massi

"Mesk Elil" (Αγιόκλημα) από την υπέροχη φωνή της Souad Massi. Ένας δίσκος λίγες λέξεις !!!Αριστούργημα θα πω γι' αυτό το τρίτο άλμπουμ της νεαρής Αλγερινής τραγουδίστριας που με είχε εντυπωσιάσει από το πρώτο δισκάκι της "Raoui", το οποίο θα το προσθέσω κι αυτό με την πρώτη ευκαιρία σε τούτο το blog...
Εξαίσια απαλά πράγματα με κιθάρες που φλαμενκίζουν, κοντραμπάσα που κάνουν το πάτωμα να τρέμει, βιολιά, βιόλες, ηλεκτρονικά και παραδοσιακά αφρικανικά κρουστά και μια φωνή που ξέρει να παίρνει εννιά στροφές και να λυγίζει σαν κλαδάκι προκειμένου να περιγράψει μια καρδιά που πονάει ή το σεβασμό που απαιτεί η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων.
Άριστα δέκα σε όλους τους μουσικούς που συμμετέχουν σ' αυτό το λυρικό και γεμάτο πάθος άλμπουμ..!

Έτος κυκλοφορίας: 2005
Είδος: ethnic
Περιεχόμενα:

1. Mesk Elil
2. Kilyoum
3. Ilham
4. Manensa Asli (miwawa)
5. Dar dgedi
6. denya wezmen
7. Tell me why
8. Hagda wala akter
9. Khalouni
10. Malou
11. Mahli -remix

05 Μαΐου 2007

" Careless Love " - Madeleine Peyroux

Η Madeleine Peyroux είναι μια χαρισματική τραγουδίστρια με φωνή που παραπέμπει στο μεγαλείο των μαύρων ερμηνευτριών της jazz. Το περιοδικό Time την χαρακτήρισε ως την πιο "συναρπαστική και περίπλοκη τραγουδίστρια για το2006".
Το 1996, μόλις 22 χρονών, με το πρώτο της album "Dreamland", εντυπωσίασε τους πάντες με την εύθραυστη ομορφιά της φωνής της αλλά και με τη σοβαρότητα με την οποία άγγιζε το jazz υλικό της.
Ενας ανιχνευτής ταλέντων την "ψάρεψε" σε ένα νεουορκέζικο στέκι και την έπεισε να κάνει ένα δίσκο, στον οποίο θα διασκεύαζε Εντίθ Πιαφ, Μπέσι Σμιθ, Πάτσι Κλάιν. Και έτσι από μποέμ μουσικός του δρόμου έφτασε να χαρακτηριστεί από το "Time" ως η πιο "συναρπαστική και περίπλοκη τραγουδίστρια της χρονιάς", αφού προηγουμένως τα μεγαλύτερα έντυπα του κόσμου είχαν προλάβει να τη βαφτίσουν "διάδοχο της Billy Holiday".
Ο δίσκος της πούλησε 200.000 αντίτυπα παγκοσμίως -αστρονομικό νούμερο για jazz κυκλοφορία -, αλλά η Madeleine είχε ήδη γίνει αλλεργική με τoν κόσμο της μουσικής βιομηχανίας ! Τότε εκείνη επέλεξε ...ν' εξαφανιστεί και να επιστρέψει στους δρόμους και σε μικρότερους χώρους...
Μια περιπέτεια υγείας, η επιστροφή στη ζωή των δρόμων, οι εμφανίσεις σε μικρά μπαρ είναι τα κομμάτια του προσωπικού της παζλ για τη συμπλήρωση του οποίου χρειάστηκαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, οκτώ χρόνια..!
Στο τέλος του 2004, στα τριάντα της πια, κυκλοφόρησε ένα album μοναδικής ομορφιάς, το Careless Love, στο οποίο συνυπάρχουν απολύτως αρμονικά το"Dance Me To The End Of Love" του Λίοναρντ Κοέν, το "You're Gonna Make Me Lonesome When You Go" του Μπομπ Ντίλαν, το "Weary Blues" του Χανκ Γουίλιαμς, το ομώνυμο τραγούδι του CD, επιτυχία της Μπέσι Σμιθ στα τέλη της δεκαετίας του '20, αλλά και το δικό της "Don't Wait Too Long".
Η Peyroux ερμηνεύει τα κομμάτια της με έναν απολύτως σύγχρονο τρόπο, ο οποίος όμως εμπεριέχει το μεγαλείο των μαύρων ερμηνευτριών του πρώτου μισού του περασμένου αιώνα. Η ερμηνεία της ακροβατεί ανάμεσα στην jazz και στα blues ενώ διαρκώς μοιάζει να ψάχνει πάνω στις νότες δρόμους που ξεφεύγουν από τα όρια των μουσικών ειδών. Οι κριτικές για τις live εμφανίσεις της μιλούν για μια εμπειρία καθηλωτική.
Η Peyroux με μια κιθάρα (και την υπέροχη μπάντα της) και με αυτή τη φωνήτραγουδά με την πεποίθηση ότι ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με ένα τραγούδι...

"Careless Love"
Έτος κυκλοφορίας: 2004
Είδος: jazz
Περιεχόμενα:
01. Dance Me To The End Of Love
02. Don't Wait Too Long
03. Don't Cry Baby
04. You're Gonna Make Me Lonesome When You Go
05. Between The Bars
06. No More
07. Lonesome Road
08. J'ai Deux Amours
09. Weary Blues
10. I'll Look Around
11. Careless Love
12. This Is Heaven To Me

04 Μαΐου 2007

" Definitely Maybe " - Oasis

Οι Oasis βγήκαν από την αφάνεια το 1994, όταν έγιναν μια από τις πιο γνωστές
Βρετανικές μπάντες της δεκαετίας, υπεύθυνοι μαζί με τους Blur και τους αναγεννημένους Suede για την επιστροφή της βρετανικής κιθαριστικής pop στην κορυφή των charts. Καθοδηγούμενο από τον κιθαρίστα/στιχουργό Noel Gallagher, το κουιντέτο από το Manchester υιοθέτησε το τραχύ και σχεδόν θεατρικό image των Stones και των Who, παντρεύοντάς το με επιρροές από τις μελωδίες τωνBeatles, διατηρώντας πάντα τον βρετανικό λυρισμό και την θεματική δομή των Jam και των Kinks. Και όλα αυτά τυλιγμένα με ένα προκάλυμμα επαναστατικότητας και αυθάδειας, πιστό στις αρχές των θορυβωδών Sex Pistols και των Stone Roses.
Αρχικά, το group σχηματίστηκε από τους συμμαθητές Liam Gallagher (φωνητικά), Paul "Bonehead" Arthurs (κιθάρα), Paul Mc Guigan (μπάσο), και Tony Mc Caroll(ντράμμς). Ξοδεύοντας αρκετά χρόνια σαν τεχνικός στους, βαθιά επηρεασμένους από την επιτυχία των Stone Roses, Inspiral Carpets, ο Noel Gallagher επέστρεψε στο Manchester για να ανακαλύψει ότι ο αδερφός του είχε ήδη σχηματίσει μια μπάντα.
Ο Noel συμφώνησε να συμμετάσχει στο σχήμα υπό τον όρο να έχει τον ολικό έλεγχο του group, γράφοντας και όλα τα κομμάτια. Η υπόλοιπη μπάντα δέχτηκε και κάπως έτσι δημιουργήθηκαν οι Oasis.Έπειτα από μια σειρά συναυλιών σε μικρά clubs, η μπάντα ήρθε σε επαφή με τονAlan McGee, το αφεντικό της Creation Records, αναγκάζοντάς τον να ακούσει το demo τους. Εντυπωσιασμένος ο Mc Gee αμέσως υπογράφει τους Oasis, και κυκλοφορεί το πρώτο single τους, το Supersonic, την άνοιξη του 1994, το οποίο γνωρίζει θετικές κριτικές, και ανεβαίνει στα charts. Ακόμη, μεγαλύτερη επιτυχία κάνει το Shakermaker, το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, η μελωδία του οποίου προέρχεται από το I'd Like To Teach The World To Sing. Ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του debut album τους, το Live Forever ολοκληρώνει την εντυπωσιακή είσοδο των Oasis και γίνεται μεγάλη επιτυχία σε όλη την ΜεγάληΒρετανία.
Ο πρώτος τους δίσκος, το Definitely Maybe, γίνεται ο πιο γρήγορα εξαντλήσιμος δίσκος στη βρετανική μουσική ιστορία, φιγουράροντας στην πρώτη θέση των charts.
Η Oasis-mania συνεχίζεται το 1994, καθώς το group παίζει μπροστά σε όλο και μεγαλύτερα ακροατήρια, και κάθε single συνεχίζει την επιτυχία του προηγούμενου. Παρόλ' αυτά οι εκρηκτικοί χαρακτήρες του Liam και του Noel αρχίζουν να συγκρούονται, με τον Noel Gallagher να αποχωρεί για λίγο μετά από μια προβληματική αμερικάνικη περιοδεία. Επανέρχεται όμως σύντομα, ενώ το Supersonic σκαρφαλώνει στα αμερικάνικα album rock και modernrock charts, με το non-LP Whatever να φτάνει στο Nο.2 της Μεγ.Βρετανίας...

"Definitely Maybe"
Έτος κυκλοφορίας: 1994
Είδος: Rock

Περιεχόμενα:
1. Rock 'n' Roll Star
2. Shakermaker
3. Live Forever
4. Up In The Sky
5. Columbia
6. Supersonic
7. Bring It On Down
8. Cigarettes & Alcohol
9. Digsy's Diner
10. Slide Away
11. Married With Children

03 Μαΐου 2007

" Pafuera Telaranas " - Bebe

Aυτό είναι το άλμπουμ που πολλοί ψάχνουν αυτόν τον καιρό.
Το "Malo" της Bebe είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στα ραδιόφωνα εδώκαι μήνες και το video παίζει συνέχεια από το Mad t.v.
Η Bebe είναι μία ξεχωριστή τραγουδίστρια όχι μόνο για την μουσική παιδεία της, η οποία είναι δεδομένη-μεγαλωμένη από μουσικούς γονείς, έπαιζε μουσική από τα 11 της χρόνια- αλλά και για την απλότητα στο ύφος της ως συνθέτρια και ερμηνεύτρια.
Μετά τις πολλές μουσικές εμπειρίες που απέκτησε στα νεανικά της χρόνια, η επιθυμία της να βάλει όλες τις ιδέες της σε ένα album έγινε πραγματικότητα στο εντυπωσιακό "Pafuera Telaranas" !
To άλμπουμ της Bebe κυκλοφορεί τώρα και σε νέα συλλεκτική έκδοση όπου θα βρείτε τα 4 video clips της Bebe, ανάμεσα στα οποία και το εντυπωσιακό, εκρηκτικό video του "Malo"...

Έτος κυκλοφορίας: 2006
Είδος: Pop
Περιεχόμενα:
01 Men senara
02 Ella
03 Con mis manos
04 Siempre me quedara
05 Malo
06 Ska de la Tierra
07 El golpe
08 Revolvio
09 Como los olivos
10 Cuidandote
11Siete horas
12 Tu silencio
13 Razones

02 Μαΐου 2007

" Aman Doctor " - Candan Ercetin

...Kαθόλου τυχαία, νούμερο ένα στις πωλήσεις βρισκόταν η Candan Ercetin, με το CD "Aman Doktor".
Τραγουδάει όσα τραγούδια ξέρουμε τόσα χρόνια, «Χαρικλάκι», «Τι τα Θέλεις τα λεφτά» και άλλα πολλά... Μόνο που το μισό τραγούδι το λέει στα τουρκικά και το υπόλοιπο στα ελληνικά.

Η Candan Ercetin γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1963 στο Kirklaleri (αρχικά
Kirkkilise "Σαράντα Εκκλησιές"). Η οποία είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας της Ευρωπαϊκής Τουρκίας (Ανατολική Θράκη).
Η πόλη έχει πληθυσμό 53.000 κατοίκων, με σημαντικό αριθμό τσιγγάνων οι οποίοι υπολογίζονται μεταξύ 15.000 και 25.000.
Το 1991, η Candan Ercetin αποφήτησε από το Municipal Music School της Κωνσταντινούπολης όπου μελέτησε παραδοσιακή μουσική και κλασσική όπερα.
Το 1986 αντιπροσώπευσε την Τουρκία στο διαγωνισμό της Eurovision που διοργανώθηκε στο Όσλο (Νορβηγία), ως μέλος μιας ομάδας που ονομάζονταν "Klips Ve Onlar" με το τραγούδι "Halley", το οποίο κατέλαβε τη 9η θέση στην βαθμολογία.
Το 1995, παρουσιάζει μια σειρά απο 65 μουσικά προγράμματα με τον τίτλο "Randevu" για το "Μusic Channel Number One", πέντε ημέρες εβδομαδιαίως.
Τον Αυγούστου του 1995, ολοκλήρωσε το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ με τον τίτλο "HAZIRIM" το οποίο περιέχει τραγούδια απο την Μακεδονία και την Θράκη, όπου είναι και η καταγωγή της. Τον ίδιο χρόνο, βραβεύεται γι' αυτό το άλμπουμ, από το κανάλι μουσικής "AlemFM" σαν το καλύτερο λαϊκό αλμπουμ στην Τουρκία και τις μεγαλύτερες πωλήσεις του έτους.
Επίσης τον ιούλιο του 1996 κάνει τις καλύτερες πωλήσεις για τοsinge "Sevdim Sevilmedim".
To 1997 παρουσιάζει τι νέο της άλμπουμ με τον τίτλο "Capkin" το οποίο περιέχει δικές της συνθέσεις και συγκαταλέγεται στην ethnic κατηγορία της μουσικής.
Το τραγούδι "Yalan" γίνεται παγκοσμίως γνωστό και βραβεύεται απο τον "Istanbul Fm".
Το 2005 δημιουργεί ένα remix album το οποίο περιέχει 6 τραγούδια από τον δίσκο "Melek" (2004) σε νέα έκδοσή και ένα νέο τραγούδι "Sevdim Anladim" ("Vois Surton chemin") από την ταινία του Barratier Christophe, με τον τίτλο "LesChoristes".
Τον ίδιο χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2005 γιορτάζοντας τα 10 χρόνια της επαγγελματικής της καριέρας, παρουσιάζει το νέο και τελευταίο, μέχρι στιγμής, άλμπουμ της με τον τίτλο "Aman Doctor".
To άλμπουμ αυτό περιέχει κοινά μας γνωστά τούρκο-ελληνικά τραγούδια τα οποία μάλιστα τα ερμηνεύει και στι δύο και στις δυό γλώσσες..! Άλλωστε είναι γνωστές η συχνές επισκέψεις της στην Ελλάδα και η στενή φιλία που την συνδέει με την Χαρούλα Αλεξίου.
Προς το παρών η Candan Ercetin συννεχίζει της ζωντανές εμφανίσεις σε διάφορες πόλεις και χώρες του κόσμου καθώς επίσης εργάζεται και ως καθηγήτρια μουσικής στο λύκειο της Galatasaray.

Έτος κυκλοφορίας: 2005
Είδος: folk/λαϊκό
Περιεχόμενα:
1. Aman doktor/Ο γιατρός
2. Bir dalda iki kiraz/Σάλα σάλα
3. Darıldın mı gülüm bana/Χαρικλάκι
4. İndim havuz başına v.1/Τι τα θέλεις τα λεφτά
5. Küçük yaşta aldım sazı elime/Με το σάζι μου στα χέρια
6. Zeytinyağlı yiyemem aman/Γιατί θες να φύγεις
7. Telgrafın tellerine kuşlar mı konar/Αεροπλάνο θα πάρω
8. Ada sahillerinde bekliyorum/Μάτια μου, μάτια μου
9. Kadifeden kesesi/Καδίφης
10. Kalenin bedenleri/Σήκω χόρεψε κουκλί μου
11. İzmir’in kavakları/Τσακιτζής
12. Çadırımın üstüne
13. İndim havuz başına v.2/Τι τα θέλεις τα λεφτά