28 Φεβρουαρίου 2007

" Τα Νησιά Τ' Ουρανού " - Αλίκη Καγιαλόγλου

"Τα Νησιά τ΄ Ουρανού" - Καγιαλόγλου, Αλίκη (Ετος: 1996)
Xατζιδακικές μουσικές επιγονικές φόρμες, με έντονες αναφορές στην αισθητική και το ύφος του Nέου Kύματος, είναι η εντύπωση που αποκομίζει κανείς ακούγοντας αυτήν τη δισκογραφική έκδοση.
Συνεπής και προσεγμένη δουλειά από όλες τις συνιστώσες: στίχος, μουσική, ενορχήστρωση, ερμηνεία, εκτέλεση.
Tο συνολικό άκουσμα μας παραπέμπει σε παλαιότερες εποχές, όταν κυριαρχούσε ο λυρισμός και η μελωδία, χωρίς τη σημερινή έμφαση στο ρυθμό.
Προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν οι ήπιες και ευαίσθητες μελωδίες του Xουλιαρά, οι οποίες υπογραμμίζονται από την αντίστοιχη ενορχήστρωση.
Περιεχόμενα:
01. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ Τ' ΟΥΡΑΝΟΥ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
02. ΣΑΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΠΑΛΙΟ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
03. Η ΕΞΙΣΩΣΗ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
04. Ο ΘΑΥΜΑΤΟΠΟΙΟΣ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
05. ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ Η ΖΗΤΙΑΝΙΑ - ΝΙΚΟΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ
06. Ο ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
07. Η ΝΥΧΤΑ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
08. ΣΟΥ ΤΟ 'ΧΩ ΠΕΙ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
09. Ο ΔΡΟΜΟΣ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
10. ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΚΟΜΗ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
11. ΤΑ ΛΟΓΙΑ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ
12. ΤΗ ΛΕΝΕ ΑΛΙΚΗ - ΑΛΙΚΗ ΚΑΓΙΑΛΟΓΛΟΥ

27 Φεβρουαρίου 2007

" Από Μάρτη Καλοκαίρι " - Δημήτρης Ζερβουδάκης

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, γεννήθηκε, σπούδασε και κατοικεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. Μετά το τέλος του Γυμνασίου, φοίτησε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 1985, όντας φοιτητής, πρωτοασχολείται με το τραγούδι και τη μουσική, ιδρύοντας μαζί με άλλους φοιτητές το συγκρότημα «Επιβάτες».
Μια ανεξάρτητη παραγωγή που επιμελείται ο ίδιος ο Δ. Ζερβουδάκης και με τίτλο του δίσκου «Σχετικά Παράνομοι», είναι η πρώτη τους δισκογραφική εμφάνιση.
Μετά τα τρία χρόνια, εκδίδει με την Minos, τη πρώτη του δισκογραφική δουλειά, με γενικό τίτλο «Ακροβάτης». Το καλοκαίρι του 1988 συμμετέχει στο συναυλιακό πρόγραμμα του Γιώργου Νταλάρα και αμέσως μετά τον επιλέγει ο Ν. Μαμαγκάκης για 3 τραγούδια στο δίσκο «Μυστικά Τραγούδια».
Τον Οκτώβρη του 1992 κυκλοφορεί το δεύτερο προσωπικό του δίσκο «Από Μάρτη Καλοκαίρι».
Στη συνέχεια, κυκλοφορούν οι επόμενοι δίσκοι «Έχε το νου σου», «Κλείσε τα μάτια σου και κοίτα», «Εδώ ξυπνούν τα όνειρα», «Πανσέληνη Χώρα», καθώς και συμμετοχές του σε δίσκους άλλων δημιουργών όπως του Γ. Μαρκόπουλου, Γιώργου Ζήκα, Γιώργου Καζαντζή.
Το Νοέμβριο του 2006 κυκλοφορεί η νέα του δισκογραφική δουλειά: «Στα χαμηλά και στα ψηλά» από το Polytropon.
Περιεχόμενα:
1 ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ
2 ΝΥΧΤΑ ΝΥΧΤΑ
3 ΠΡΩΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ
4 ΥΠΟΓΕΙΟΙ ΦΙΛΟΙ
5 ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
6 ΣΙΡΧΑΣΙΡΕΙΜ
7 ΛΑΡΛΑ
8 ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ
9 ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ
10 ΜΑΝΑ ΜΟΥ ΓΗ

" Το Δωμάτιο " - Πάνος Σαββόπουλος

Τα δώδεκα αυτά τραγούδια είν' ένα μέρος από ζωντανές αναμνήσεις που έζησα στην Αθήνα και πιότερο στη Θεσσαλονίκη που σπουδάζω.
Είναι ας πούμε μια μικρή περίληψη το καθένα, για κάποιο απόγευμα στην παραλία μ' ένα κορίτσι, για κάποιο βράδυ μετά το πολυτεχνείοσε μια ταβέρνα με παρέα, για κάποια εκδρομή, για καποιο χορό, γαι κάτι που συνέβη σ' ένα φίλο, για κάτι που είδα.
Κι' αυτή η λιτότητα και το πρωτόγονο της παρουσίασης τους στο δίσκο, έτσι, για νάναι πιο κοντά στ όχι φτιαχτό της δικής μου ζωής.
Πέρα απ' αυτό έδιωξα όσο μπόρεσα ο,τι αντιελληνικό μουσικό στοιχείο μέσα μου είτε είχε υπερατλαντική καννιβαλιστική βάσηείτε ανατολική μέχρι αιγυπτιακή...
Και νοιώθω τώρα να πω ένα ευχαριστώ σ' όλους τους φίλους μου που πάντα με περιβάλλουν με την στοργή και την αγάπη τους και που ουσιαστικά σ' αυτούς ανήκουν τα τραγούδια.
Γιατί είν' αλήθεια πως εγώ μόνον τις περιλήψεις έβγαλα μέσα σ΄ένα ΔΩΜΑΤΙΟ και μια μέρα τα πρωτοτραγούδησα στο ίδιο ΔΩΜΑΤΙΟ.
Πάνος Σαββόπουλος

Σημείωση: Το δισκάκι αυτό είναι συλλεκτικό, καθώς έχει κυκλοφορήσει μόνο σε βινύλιο και σε πολύ λίγα αντίτυπα..! Κιθάρα στο δίσκο παίζουν επίσης ο Ν. Μαυρουδής και ο Βασ. Τενίδης. Η ηχογράφηση που έκανα από το δίσκο πιστεύω πως είναι αρκετά καλή, όπως και τα εξώφυλλα...
Περιεχόμενα:
01 ΤΑ ΕΞΗ ΠΑΙΔΙΑ
02 ΤΟ ΞΕΝΥΧΤΗ
03 ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ
04 ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ
05 ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΔΕΙΛΙΝΟΥ
06 ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΙΚΗ
07 ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ
08 ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ
09 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
10 Η ΚΟΡΗ
11 ΣΤΕΡΝΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
12 ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΟΥ ΓΕΡΟΥ ΚΙΘΑΡΙΣΤΗ

26 Φεβρουαρίου 2007

" Το Μονοπάτι " - Μπάμπης Τσέρτος

Ο Μπάμπης Τσέρτος, μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, έχει κατορθώσει στη μακρόχρονη πορεία του να παραμένει συνεπής στις ποιοτικές επιλογές του διευρύνοντας συνεχώς το ρεμπέτικο και λαϊκό ηχόχρωμα μέσα από τις προσωπικές του αναζητήσεις και συνεργασίες.
Υστερα από τέσσερα χρόνια απουσίας από την δισκογραφία επιστρέφει με μια νέα δουλειά, "Το Μονοπάτι", με την οποία εγκαινιάζει τη συνεργασία του με την ‘‘PROTASIS’’ και προτείνει δεκαέξι σπάνια, αλλά και πολύ γνωστά τραγούδια, που καλύπτουν μια μουσική διαδρομή σχεδόν ογδόντα χρόνων.
Σε αυτό το δίσκο, συνυπάρχουν αρμονικά ο Μιχάλης Σουγιούλ με τον Σωκράτη Μάλαμα και ο Μίκης Θεοδωράκης με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τον Γιώργο Ζαμπέτα.
"Εργαλείο" αυτής της ιδιαίτερης συνύπαρξης, η φρεσκάδα της ερμηνείας του Μπάμπη Τσέρτου και η μοναδική ενορχηστρωτική ικανότητα και ευαισθησία του Γιώργου Ε. Παπαδάκη, που κατάφεραν να συνδέσουν το παρόν με το παρελθόν σ’ ένα οικείο αλλά και πρωτότυπο άκουσμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα “ Μαναβάκια ”, ένα ρεμπέτικο τραγούδι του ‘30 που εδώ παρουσιάζεται σε διασκευή για δύο πιάνα. Το “Ψιλοβρέχει”, η “Πριγκηπέσσα” και το “Πρώτο Φθινόπωρο”, τραγούδια γνωστά κι αγαπημένα, αποκτούν νέα υπόσταση μέσα από την ιδιαίτερη ερμηνεία του Μπάμπη Τσέρτου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το “Να ζει κανείς ή να μη ζει”, μια μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία του Γιώργου Ζαμπέτα κυκλοφορεί για πρώτη φορά σε επανεκτέλεση.
Περιεχόμενα:
1. ΦΕΡΙΧΑ
2. ΓΩΝΙΑ ΓΩΝΙΑ
3. ΝΑ ΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ Η ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ
4. ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
5. ΜΑΓΚΑΛΑΚΙ
6. ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑ
7. ΠΡΩΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ
8. ΜΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ Σ'ΑΓΑΠΩ
9. Σ'ΕΝΑ ΑΠΟΚΡΗΜΝΟ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙ
10. ΘΕΛΩ ΠΟΛΛΕΣ
11. ΕΣΥ ΣΟΥΛΤΑΝΑ ΜΟΥ
12. ΨΙΛΟΒΡΕΧΕΙ
13. ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ
14. ΣΜΥΡΝΙΑ
15. ΟΤΑΝ ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΥΡΙΖΕΙΣ (ΤΑ ΜΑΝΑΒΑΚΙΑ)
16. ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ

" Τραγούδια Για Μικρές Εβδομάδες " - Μανώλης Χατζημανώλης

Μανώλης Χατζημανώλης
Γεννήθηκε στο Βελβεντό Κοζάνης το 1964. Σπούδασε τρομπέτα και ανώτερα θεωρητικά (αρμονία, ωδική, ενοργάνωση, αντίστιξη και φούγκα) στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και σύγχρονο τραγούδι στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με δασκάλα την Άννα Διαμαντοπούλου.
Είναι διπλωματούχος της Σχ. Καλών Τεχνών του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. και έχει παρακολουθήσει σεμινάριο μουσικής για τον κινηματογράφο με το Γάλλο συνθέτη Laurent Petitzirard.
Με το τραγούδι ασχολείται από το 1989. Συνεργάστηκε με καταξιωμένους συνθέτες (Στ. Κουγιουμτζή, Θ. Μικρούτσικο, Γ. Μαρκόπουλο, Δ. Παπαδημητρίου, Β. Δημητρίου, Ν. Ξυδάκη, Γ. Καζαντζή κ.α) ερμηνεύοντας τραγούδια τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
"ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ"
Αυτοί που πήγανε σαφάρι στις Ζούγκλες της Αφρικής και του Αμαζονίου, στην επιστροφή τους στολίσαν τους τοίχους των σαλονιών τους με τα κεφάλια των θυμάτων τους – τρόπαια της Υπερδύναμής τους. Κάποιοι έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας χωρίς αποδείξεις του μεγαλείου τους. Κι είναι άδειοι οι τοίχοι της ζωής που κλείστηκαν.Το κεφάλι μου δεν χωράει εδώ, μα κι αν χωρούσε δεν είμαι δα κι η Λερναία Ύδρα. Γι' αυτό καταθέτω δέκα κομμάτια απ' τα μέρη της ψυχής, λάφυρα μαζεμένα απ' τα πεδία των μαχών, ταπεινή σπονδή στο ΘΕΟ ΕΡΩΤΑ. Έτσι κι αλλιώς όλοι κάνουμε λάθη…
Χρίστος Παπαδόπουλος
Περιεχόμενα:
1. Έναρξη
2. Το δικό μου φεγγάρι
3. Μοναξιά στην Εθνική Οδό
4. Πρόσχημα5. Παναγιά μου
6. Εκ περιτροπής
7. Απόψε άργησα
8. Κουρσάρικο
9. Του Καϊρου
10. Βαρύ απωθημένο
11. Νοσταλγώ
12. Το φάντασμα του κόσμου
13. Αιρετικό

" Στη Φωτιά Να Ρίχνεις Μέλι " - Αφεντούλα Ραζέλη


Αφεντούλα Ραζέλη
Μετρώντας ήδη, μια δεκαετία στο χώρο και θητεία δίπλα σε μεγάλους ερμηνευτές και δημιουργούς (Αρβανιτάκη, Αλεξίου, Κορακάκη, Νικολόπουλο κ.ά. ), Η Αφεντούλα Ραζέλη το 2000 παρουσίασε το πρώτο της δισκογραφικό πόνημα "Στη Φωτιά να ρίχνεις μέλι", πολυσυλλεκτικός δίσκος, βραδείας καύσεως.
Η ίδια λέει σε μία συνέντευξή της:
"Προσπαθώ με το τραγούδι να κάνω ειρήνη με τους εσωτερικούς μου δαιμόνους.
Δεν ήρθα για καριέρα στην Αθήνα. Ο λόγος ήταν ένα μεταπτυχιακό στη Μαράσλειο. Παράλληλα τραγουδούσα. Δεν μπορούσα να διανοηθώ, ότι θα σταματήσω κάποτε να τραγουδώ. Ένιωσα όμως κάποια στιγμή, ότι έπρεπε ν’ απογυμνωθώ τελείως, να κλείσω κύκλους , ν’ αφήσω την ασφάλεια και να μπω στο πέλαγος, αν και δεν ήξερα καλό κολύμπι.!
Ουσιαστικά γεύομαι τη ζωή, κατά πώς νιώθω εγώ κάθε στιγμή και θα δω που θα με βγάλει ...Κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τέχνη μου. Προσπαθώ με το τραγούδι να κάνω ειρήνη με τους εσωτερικούς μου δαιμόνους.
Είμαι έτοιμη να κάνω πράγματα. Έχει αλλάξει και η κίνησή μου στο χώρο, είμαι πιο ευέλικτη . Δε πιστεύω στις δημόσιες σχέσεις, παρά στην ανθρώπινη επαφή κι όταν προκύπτει κάτι απ’ αυτό, νιώθω μια ασφάλεια. Προσπαθώ να οικοδομήσω καλύτερη σχέση με τον εαυτό μου και να επικοινωνώ με τους ανθρώπους και το τραγούδι με βοηθάει. Επειδή είμαστε άνθρωποι που έχουμε πολλά πρόσωπα μέσα μας, έχουμε ανάγκη να βγάλουμε κάτι διαφορετικό, να εξελισσόμαστε, δεν πρέπει να είμαστε στάσιμοι..."
Περιεχόμενα:
01. Θ ΑΝΑΔΥΘΩ
02. ΜΗ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ
03. ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΟΥ
04. ΑΣ ΕΒΡΙΣΚΑ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
05. ΕΦΥΓΕΣ
06. ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΟΥΖΑΚΙ
07. ΦΥΣΑΕΙ ΑΠΟΨΕ
08. ΜΕ ΓΥΡΙΖΕΙΣ
09. ΣΑΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ
10. ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΞΕΝΟΔΟΧΟ ΛΟΓΑΡΙΑΖΑΜΕ
11. ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΘΥΜΗΘΗΚΑ
12. ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΙΝΩ
13. ΣΤΑΣΟΥ ΣΤΟ 16
14. ΜΙΚΡΗ ΜΠΑΛΑΝΤΑ
15. ΕΦΥΓΕΣ

25 Φεβρουαρίου 2007

" 7 Ζωές " - Μαρία Παπανικολάου

Είναι γεγονός ότι το ξεκίνημα για κάθε νέο καλλιτέχνη στο ελληνικό τραγούδι είναι πάντα δύσκολο.
Η ερμηνεύτρια Μαρία Παπανικολάου, πραγματοποίησε πριν από αρκετό καιρό το πρώτο της βήμα. Την έχουμε γνωρίσει άλλωστε κοντά στον Σωκράτη Μάλαμα και στα τραγούδια του Πέτρου Δουρδουμπάκη.
Το 1999 παρουσίασε έναν κύκλο τραγουδιών σε μουσική της Ανδριανής Ζαγκανά, που εντυπωσιάζουν αλλά και που προκαλούν σίγουρα αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον ως προς το άκουσμά τους.
Η φωνή της Μαρίας είναι ξεχωριστή, η οποία καταβάλλει προσπάθεια να μη μιμείται άλλες φωνές. Προσπαθεί και διαμορφώνει δικό της ερμηνευτικό στυλ.
Στις «7 ζωές» ξεχωρίζουν οι μελωδίες της Ανδριανής Ζαγκανά, ενώ ακούγονται ευχάριστα οι στίχοι που έγραψε η ίδια η συνθέτης, αλλά και οι Μαρίνα Βιτσαξάκη - Πέλλα Ουτατζή.

Περιεχόμενα:
01 ΜΗ ΧΑΘΕΙΣ
02 ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΜΑΝΑ
03 ΤΟ ΚΑΡΑΒΙ
04 ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ
05 ΘΕΛΩ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ
06 Η ΓΑΤΑ ΚΙ Ο ΘΕΟΣ (7 Ζωές)
07 ΣΤΟΙΧΗΜΑ
08 ΜΙΚΡΟ ΧΑΣΑΠΙΚΟ
09 ΠΟΛΥΧΡΩΜΗ ΓΙΡΛΑΝΤΑ
10 ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΕΣ
11 ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ
12 ΣΑ ΞΥΠΝΑΣ

23 Φεβρουαρίου 2007

" Από Χώμα Και Νερό " - Δημήτρης Υφαντής

"Από Χώμα Και Νερό" είναι ο τίτλος του πρώτου προσωπικού δίσκου του Δημήτρη Υφαντή.
Συμμετέχουν η Δήμηρτα Γαλάνη, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και ο Haig Yazdjan.

Η Δήμητρα Γαλάνη Για τον Δημήτρη Υφαντή: Ο Δημήτρης είναι μαθητής του Haig Yazdjian, που παρέα με το Νίκο Σιδηροκαστρίτη μου πρότειναν να τον ακούσω. Ήρθε λοιπόν τρυφερά αμήχανος, ένα μεσημέρι το περασμένο Καλοκαίρι στο σπίτι μου με το ούτι του και με τον πιο απλό τρόπο μου είπε : - Θέλεις να σου τραγουδήσω ένα τραγούδι της πατρίδας μου; Σας προτείνω να κάνετε το ίδιο. Χάθηκα στην αλήθεια της φωνής του, της ψυχής του.
Είναι όλος δικός σας από δω και πέρα.
Νοέμβριος 1997

Περιεχόμενα:
1. Μυστικά πως σ’ αγαπώ
2. Δύο δάκρυα ρωτάνε
3. Ότι θες να πεις
4. Καίγομαι και σιγολιώνω
5. Χορός των αστεριών
6. Η Νεράϊδα
7. Στης πικροδάφνης τον ανθό
8. Το όνειρο
9. Από χώμα και νερό
10. Στα φύλλα της καρδιάς μου

" Αύρα Θαλασσινή " - Καίτη Κουλλιά

...Όταν πρωτοάκουσα ζωντανά την Καίτη Κουλλιά να τραγουδά, με πλημμύρισαν χρώματα και μυρωδιές από νησί.
Η Καλύμνια ρίζα, φαινόταν όχι μόνο στη φωνή της αλλά και στον τρόπο που στέκεται απέναντί σου και τραγουδά την ψυχή της με αφοπλιστική απλότητα και ομορφιά...

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Σπούδασε νηπιαγωγός στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από τα πρώτα χρόνια που ήλθε στην Αθήνα, εντάχθηκε στο μουσικό τμήμα του πανεπιστημίου και με αυτό συμμετείχε σε αρκετές μουσικές παραστάσεις όπου διακρίθηκε και τιμήθηκε με υποτροφία. Την ίδια περίοδο για τρία περίπου χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα βυζαντινής μουσικής στη σχολή του Σίμωνος Καρρά και ταυτόχρονα θεωρία της ευρωπαϊκής μουσικής στο πρότυπο μουσικό ωδείο Πειραιά. Συνεργάστηκε με τη Μαρίζα Κωχ σε συναυλίες και μουσικές παιδικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, με το Γιάννη Βόγλη σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις, σε παραστάσεις στο Ηρώδειο με το Λύκειο Ελληνίδων Αθήνας, ενώ συμμετείχε σε συναυλίες που δόθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους Δήμητρα Γαλάνη, Σαββίνα Γιαννάτου, Κώστα Θωμαΐδη, Μαρία Δημητριάδη κ.ά. Στη δισκογραφία εμφανίζεται με συμμετοχές σε δουλειές των Μαρίζα Κωχ, Χρίστου Τσιαμούλη, Μιχάλη Κουμπιού, Αναστασίας Μουτσάτσου, Κώστα Μακεδόνα, Ορφέα Περίδη. Το 1996 κυκλοφορεί η πρώτη της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αύρα θαλασσινή», την επιμέλεια και παραγωγή της οποίας έχει ο Χρήστος Τσιαμούλης. Τρία χρόνια μετά, το 1999, κυκλοφορεί ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος με τίτλο «Εδώ Ξυπνούν τα Ονειρα».

Περιεχόμενα:
01 Ας ξεκινησουμε μαζι
02 Σαν ελληνικη ταινια
03 Αμα δεν ξερεις ν'αγαπας
04 Μεθυσμενος(μ.ασιας) Κονιαλι(χορος καππαδοκιας)
05 Αναχωρηση
06 Μεσ'του ονειρου τη σκια
07 Γλυκοχαραζει ο αυγερινος
08 Γιαλα Βαρκα μου μπογιατισμενη
09 Θαλασσα μαγισσα
10 Τραγουδι του γαμου
11 Μερα μερωνε


Δισκογραφία"Αύρα θαλασσινή", 1996, πρώτος προσωπικός δίσκος σε επιμέλεια και παραγωγή του Χρήστου Τσιαμούλη."Εδώ Ξυπνούν Τα Όνειρα", 1999 η δεύτερη δουλειά της, με τραγούδια του Γιώργου Φρατζολά και ενορχήστρωση Ευανθίας Ρεμπούτσικα.«Θελετε δεντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε», 2003 από τη μουσικο-ποιητική παράσταση στο Τρένο στο Ρουφ, στην οποία συμμετέχει.«Η αγάπη λάθη συγχωρεί», 2004

" Μικροί Έρωτες Στη Λυπημένη Πόλη " - Νίκος Γράψας

Μετά τις "ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, το "Αβατον" και την ομάδα "Πάραλος", και τα άλμπουμ "Στις Θάλασσες της Ιωνίας", "Μια Κόρη από την Αμοργό" (αμφότερα του 1996), Ο Νίκος Γράψας (τραγούδι, κιθάρες, πλήκτρα, ούτι, λαούτο, ταρ, αφρικανική άρπα) επανέρχεται με μια αυστηρά προσωπική κατάθεση, μέσω της οποίας, διαφοροποιεί κάποιες από τις διακριτές και ορισμένες, έως τώρα, θέσεις του. Εδώ, επιλέγει -ενίοτε- μια ρυθμική βάση που βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν κοφτερό, όπως το καλοακονισμένο λεπίδι, λυρισμό, προκειμένου να δώσει φτερά στις εξομολογήσεις του. Εξομολογήσεις που εξακολουθούν να αγαπούν τα φλερτ με τις -εν γένει παραδοσιακές- αξίες, παρ΄ όλο που ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμες να ανάψουν μεγάλες φωτιές με τις ηλεκτρικές φωνές τους.
Βλέπετε, τα λόγια των Έλσας Γράψα, Γιάννη Μαράβα, Κατερίνας Πετράκου και του ιδίου, όχι μόνο προσπερνούν αδιάφορα την όποια περί αυτοέκθεσης αναστολή, αλλά την αναδεικνύουν επιπλέον ως το μοναδικό, ίσως, αντίδοτο απέναντι στο οδυνηρό φινάλε των επιλεγόμενων και "καλοκαιρινών παραμυθιών"...Οι "Μικροί Έρωτες στη Λυπημένη Πόλη" παίζουν με επιδεξιότητα κρυφτούλι με τους φόβους, τις αγάπες και τις παραισθήσεις μας. Κατ΄ ουσία, συνθέτουν ένα διαβολεμένο μικρόβιο που κουβαλά τους άκρως επικίνδυνους "ιούς" της μνήμης, του απολογισμού, της φυγής μα και της συντροφικότητας, των μικρών και των μεγάλων ερώτων που εξακολουθούν άλλους να κυνηγούν και άλλους να συντροφεύουν. Εξαιρετικά διεισδυτικό, έχει την ικανότητα να τρυπώνει στις φλέβες των ανυποψίαστων και να τους αναστατώνει για τα καλά, φέροντας έως και τα πάνω κάτω στο "τακτοποιημένο" προσωπικό σύμπαν τους. Όσο για τους υπόλοιπους, χμ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα αγαπήσουν αυτό το "είδος γύμνιας" που περήφανα αποπνέει...

Περιεχόμενα:
1. ΜΙΚΡΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΠΟΘΟΙ
2. ΘΝΗΤΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
3. ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΕΡΩΤΑ
4. ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΛΙΒΑΝΙΩΝ
5. ΔΙΚΟΠΗ ΑΓΑΠΗ
6. UZZAL YRK SEMAI
7. ΨΕΜΑ ΣΑΝ ΑΛΗΘΕΙΑ
8. ΠΑΡΑΙΣΘΗΣΗ
9. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
10. ΤΑ ΒΡΑΔΙΑ ΠΟΥ Μ' ΑΦΗΝΕΙΣ
11. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ( MAKAM CHEVKEFZA )
12. ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ
13. PRELUDIO

22 Φεβρουαρίου 2007

" Νύχτα Από Σεντέφι " Γιώργος Φραντζολάς

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΝΤΖΟΛΑΣ είναι φιλόλογος στο 3ο Λύκειο Ξάνθης. Έχει δημοσιεύσει γραπτά λογοτεχνικά κείμενα και δοκίμια που αφορούν στην λογοτεχνία και στη σχέση του λόγου με το ρυθμό και την μουσική. Ασχολήθηκε παράλληλα με τη σύνθεση και την στιχουργία. Εξέδωσε δύο προσωπικούς δίσκους με τίτλους ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΤΕΦΙ και ΕΔΩ ΞΥΠΝΟΥΝ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ με την Μαρία Φωτίου και την Καίτη Κουλλιά αντίστοιχα. Επίσης έχει συνεργαστεί σε δισκογραφικές παραγωγές δημιουργών όπως ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο Ορφέας Περίδης και ο Ηλίας Κατσούλης.
Το "ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΤΕΦΙ" το οποίο είναι μια παραγωγή του Πολιτιστικού Αναπτυξιακού κέντρου Θράκης, κυκλοφόρισε το 1995 σε μουσική και ποίηση του Γιώργου Φραντζολά.Τα 12 τραγούδια του δίσκου τα ερμηνεύουν οι τρείς υπέροχες φωνές των: Μ.ΦΩΤΙΟΥ, Θ. ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑ και Λ. ΤΣΙΑΜΠΑΖΗ
.
Η ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με το τραγούδι σε σχολικές χορωδίες και συγκροτήματα Πολιτιστικών συλλόγων. Περνάει στη Θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. και παράλληλαπαρακολουθεί μαθήματα φωνητικής, κιθάρας και θεωρία μουσικής στο Σύγχρονο ωδείο.
Το 1982 ξεκινάει εμφανίσεις σε μπουάτ και ρεμπέτικα στέκια της πόλης. Το 1985 μπαίνει στο χώρο της δισκογραφίας μαζί με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη και τον Γιάννη Ψαρουδάκη (Οκτάβα)δημιουργώντας το συγκρότημα ''Νέοι Επιβάτες''.
Το ύφος της μουσικής της είναι έντεχνο με στοιχεία λαϊκά, παραδοσιακά και ροκ μπαλάντας.
Περιεχόμενα:
01 ΕΡΧΕΤ' Η ΑΓΑΠΗ - Μ. Φωτίου
02 ΣΚΟΡΠΙΟΙ Ή ΖΥΓΟΙ - Μ. Φωτίου
03 ΝΥΧΤΑ ΑΠΟ ΣΕΝΤΕΦΙ - Μ. Φωτίου
04 ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ - Θ.Γκαϊφύλλιας
05 ΤΟ ΜΠΑΡΚΟ - Μ. Φωτίου
06 ΜΙΣΟ ΠΟΤΗΡΙ - Μ. Φωτίου
07 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ - Μ. Φωτίου
08 ΘΡΑΚΗ - Παιδική Χορωδία Ξάνθης
09 ΤΟ ΘΡΟΪΣΜΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ - Θ. Γκαϊφύλλιας
10 ΕΣΒΗΣΕ ΣΑ ΣΠΙΡΤΟ Η ΧΑΡΑ - Λ. Τσιαμπάζη
11 ΠΑΛΛΟΝΤΑΙ ΗΧΟΙ ΜΑΚΡΥΑ - Μ. Φωτίου
12 ΕΛΑ ΚΑΙ ΠΑΡΕ ΜΕ ΜΑΖΙ - Μ. Φωτίου

" Μια Φωνή Ένας Μύθος " Φλέρυ Νταντωνάκη

ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ " + video Απόσπασμα από την ταινία "ΦΛΕΡΥ Η ΤΡΕΛΛΗ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ"
Μία αληθινή τραγουδίστρια, η Φλέρυ Νταντωνάκη, πέθανε τα ξημερώματα στις 18 / 7 / 98 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 60 χρόνων.
( Η Φλέρυ, ήταν η αγαπημένη τραγουδίστρια του Μάνου Χατζιδακι. Ο ίδιος έλεγε για εκείνη ότι "είναι ανεπανάληπτη, δεν σκέφτεται το κοινό. Σκέφτεται τον απόλυτο έλεγχο της φωνής της και δίνεται ολόκληρη σε αυτό το κυνήγι της τελειότητας ).

..."κλινικές φυλακές για να βρω την ψυχή μου και κόντεψα να χάσω τον εαυτό μου … διάβασα βίους Αγίων αναζητώντας την λιτότητα … ζούσα μία εσωτερική διαδρομή … ήμουν χαμένη για όλους ένοιωθα μια δύναμη παρούσα να με καθοδηγεί … κινδύνεψα πολύ σε αυτή την πνευματική περιοχή δεν έπρεπε να μιλώ σε ανθρώπους δεν έπρεπε να τρώγω έβλεπα πνεύματα δαίμονες αγγέλους που είναι μεν γεννήματα της φαντασίας αλλά όταν τα ζήσεις είναι τρομερά γιατί ξεφεύγεις από τα ανθρώπινα πλαίσια … σε μια τέτοια κατάσταση βρισκόμουν όταν με φέραν το 1971 στην Ελλάδα … σε αυτή την κατάσταση ηχογράφησα με τον Μάνο τον μεγάλο Ερωτικό...

Δεν γνωρίζω πόσοι από εσάς είχατε αγοράσει το "Δίφωνο" του μηνός Αυγούστου, αλλά εγώ το αγόρασα πιο πολύ για το cd που είχε μαζί. "Φλέρυ Νταντωνάκη - Μια φωνή ένας μύθος (Ανέκδοτες Ηχογραφήσεις)". Είχα ακούσει την Νταντωνάκη παλιότερα στις πιο γνωστές συνεργασίες της με Μάνο Χατζηδάκι και στις συμμετοχές στον δίσκο του ροκ συγκροτήματος "Τερμίτες". Έλεγα, τι θεϊκή φωνή είναι αυτή. Το συγκεκριμένο cd όμως ήταν ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη! 10 κομμάτια απίστευτα και ένα video απόσπασμα από την ταινία "Φλέρυ η τρελλή του φεγγαριού" (2002, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό της). Τα περισσότερα κομμάτια είναι από σπάνιες ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις ,από την περίοδο που η Νταντωνάκη ζούσε στην Αμερική, επίσης από τις λίγες εμφανίσεις της στον "Τιπούκειτο" της οδού Βαλτετσίου όταν είχε γυρίσει από την περιπλάνηση στο Θιβέτ κλπ. Ξεχώρισα το "Έλσα σε φοβάμαι" του Σαββόπουλου, από ζωντανή εμφάνιση στον "Τιπούκειτο" με φοβερή παιχνιδιάρικη διάθεση, το "Αφιλότιμη" του Στράτου Διονυσίου που από ένα μέτριο κατά τη γνώμη μου λαϊκό τραγούδι μετατρέπεται σε μπλουζ με τη φωνή της και τους αυτοσχεδιασμούς στο πιάνο του Γιάννη Σπυρόπουλου-Μπαχ, το γνωστό "Manha de Carnaval" από την ταινία "Orfeu Negro" σε ρυθμό σάμπα με πιο καλή ερμηνεία νομίζω και από της Astrud Gilberto και το Ράμπι Ράμπι, παραδοσιακό της Αρμενίας σε ρυθμό 9/8 που έχει τραγουδηθεί και από Καζαντζίδη.

Περιεχόμενα:
01 ΤΙ ΕΙΝ' ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΑΓΑΠΗ
02 MANHA DE CARNAVAL
03 ΕΛΣΑ ΣΕ ΦΟΒΑΜΑΙ
04 QUE BONITA
05 ΦΥΓΕ ΦΥΓΕ
06 ΜΑΝΤΟΥΒΑΛΑ
07 ΑΦΙΛΟΤΙΜΗ
08 ΡΑΜΠΙ ΡΑΜΠΙ
09 ΔΕΝ ΜΕ ΠΟΝΑΣ
10 ΓΙΑΤΙ ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΚΛΑΙΣ

" Η Αιώνια Εφηβεία Της Φωνής " - Φλέρυ Νταντωνάκη

Φλέρυ Νταντωνάκη, Η αιώνια εφηβεία της φωνής, έκδοση του Αρχείου Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Η Φλέρυ Νταντωνάκη υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες φωνές (κατά πολλούς η σπουδαιότερη) που ανέδειξε το ελληνικό τραγούδι. Άνθρωπος σεμνός, τραγούδησε κυρίως κομμάτια του Μάνου Χατζιδάκι, έφυγε ήσυχα από τη ζωή σε νέα σχετικά ηλικία. Αυτή η ηχογράφηση, η οποία ανακαλύφθηκε στα αρχεία του κρατικού ραδιοφώνου, μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει τέχνη της μουσικής, τέχνη της φωνής, τάλαντο Θεού. Περιλαμβάνει τραγούδια των Beatles, αλλά και παραδοσιακά ξένα, κυρίως spirituals, αλλά και μια μοναδική ερμηνεία ενός ελληνικού παιδικού τραγουδιού. Γιατί η μουσική δίνει συγκίνηση...

Μπαλάντες των B. Dylan Donovan L Cohen, J. Lennon, G Harrison, C Stevens κ.α. αλλά και τραγούδια των Μ. Λοΐζου, Σ. Ξαρχάκου, Α, Βλάχου, Κ Γιαννίδη. Όλα αυτά τραγουδισμένα από την υπέροχη φωνή της αείμνηστης Φλέρυ Νταντωνάκη, σε ένα δίσκο παραγωγής και διανομής της ΕΡΤ. Α.Ε., από την σειρά «Αρχεία Ραδιοφώνου» με τον γενικό τίτλο «ΦΛΕΡΥ ΝΤΑΝΤΩΝΑΚΗ: Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΦΗΒΕΙΑ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ».Ένας δίσκος που ξαναφέρνει στην ακοή μας την μελωδικότερη ίσως φωνή των τελευταίων χρόνων. Αυτήν της Φλέρυς Νταντωνάκη. Της φωνής που «Στη γιορτή του αποχαιρετισμού της αντιληφθήκαμε το πραγματικό μέγεθος της απώλειας. Η καμπάνα χτύπησε, η φωνή χάθηκε μακριά. Χάνονται τέτοιες φωνές;» (…) Όχι τέτοιες φωνές δεν χάνονται. Όσο υπάρχουν φίλοι του καλού τραγουδιού, φωνές σαν της Φ. Νταντωνάκη, θα υπάρχουν και θα ακούγονται. Όσο υπάρχουν οργανισμοί ή εταιρείες που δεν έχουν το κέρδος για μοναδικό τους σκοπό φωνές με τέτοιο εύρος και μελωδικότητα θα ακούγονται. Έτσι και εμείς θα απολαμβάνουμε ερμηνείες υψηλού επιπέδου όπως αυτές της Φλέρυς που έφυγε.
Ένα άλμπουμ συλλεκτικό που δεν πρέπει να λείψει από καμιά δισκοθήκη.!


Περιεχόμενα:
01 The fool on the hill (John Lennon & Paul Mc Cartney)
02 Why and why (Woody Guthrie)
03 Blowin' in the wind (Bob Dylan)
04 Happiness runs (Donovan Leitch)
05 Don't think twice, it's all right (Bob Dylan)
06 Donna, Donna (Sholom Sekunda & Aaron Zeitlin)
07 Suzanne (Leonard Cohen)
08 A day in the life (John Lennon & Paul Mc Cartney)
09 Greensleeves
10 Amazing grace
11 Sometimes I feel like a motherless child
12 Silver dagger
13 Summertime (George & Ira Gershwin)
14 As time goes by (Herman Mercer)
15 Moonriver (Henry Mancini & Johnny Mercer)
16 Yesterday (John Lennon & Paul Mc Cartney)
17 Within you, without you (George Harrison)
18 Get together (Jesse Colin Young)
19 Moonshadow (Cat Stevens)
20 Imagine (John Lennon)
21 Εις το βουνό ψηλά εκεί
22 Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου
23 Καλημέρα ήλιε
24 Άσπρη μέρα

21 Φεβρουαρίου 2007

" Συνθέτες Του Ρεμπέτικου " - Τόλης & Λίτσα Χάρμα


ΤΟΛΗΣ ΧΑΡΜΑΝΤΑΣ με το παρατσούκλη Τόλης Χάρμας «Πατάει» τα '84 και στέκει βράχος ακλόνητος στο ρεμπέτικο και γνήσιο λαϊκό τραγούδι. Από τα 17 του χρόνια μέχρι σήμερα, είναι ο ευγενικός υπηρέτης της πραγματικής λαϊκής διασκέδασης. Πολύ σεμνός ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια της Κατοχής στην Κόρινθο, μαζί με άλλους δύο κιθαριστές σαν τρίο. Από το 1945 με τη σύζυγό του Λίτσα Χάρμα έκαναν το περίφημο Ντούο Χάρμα. Έκαναν εντυπωσιακές επιτυχίες τραγουδώντας Τσιτσάνη, Χιώτη, Καλδάρα και σε πρώτες εκτελέσεις: «Τρελό κορίτσι» «Κάποια μάνα αναστενάζει», «Ένα τραγούδι απ' τα Αλγέρι», «Σ' ένα βράχο φαγωμένο», «Με γέρασε η ξενιτιά». Ως Ντούο Χάρμα έγραψαν δικά τους τραγούδια που ερμήνευσαν η Μπέλλου, ο Χιώτης, ο Στελλάκης.
Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι αθάνατο και αιωνόβιο σαν τα ψηλά βουνά. Ζωντανό κομμάτι της λαϊκής παράδοσης και του νεοελληνικού πολιτισμού, αντέχει και θα περάσει στο 2007, όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως μορφή έκφρασης της καθημερινής μας ζωής, ως τρόπος λειτουργίας στη σημερινή μουσική μας πραγματικότητα. Στην ταραγμένη εποχή που ζούμε με κρίσεις τεχνητές ή αληθινές αξιών και οραμάτων, τα ρεμπέτικα τραγούδια με απλότητα, αλλά και ουσία αποτελούν έναν τρόπο αντίδρασης ή αντίστασης σε κάθε μορφής κατεστημένο.«Όσο θα υπάρχει Ελλάδα, θα υπάρχει και ρεμπέτικο τραγούδι. Κι όσοι από μας στέκουμε στα πόδια μας θα το τραγουδάμε και πέρα από το 2007!».
Ο ΤΟΛΗΣ ΧΑΡΜΑΣ, ο γερόλυκος του ρεμπέτικου, και άλλοι πάρα πολλοί γνήσιοι εκπρόσωποι της θρυλικής παλιάς φρουράς του λαϊκού τραγουδιού, λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 80 τους χρόνια, τραγουδούν και σήμερα, είτε επαγγελματικά στο πάλκο είτε στο σπίτι για να κάνουν το κέφι τους. Μαζί με τα τραγούδια θυμούνται και κάποια γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή τους. Λίγο - πολύ όλοι παραδέχονται ότι στη σημερινή δύσκολη και δυσνόητη εποχή είναι πολύ δύσκολο να γραφτούν ρεμπέτικα που να μιλούν για σύγχρονα γεγονότα (δολοφονικοί βομβαρδισμοί ιμπεριαλιστών, αλλοίωση τροφίμων από τις πολυεθνικές του κέρδους και άλλα πολλα). Οι μουσικές φόρμες ή κλίμακες υπάρχουν, αλλά λόγια για το σήμερα είναι δύσκολο να βρεθούν ή να γραφτούν.
Tο δισκάκι είναι από το αρχείο της Ελληνικής δισκογραφίας και έχει αποσυρθεί από την αγορά. Όλα πρώτες εκτελέσεις με το υπέροχο "Γκιούλ Τζαμάλ" !!!

Περιεχόμενα:
01 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
02 ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟ
03 ΔΕΝ ΥΠΟΦΕΡΕΣΑΙ
04 Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ
05 ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ
06 ΕΣΗΜΑΝΕ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ
07 ΤΟΥ ΜΠΑΤΙΡΗ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ
08 ΓΚΙΟΥΛ ΤΖΑΜΑΛ
09 ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑ Η ΖΩΗ
10 ΓΥΦΤΟΠΟΥΛΑ
11 ΜΑΓΚΙΤΙΣΣΑ
12 ΩΙΝΤΕ ΜΠΡΕ
13 ΤΟ ΞΥΡΑΦΙ ΚΑΙ Τ ΑΚΟΝΙ
14 ΔΕΝ ΘΑ ΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ
15 ΑΛΛΟΥ ΤΟ ΠΑΣ
16 Ο ΙΠΠΟΤΗΣ
17 ΦΤΩΧΗ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ
18 Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ

" Ημερολόγιο 2006 - Ο Πειραιάς Και Το Ρεμπέτικο Τραγούδι " - Διάφοροι

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2006, Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Ξεχωριστή έκδοση, στην κατηγορία της, αποτελεί, χωρίς αμφιβολία, το «Ημερολόγιο 2006, ο Πειραιάς και το ρεμπέτικο τραγούδι» του Σπύρου Παπαϊωάννου.
Κείμενα, σπάνιες φωτογραφίες και άλλο αρχειακό υλικό συνθέτουν ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στον Πειραιά κατά την περίοδο που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε εκεί το ρεμπέτικο τραγούδι.
Η προσέγγιση και ο χειρισμός του θέματος διακρίνονται για τη σοβαρότητα, την επιστημονικότητα αλλά και την πειστικότητα, όσον αφορά το ειλικρινές ενδιαφέρον και την αγάπη τού συγγραφέα για το θέμα του.
Αντίθετα με την αγοραία ρεμπετολογία των τελευταίων 30 χρόνων, στην εργασία του Σπύρου Παπαϊωάννου δεν θα βρεί κανείς ούτε ένα ατεκμηρίωτο ή παρακινδυνευμένο συμπέρασμα, ούτε μια ανακρίβεια, ούτε μια λογική ή ιδεολογική ακροβασία. Θα βρει, αντιθέτως, στοιχεία, πληροφορίες, μαρτυρίες, σχόλια, άφθονο με άλλα λόγια υλικό τεκμηρίωσης, αλλά και ερωτήματα που παραμένουν, από επιστημονική άποψη, δίχως έγκυρες απαντήσεις, που δείχνουν πόσο έλειψαν, στα τριάντα και πλέον χρόνια του αναβιωμένου ενδιαφέροντος για το ρεμπέτικο, οι απαιτούμενες έρευνες (μουσικολογικές, κοινωνιολογικές, εθνολογικές και άλλες).
Η έκθεση του υλικού αρχίζει «από Διός», όπως σημειώνει ο Σπύρος Παπαϊωάννου, δηλαδή από τον κορυφαίο εκπρόσωπο του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη και την ξακουστή Τετράδα του Πειραιά, την πρώτη και θρυλική ρεμπέτικη κομπανία (1934), που την αποτελούσαν εκτός απ' τον Βαμβακάρη, ο Γιώργος Μπάτης, ο Ανέστης Δελιάς κι ο Στράτος Παγιουμτζής και συνεχίζεται με αναφορές, σχόλια και βιογραφικά στοιχεία για όλους τους πρωταγωνιστές (μουσικούς, τραγουδιστές, τραγουδοποιούς) που έδρασαν την περίοδο αυτή.
Το Ημερολόγιο συνοδεύεται από έναν δίσκο CD με χαρακτηριστικά ρεμπέτικα σε εξαιρετική ηχητική επεξεργασία των παλαιών ηχογραφήσεων (23 ρεμπέτικα και μία έκπληξη).

Τραγούδια:
01 ΕΦΟΥΜΑΡΑΜ' ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ - 1933
02 ΜΟΡΤΙΣΣΑ ΧΑΣΙΚΛΟΥ -1933
03 Ο ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ - 1934
04 Ο ΘΕΡΜΑΣΤΗΣ - 1934
05 Η ΑΤΣΙΓΓΑΝΑ - 1934
06 ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΣ - 1935
07 ΤΑ ΧΑΝΟΥΜΑΚΙΑ - 1935
08 ΤΟ ΧΑΡΕΜΙ ΣΤΟ ΧΑΜΑΜ - 1936
09 ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙ - 1936
10 Ο ΠΟΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΕΖΑΚΙΑ - 1936
11 Ο ΠΡΕΖΑΚΙΑΣ - 1936
12 ΠΕΝΤΕ ΜΑΓΚΕΣ - 1935
13 ΟΙ ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ - 1934
14 ΒΑΡΒΑΡΑ - 1936
15 ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΣΑ - 1936
16 Ο ΑΝΤΩΝΗΣ Ο ΒΑΡΚΑΡΗΣ - 1938
17 ΜΕΣ' ΤΟΥ ΒΑΒΟΥΛΑ ΤΗ ΓΟΥΒΑ - 1937
18 ΕΓΩ ΜΑΓΚΑΣ ΦΑΙΝΟΜΟΥΝΑ - 1937
19 ΟΙ ΑΔΙΚΟΠΝΙΓΜΕΝΟΙ - 1937
20 ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΠΑΣΣΑΛΙΜΑΝΙ - 1938
21 ΞΑΒΕΡΙΩΤΙΣΣΑ - 1939
22 ΦΤΩΧΕΙΑ - 1946
23 ΑΠ' ΤΗΣ ΖΕΑΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ - 1947
24 ....................................??? - 1930

CD1 - "ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2006"

CD2 - " ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ 2006"

20 Φεβρουαρίου 2007

" Στέλιος Κερομύτης "

Στέλιος Κερομύτης
Αριστοκράτης και Μάγκας...

Αν λάβουμε σοβαρά υπόψη τη γνώμη ενός βετεράνου του ρεμπέτικου, του Μιχάλη Δασκαλάκη, ότι «μάγκας εστί κύριος με τα όλα του», θα πρέπει να θυμηθούμε τον Στέλιο Κερομύτη, τον αριστοκράτη μάγκα του κλασικού λαϊκού τραγουδιού. Αυτόν τον σεμνό και υπερήφανο εκπρόσωπο της θρυλικής παλιάς φρουράς του ρεμπέτικου που τον τιμούν με τον καλύτερο τρόπο οι «Εκδόσεις Φαληρέα» με την κυκλοφορία ενός CD με 21 σπάνιες ηχογραφήσεις (από μεταγραφές δίσκων 78 στροφών) που συμπληρώνεται με ένα δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά) λεύκωμα.
Στο cd «Στέλιος Κερομύτης» παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ως τραγουδιστή, μπουζουξή και συνθέτη. Παράλληλα, γίνεται γνωστή και μια άγνωστη πλευρά του: ότι ήταν έμπειρος και άριστος γνώστης των χορδισμάτων του μπουζουκιού και των μουσικών δρόμων. Στο λεύκωμα υπάρχει η βιογραφία του Στέλιου Κερομύτη, πολλές πληροφορίες για την εποχή που ανθούσε το ρεμπέτικο (κυρίως προπολεμικά) και δεκαεννέα ανέκδοτες φωτογραφίες του αξέχαστου λαϊκού καλλιτέχνη, για τον οποίο υπενθυμίζεται ότι ανήκει στην πρώτη πεντάδα των πρωτοπόρων του ρεμπέτικου. Φυσικά, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τραγούδια που ερμηνεύει (και μερικά που έχει συνθέσει) ο Κερομύτης. Πολύτιμο βοήθημα στο άκουσμα των 21 μουσικοποιητικών ρεμπέτικων αριστουργημάτων είναι ότι στο μικρό λεύκωμα υπάρχουν οι στίχοι και άλλες λεπτομέρειες για το κάθε τραγούδι.
Το εξώφυλλο του CD-λευκώματος για τον ρεμπέτη Στέλιο Κερομύτη περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, 21 παλιές ηχογραφήσεις κλασικών τραγουδιών.
Για τους φίλους του ρεμπέτικου (αλλά και για τη σύγχρονη νεολαία που ψάχνεται στα ακούσματα του χθες και του σήμερα) η ιδιότυπη και δυνατή φωνή του Στέλιου Κερομύτη μάς ξεναγεί σε μουσικούς δρόμους (και τρόπους) πάνω στους οποίους δημιούργησαν μελωδικά κορυφαίοι του είδους όπως οι Τούντας, Τσιτσάνης, Καρίστης, Περδικόπουλος, Παγιουμτζής και ο ίδιος ο Κερομύτης.
Τα ακούσματα είναι πολύ όμορφα στις ερμηνείες των τραγουδιών, με τις περίφημες διφωνίες και τριφωνίες από τις καταπληκτικές φωνές του ρεμπέτικου εκείνης της εποχής. Στην «Τομπουρλίκα» του Τούντα τραγουδούν οι Κερομύτης, Παγιουμτζής και Γεωργακοπούλου. Στον «Μπατίρη» του Τσιτσάνη ερμηνεύουν πρίμο-σεγόντο και εναλλάξ η Γεωργακοπούλου με τον Κερομύτη. Στα τραγούδια που ξεχωρίζουν περιλαμβάνονται και «Οι μπαγλαμάδες» του Στράτου Παγιουμτζή, ο οποίος τραγουδά με τον Κερομύτη που παίζει και μπουζούκι ενώ σολίστ στον μπαγλαμά είναι ο Βασίλης Τσιτσάνης.
Μια ανέκδοτη ηχογράφηση του 1950 είναι η σύνθεση του Στέλιου Κερομύτη σε στίχους Κώστα Μάνεση «Γιατί άλλαξες γιατί» όπου τραγουδούν η Μαρίκα Νίνου με τον συνθέτη, ένα πραγματικά υπέροχο ντουέτο. Το CD-λεύκωμα «Στέλιος Κερομύτης» είναι μια έκδοση για το ρεμπέτικο που ξεχωρίζει για την ποιότητα και την αυθεντικότητά της...

01. ΜΕΣ ΣΤΟΥ ΒΑΒΟΥΛΑ ΤΗ ΓΟΥΒΑ 02. ΤΟ ΚΡΙΜΑ ΜΟΥ ΘΑ ΤΗΕ ΕΥΡΕΙ [Τ. ΒΡΥΩΝΗ]
03. Η ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ
04. Μ' ΕΚΑΨΕΣ ΣΚΥΛΑ Μ' ΕΚΑΨΕΣ
05. ΕΑΝ ΔΕΝ ΗΣΟΥΝ ΦΘΙΣΙΚΙΑ [Τ. ΒΡΥΩΝΗ]
06. Ο ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ [Γ. ΚΑΒΟΥΡΑΣ]
07. ΜΕ ΤΥΛΙΞΑΝΕ ΔΥΟ ΦΙΝΕΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
08. ΝΤΥΜΕΝΗ ΣΑΝ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
09. ΝΑΖΙΑΡΑ Μ' ΕΧΕΙΣ ΜΠΛΕΞΕΙ [Δ. ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟΣ]
10. ΤΟΥΜΠΟΥΡΛΙΚΑ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΤΡ. ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ]
11. ΠΕΣ ΤΟ ΝΑΙ [Ι ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
12. ΣΕ ΘΕΛΩ ΝΑ 'ΣΑΙ ΕΞΥΠΝΗ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
13. ΔΙΠΛΟΣ ΚΑΗΜΟΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
14. ΜΠΑΤΙΡΗΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
15. ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
16. ΣΤΟ ΓΑΜΟ ΣΟΥ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
17. ΚΙ ΕΓΩ ΡΕΜΠΕΤΗΣ ΗΜΟΥΝΑ [Χ. ΜΑΥΡΙΔΗΣ]
18. ΟΙ ΜΠΑΓΛΑΜΑΔΕΣ [ΣΤΡ. ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ]
19. ΜΕ ΜΕ ΜΑΛΩΝΕΙΣ [Ι. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ]
20. ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕΣ ΓΙΑΤΙ [Μ. ΝΙΝΟΥ]
21. ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΜΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ [ΣΤΡ. ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ]

" Έλληνες Λαϊκοι Τραγουδιστές Στην Αμερική " - Γιώργος Κατσαρός

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ - ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ:
ΣΥΝΘΕΤΗΣ, ΣΤΙΧΟΥΡΓΟΣ, ΕΡΜΗΝΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΗΣ.

Στις 22/6/1997 έφυγε για πάντα από κοντά μας ο «πατέρας» των Ελλήνων λαϊκών δημιουργών και τραγουδιστών της Αμερικής, μετά από πορεία 80 περίπου χρόνων στα μουσικά δρώμενα της ελληνικής παροικίας των Ηνωμένων Πολιτειών, σαν συνθέτης, στιχουργός, τραγουδιστής και οργανοπαίκτης.
Ο Γιώργος Κατσαρός - Θεολογίτης (το πραγματικό του όνομα) υπήρξε αναμφίβολα ο ζωντανός μύθος της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής των ΗΠΑ, με μοναδική ενεργό καλλιτεχνική δράση, που πραγματικά ξεπέρασε τις οκτώ δεκαετίες από τα συνολικά 109 περίπου χρόνια της ζωής του! Ρεκόρ ασυναγώνιστο μακροβιότητας και ενεργού συμμετοχής στα λαϊκά δρώμενα της ελληνικής διασποράς (και όχι μόνον), μέχρι τα τελευταία του!!
- Ο Γ. Κατσαρός προϋπήρξε όλων των μεγάλων δημιουργών του Ρεμπέτικου Τραγουδιού (του Μ. Βαμβακάρη, Γ. Μπάτη, Α. Δελιά, Σ. Παγιουμτζή, Σ. Κερομύτη, Δ. Μπαγιαντέρα, Α. Χατζηχρήστου, Γ. Παπαϊωάννου, Β. Τσιτσάνη, Μ. Χιώτη, κ.α.). Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε σε δίσκους γραμμοφώνου ελληνικά λαϊκά και ελαφρά τραγούδια (όπως «ευρωπαϊκά», επιθεωρησιακά, βαρκαρόλες, κλπ) πολύ πριν από τους παλαιότερούς του (του Π. Τούντα, Κ. Σκαρβέλη, Β. Παπάζογλου, Γ. Δραγάτση, Α. Διαμαντίδη-Νταλγκά, Κ. Καρίπη, κ.α.).
- Γεννήθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 1888 (ή κατά άλλες πληροφορίες το 1893) στην Αμοργό από τον Νικόλαο Θεολογίτη και την Άννα Στούπη. Ο Γ.Κ. είναι το δεύτερο παιδί της οικογένειας μετά την αδελφή του Σοφία. Η οικογένεια του ήταν από τις πιο ευκατάστατες στην Αμοργό, με μεγάλη κτηματική περιουσία. Μένει όμως ορφανός, σε ηλικία περίπου 5 ετών, από αιφνίδιο θάνατο του πατέρα του σε ατύχημα και μεγαλώνει με τις φροντίδες της μητέρας του και του παππού του.
- Κυρίως από τον καλλίφωνο παππού του, που τραγουδούσε τα παλιά τραγούδια του νησιού τους, επηρεάζεται και παίρνει τα πρώτα του «πατήματα» στα νησιώτικα τραγούδια του Αιγαίου Πελάγους και στα τραγούδια της αντίπερα όχθης, των παραλίων της Μικρά Ασίας. Έτσι από μικρός αρχίζει να μαθαίνει κιθάρα μόνος του.
- Γύρω στα 1903, αναζητώντας καλύτερη τύχη, μετακομίζει με τη μητέρα και την αδελφή του στην Αθήνα. Η μητέρα του, για να ζήσει τα παιδιά της, αναγκάζεται να εργαστεί σαν μαγείρισσα σε σπίτια γνωστών καλών οικογενειών της Αθήνας. Γρήγορα η φήμη της απλώνεται στην πόλη των Αθηνών, ανάμεσα στις προσωπικότητες και επισήμους της εποχής εκείνης και το 1905 προσλαμβάνεται στο υπηρετικό προσωπικό των Ανακτόρων, ως μαγείρισσα του τότε βασιλέως Γεωργίου του Α’.

Τραγούδια:
01 ΠΕΤΖΑΜΕΣ (Φοξ-Τρότ) (Χιουμοριστικό)
02 ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΛΕΦΤΙΚΑ ΣΟΥ ΜΑΤΙΑ (Ζεϊμπέκικο) (Της Φυλακής)
03 ΕΓΩ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΞΕΝΥΧΤΩ (Ζεϊμπέκικο) (Ερωτικού Πόθου) (1938)
04 ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟΥ ΚΑΡΙΠΗ (Ζεϊμπέκικο) (Χασικλίδικο Σμυρνέϊκο) (1935)
05 ΣΥ ΜΟΥ 'ΚΑΝΕΣ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΩ (Ζεϊμπέκικο) (Ερωτικής Απόγνωσης)
06 ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΣ (Ζεϊμπέκικο) (Του Χωρισμού) (18/5/1928)
07 ΕΑΝ ΕΙΧΑ ΕΚΑΤΟ (Πόλκα) (Χιουμοριστικό)
08 ΠΑΙΖΩ ΠΟΚΑ, ΠΑΙΖΩ ΠΙΝΑΚΛ (Του Τζόγου)
09 ΤΟ ΚΑΫΜΕΝΟ ΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΑΚΙ (Λαϊκό Βάλς) (Δραματικό)
10 ΣΑΛΤΑΔΟΡΟΙ (Γ. Κατσαρού - Μ. Γενίτσαρη) (Ζεϊμπέκικο) (Του Υπόκοσμου)
11 ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΠΑΙΖΕΙ ΖΑΡΙΑ (Ζεϊμπέκικο) (Του Τζόγου) (1921)
12 ΕΙΜΑΙ Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ Ο ΜΠΕΚΡΗΣ (Του Αλκοόλ & Του Τζόγου)
13 ΠΟΥ ΠΑΣ ΜΕΜΕΤΗ ΜΟΥ (στίχοι Κατσαρού) (Ζεϊμπέκικο) (Χασικλίδικο Σμυρνέϊκο) (1931)
14 ΜΕ ΚΟΥΡΑΣΑΝ ΤΑ ΦΙΛΙΑ ΣΟΥ (Ζεϊμπέκικο) (Της Ερωτικής Απιστίας)
15 ΜΕ ΤΙΣ ΤΣΕΠΕΣ ΑΔΕΙΑΝΕΣ (Πόλκα) (Της Φτώχειας)
16 ΕΡΧΟΜΑΙ ΤΟΝ ΤΟΙΧΟ-ΤΟΙΧΟ (Ζεϊμπέκικο) (Χασικλίδικο Σμυρνέϊκο) (1930)
17 ΜΕΣ' ΤΟΥ ΜΑΝΘΟΥ ΤΟΝ ΤΕΚΕ (Κώστα Τζόβενου) (Ζεϊμπέκικο) (Του Τεκέ) (26/8/1938
18 ΒΡΕ ΤΙ ΜΑΓΚΑΣ ΠΟΥ 'ΜΑΙ 'ΓΩ (Της Ταβέρνας) (1930;).

" Ρεμπέτικα & Λαϊκά " - Διάφοροι (Επιμέλεια, Κώστα Χατζηδουλή)

Ένα μουσικό, πολιτιστικό και πολιτικοκοινωνικό οδοιπορικό του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού στην καρδιά του χρόνου με 130 σελ. εκθέματα και 92 τραγούδια .
Το οδοιπορικό αρχίζει στις 25 Μαρτίου 1821 ημερομηνία κήρυξης της Ελληνικής επανάστασης και τελειώνει στις 21 Απριλίου 1967 με την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα.
Μουσικό Πολιτιστικό και βέβαια Κοινωνικοπολιτικό Οδοιπορικό πάνω στα αδυσώπητα χνάρια του Χρόνου, με αφετηρία Μεγάλη και γενναία ΩΡΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ και τέρμα τη μικρότατη και δειλή 21η Απριλίου 1967... Το μακρύ συναρπαστικό και ενίοτε ανελέητο Οδοιπορικό φωτίζουν και οδηγούν ΕΚΘΕΜΑΤΑ των σημαντικότερων γεγονότων και των προσώπων που τα επηρέασαν και πρωταγωνίστησαν σ'αυτά , θετικά ή αρνητικά. Καθώς και ΥΛΙΚΑ από τους Βίους , τους πόθους και τα θάματα πρωτεργατών, θεμελιωτών και απλών αφανών εργατών του Ελληνικού Τραγουδιού. Ανθρώπων που αγωνίσθηκαν, ταλαιπωρήθηκαν ελεεινολογήθηκαν και πικράθηκαν για να δώσουν μια δημιουργική πνοή στο πολιτισμό του τόπου...
Την έκδοση ολοκληρώνουν τέσσερα CD με τραγούδια επιλεγμένα αποκλειστικά από την είσοδο του μπουζουκιού στη δισκογραφία (περίοδος 1932 - 33) ίσαμε τα τέλη της δεκαετίας του '50, όταν τους δίσκους του γραμμοφώνου αντικαθιστούν οριστικά τα 45άρια...
Κώστας Χατζηδουλής «Ρακοσυλλέκτης»

1 ΚΑΡΑΝΤΟΥΖΕΝΙ - Μάρκος Βαμβακάρης. 2 Ο ΦΑΣΟΥΛΑΣ - Γιώργος Μπάτης. 3 ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙ - Ανέστης Δελιάς. 4 ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΠΡΙΓΚΗΠΕΣΑ - Στελλάκης Περπινιάδης. 5 ΜΕΣ ΣΤΟΥ ΒΑΒΟΥΛΑ ΤΗ ΓΟΥΒΑ - Στέλιος Κερομύτης. 6 ΠΑΡΑΠΟΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΜΑΣ - Αντώνης Καλυβόπουλος. 7 ΠΙΚΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΝΟΣ ΜΟΥ - Ελβίρα ντε Ιντάλγκο. 8 ΘΕΛΩ ΝΑ Σ' ΑΝΤΑΜΩΣΩ - Στράτος Παγιουμτζής & Στελλάκης. 9 ΕΙΜΑΙ ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΞΑΚΟΥΣΤΟΣ - Γιώργος Κάβουρας. 10 ΣΟΥΡΑ ΚΑΙ ΜΑΣΤΟΥΡΑ - Ανέστης Δελιάς. 11 ΜΙΚΡΟΠΑΝΤΡΕΜΕΝΑΚΗ - Νταίζυ Σταυροπούλου & Μ.Χιώτης. 12 ΩΡΕΣ ΜΕ ΘΡΕΦΕΙ Ο ΛΟΥΛΑΣ - Μάρκος Βαμβακάρης. 13 ΜΗ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΜΑΣΚΑ - Απ.Χατζηχρήστος. 14 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΝΟΙΩΘΩ ΤΗ ΖΩΗ - Θανάσης Ευγενικός. 15 Η ΕΛΕΝΗ Η ΖΩΝΤΟΧΗΡΑ - Αντώνης Καλυβόπουλος. 16 ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΛΟΥΣΟ ΤΟ 'ΡΙΞΕΣ - Γ.Παπαϊωάννου & Γ.Κωνσταντινίδης. 17 ΟΤΑΝ ΜΕ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ - Μάρκος Βαμβακάρης 18 ΣΕ ΖΗΛΕΥΩ, ΣΕ ΠΟΝΩ - Στρ.Παγιουμτζής & Β.Τσιτσάνης. 19 ΒΑΔΙΖΩ ΜΕ ΠΑΡΑΠΟΝΟ - Γιάννης Παπαϊωάννου. 20 ΦΡΑΓΚΟΣΥΡΙΑΝΗ - Μάρκος Βαμβακάρης. 21 ΞΑΝΘΙΑ ΣΜΥΡΝΙΟΤΟΠΟΥΛΑ - Απ.Χατζηχρήστος & Γιάννης Παπαϊωάννου. 22 ΤΑΞΙΜΙ ΑΘΗΝΑΪΚΟ & ΖΕΪΜΠΕΚΙΚΟ (οργανικό-1936 - μπουζούκι, ο Αν.Δελιάς). 23 ΛΑΧΑΝΑΔΕΣ (Λεμονάδικα) - Στελλάκης Περπινιάδης. 24 Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΟΥΑΗ (Σε φίνο ακρογιάλι) - Στράτος & Στελλάκης. 25 ΤΟΝ ΑΝΤΡΑ ΣΟΥ ΚΙ ΕΜΕΝΑ - Ανέστης Δελιάς & Στράτος. 26 ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΑ ΜΟΥ - Νταίζυ Σταυροπούλου. 27 ΧΤΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ - Μάρκος Βαμβακάρης. 28 Η ΓΑΤΑ - Στελλάκης Περπινιάδης. 29 ΓΙΟΒΑΝ ΤΣΑΟΥΣ - Αντώνης Καλυβόπουλος. 30 ΟΜΟΡΦΗ ΣΜΥΡΝΙΑ - Στράτος & Στελλάκης. 31 ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΩΡΩΠΟΥ - Γιώργος Μπάτης. 32 Η ΨΕΥΤΟΦΙΛΙΑ - Στράτος & Στελλάκης. 33 ΣΥΝΑΧΗΣ - Μάρκος Βαμβακάρης. 34 ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΑ ΥΔΡΑΙΪΚΑ - Στράτος & Στελλάκης. 35 ΑΘΗΝΑΙΪΣΑ - Ανέστης Δελιάς & Στράτος. 36 ΒΑΓΓΕΛΙΤΣΑ - Γ.Παπαϊωάννου & Απ.Χατζηχρήστος. 37 ΠΙΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΖΑΝΕΙΟ - Χαρ.Μαυρίδης & Στράτος. 38 ΑΝ ΕΙΣΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΚΑΙ ΝΤΑΗΣ - Ρίτα Αμπατζή & Μάρκος Βαμβακάρης. 39 ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΤΟΥ ΑΛΗΤΗ - Απ.Χατζηχρήστος. 40 Ο ΠΡΕΖΑΚΙΑΣ - Αντώνης Καλυβόπουλος. 41 ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑΣ - Στράτος Παγιουμτζής & Νότα Καλλέλη. 42 ΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ - Ιωάννα Γεωργακοπούλου & Στελλάκης. 43 ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ (ορχηστρικό - μπουζούκι ο Β.Τσιτσάνης). 44 ΑΦΟΤΟΥ ΕΓΕΝΝΗΘΗΚΑ - Μάρκος Βαμβακάρης & Σοφία Καρίβαλη. 45 ΤΟΥΣ ΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ - Δημ.Γκόγκος (Μπαγιαντέρας). 46 ΧΩΡΙΑΤΑ - Σοφία Βέμπο. 47 ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ - Βασίλης Τσιτσάνης (μπουζούκι) & Μαν.Χιώτης (κιθάρα). 48 Η ΜΠΟΜΠΑ - Κώστας Ρούκουνας. 49 ΔΡΟΣΟΥΛΑ - Στράτος & Τσιτσάνης. 50 ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΤΗΣ ΑΥΓΗΣ - Απ.Χατζηχρήστος, Μ.Βαμβακάρης & Γιάννης Σταμούλης. 51 Ο ΛΟΥΛΑΣ - Γιώργος Μητσάκης & Γιώργος Μανησαλής. 52 ΑΠ' ΤΗΣ ΖΕΑΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ - Οδ.Μοσχονάς & Στελλάκης. 53 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΡΑΙΑ - Μάρκος Βαμβακάρης & Ρόζα Εσκενάζη. 54 ΜΑΡΩ - Απ.Χατζηχρήστος & Ευάγγελος Χατζηχρήστος. 55 ΑΝΟΙΞΕ, ΑΝΟΙΞΕ - Σωτηρία Μπέλλου & Στελλάκης. 56 Ο ΜΗΤΣΑΚΗΣ - Ιωάννα Γεωργακοπούλου. 57 ΜΠΙΡ ΑΛΛΑΧ - Στέλλα Χασκίλ & Χορωδία. 58 Ο ΜΠΟΥΦΕΤΖΗΣ - Γ.Παπαϊωάννου, Σωτ.Μπέλλου & Στελλάκης. 59 ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΕΣ, ΓΙΑΤΙ - Μαρίκα Νίνου & Στέλιος Κερομύτης. 60 ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΩ - Ανδρέας Σπαγγαδώρος & Μ.Χιώτης. 61 Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ - Πρ.Τσαουσάκης & Μαρίκα Νίνου. 62 ΤΖΕΜΙΛΕ - Ντούο Χάρμα (Λίτσα & Τόλης). 63 ΔΙΑΒΑΤΗΣ - Σταύρος Τζουανάκος. 64 ΟΤΑΝ ΠΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ - Σωτηρία Μπέλλου & Β.Τσιτσάνης (πρώτος δίσκος της Μπέλλου). 65 ΟΣΟ ΒΑΡΙΑ ΕΙΝ' ΤΑ ΣΙΔΕΡΑ - Γ.Μητσάκης & Ι.Γεωργακοπούλου. 66 ΣΤΕΛΛΑ, ΜΩΡ' ΣΤΕΛΛΑ - Φώτης Πολυμέρης. 67 ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΑΡΑ - Τ.Μπίνης & Στ.Χασκίλ. 68 ΕΛΑ ΝΑ ΜΠΕΡΜΠΑΝΤΕΨΕΙΣ - Μπαγιαντέρας & Δ.Γαλανάκης. 69 ΜΑΓΚΑΣ ΒΓΗΚΕ ΓΙΑ ΣΕΡΙΑΝΙ - Μάρκος Βαμβακάρης & Βασίλης Τσιτσάνης. 70 ΠΑΙΞΕ ΧΡΗΣΤΟ ΤΟ ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ - Πρ.Τσαουσάκης & Μαρίκα Νίνου. 71 ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ - Γ.Μητσάκης & Γ.Τατασόπουλος. 72 ΕΣΥ ΘΑ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕΙΣ - Οδ.Μοσχονάς & Θ.Ευγενικός. 73 ΤΟ ΖΑΡΙ - Στράτος & Στελλάκης. 74 ΒΥΘΙΣΕ ΜΟΥ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ - Στέλιος Καζαντζίδης & Μαρία Γρίλλη. 75 ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ - Νίκος Γούναρης. 76 ΚΑΡΟΤΣΕΡΗ ΤΡΑΒΑ - Απ.Χατζηχρήστος, Σ.Καλφοπούλου & Γ.Τατασόπουλος. 77 ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΤΩΡΑ - Γ.Μητσάκης, Σ.Πασαλάρη & Στελλάκης. 78 ΤΟΥ ΧΩΡΙΣΜΟΥ Η ΜΑΧΑΙΡΙΑ - Στ.Τζουανάκος. 79 ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ - Στ.Χασκίλ, Τ.Μπίνης & Μ.Χιώτης. 80 ΦΟΒΑΜΑΙ ΜΗ ΣΕ ΧΑΣΩ - Σωτηρία Μπέλλου. 81 ΘΑ ΦΥΓΩ ΘΑ ΜΕ ΧΑΣΕΙΣ - Ι.Γεωργακοπούλου, Γ.Μητσάκης & Γ.Τατασόπουλος. 82 Η ΣΤΕΝΑΧΩΡΙΑ - Πρ.Τσαουσάκης & Μαρίκα Γρίλλη. 83 ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ - Μ.Νίνου, Γ.Μητσάκης & Γ.Τατασόπουλος. 84 ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (ΣΑΝ ΚΟΥΡΕΛΙ) - Σταύρος Τζουανάκος & Γιάννης Κυριαζής. 85 ΟΠΩΣ ΣΤΡΩΝΕΙΣ ΝΑ ΚΟΙΜΑΣΑΙ - Αννα Χρυσάφη & Στ.Πλέσσας. 86 ΤΙ ΣΗΜΕΡΑ, ΤΙ ΑΥΡΙΟ, ΤΙ ΤΩΡΑ - Μαρίκα Νίνου & Β.Τσιτσάνης. 87 ΤΥΡΑΝΝΕ ΤΙ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ - Ρένα Ντάλλια & Γρ.Μπιθικώτσης. 88 ΠΕΝΙΕΣ ΜΠΕΜΠΗ - Δημήτρης Στεργίου (Μπέμπης). 89 ΑΠΟΨΕ ΦΙΛΑΜΕ - Στέλιος Καζαντζίδης & Καίτη Γκρέϋ. 90 ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΕΜΠΕΤΕΣ ΤΟΥ ΝΤΟΥΝΙΑ - Γρ.Μπιθικώτσης & Β.Τσιτσάνης (ηχογρ.1961) (ΕΠΙΘΥΜΙΟΝ)

CD1 - "ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ & ΛΑΪΚΑ"

CD2 - "ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ & ΛΑΪΚΑ"

CD3 - "ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ & ΛΑΪΚΑ"

CD4 - "ΡΕΜΠΕΤΙΚΑ & ΛΑΪΚΑ"

19 Φεβρουαρίου 2007

" Greek Music From The Underground " (Rembetika) - Διάφοροι

Καθώς περιπλανιόμουνα πριν 2 χρόνια στην Προύσα και ιδιαίτερα ψάχνοντας σε μουσικά καταστήματα για τούρκικη μουσική, το μάτι μου πέφτει όλως τυχαία σε μια συλλογή απο 4 cd με τον τίτλο: REMBETIKA "Greek music from the underground".
Το πρώτο cd περιέχει τραγούδια ανατολίτικου ύφους από το 1925 ως το 1937, συνθετών όπως ο Σκαρβέκης, ο Ι.Χαλκιάς κ.α. Το δεύτερο cd χαρτογραφεί την «κλασική εποχή» του ρεμπέτικου, τα «πειραιώτικα» από το 1934-1946, με τραγούδια του Βαμβακάρη (Ο Συνάχης), του Γκόγκου, του Γιοβάν Τσαούς. Το τρίτο cd κατά σειρά περιλαμβάνει τραγούδια για ουσίες, τεκέδες, ζάρια κ.α. Και στο τέταρτο cd υπάρχει ό,τι απόμεινε από τη λογοκρισία της περιόδου 1937-1947, από το έργο του Παπαιωάννου, του Γενίτσαρη και πολλών άλλων μεγάλων δημιουργών.
Καταλαβαίνετε λοιπόν την έκπληξή μου και την περιέργεια μου για την συλλoγή αυτή, παρ' όλο που στην δισκοθήκη μου υπάρχουν εκατοντάδες από ρεμπέτικα τραγούδια, που δεν δίστασα ούτε στιγμή να την αγοράσω. Και μάλιστα στην εξευτελιστική τιμή των 8 €.
Παρατηρώντας την καλύτερα διαπίστωσα πως η συλλογή αυτή ήταν ηχογραφημένη στη Αγγλία απο την jsp records και η επιλογή των τραγουδιών έγινε απο κάποιον Άγγλο μουσικολόγο ερευνητή με το όνομα Ch. Howard, ο οποίος έκανε την επιλογή των 89 ρεμπέτικων τραγουδιών (σε πρώτες εκτελέσεις) που περιλαμβάνονται στα cd, καθώς επίσης και τα σχόλια στο ένθετο, που συνοδεύουν τα cd. Καθένα από τα 4 αυτά cd αποτελεί μια διαφορετική ενότητα με ερμηνευτές όπως ο ΚΑΛΥΒΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΕΛΙΑΣ, ΜΑΡΚΟΣ, ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ, Μ. ΝΙΝΟΥ, Ρ. ΑΜΠΑΤΖΗ, ΣΤΕΛΛΑΚΗΣ, ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ, ΜΠΑΤΗΣ, ΝΤΑΓΚΛΑΣ, ΠΑΓΙΟΥΜΤΖΗΣ, ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ, ΡΟΖΑ, ΚΩΣΤΗΣ και πολλούς άλλους ρεμπέτες...

Καλό είναι όμως, πριν ακούσουμε τα τραγούδια αυτά, να πούμε δυό λόγια για το ρεμπέτικο.
Η ιστορία του ρεμπέτικου τραγουδιού είναι αξιοπρόσεχτη από το γεγονός και μόνο ότι διαδραματίζεται σε τόσο στενό χρονικό διάστημα (περίπου 30-40 χρόνια) και ταυτόχρονα όμως έχει τόση μεγάλη επίδραση στην εξέλιξη του Ελληνικού τραγουδιού. Ίσως τελικά να αποτελεί τον "συνδετικό κρίκο" της μουσικής του 19ου και 20ου αιώνα στην Ελλάδα. Πολλοί και διάφοροι παράγοντες συνέβαλλαν στην δημιουργία του ρεμπέτικου αλλά και στην διαμόρφωση του κατά την διάρκεια της μικρής "ζωής" του. Τα δημοτικά τραγούδια , η Βυζαντινή και Βαλκανική μουσική , η Τούρκικη και ανατολίτικη μουσική αλλά και άλλοι, κοινωνικού περιεχομένου παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής (τεκέδες, φυλακές , παρανομία) και μεγάλα ιστορικά γεγονότα (καταστροφή της Σμύρνης το 22 και το κύμα της προσφυγιάς, η βιομηχανική επανάσταση και η άνοδος -και αργότερα κάθοδος- της αστικής τάξης, οι διάφοροι πόλεμοι -1897, Β' παγκόσμιος, εμφύλιος-) διαμόρφωσαν εκτός των άλλων και την ρεμπέτικη μουσική. Πολλοί μελετητές και ιστορικοί χωρίζουν το ρεμπέτικο τραγούδι σε 3 περιόδους. Ο διαχωρισμός αυτός έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση του ρεμπέτικου γιατί κατά κάποιο τρόπο ακολουθεί την ιστορία της Ελλάδας και τα γεγονότα που συνέβησαν τότε. Έτσι χονδρικά το ρεμπέτικο τραγούδι χωρίζεται σε τρεις δεκαετίες (1922-1932, 1932-1942 και 1942-1952).-Στην πρώτη δεκαετία κυριαρχεί το Σμυρναίικο και ανατολίτικο στυλ στο ρεμπέτικο τραγούδι. Η καταστροφή της Σμύρνης και η προσφυγιά από την Μικρά Ασία εμπλουτίζουν το Ελληνικό τραγούδι με αμανέδες, ταξίμια, Σμυρνιές τραγουδίστριες και ανατολίτικα όργανα ( σάζι, σαντούρι, ούτι, κανονάκι). Τα καφέ-αμάν γίνονται κύριος φορέας αυτής της μουσικής και αρχίζουν οι πρώτες γραμμοφωνήσεις τραγουδιών (στην Αμερική ήδη από το 1910).-Στην δεύτερη δεκαετία έχουμε την αυθεντικότερη έκφραση του ρεμπέτικου τραγουδιού από τους μάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων και την αντικατάσταση των ανατολίτικων οργάνων με μπουζούκι, μπαγλαμά και κιθάρα.
Την εποχή αυτή (30-40) η ρεμπέτικη μουσική αποτελεί τρόπο ζωής για τους ανθρώπους του περιθωρίου, της φτώχιας , τους αδικημένους από την κοινωνία, τους ναρκομανείς, τους φυλακισμένους.-Στην τρίτη δεκαετία αλλάζει το στυλ των τραγουδιών και κάνουν την εμφάνισή τους οι μουσικές ιδιοφυίες της εποχής (Τσιτσάνης, Βαμβακάρης, Χιώτης, Μητσάκης και άλλοι). Η μουσική γίνεται περισσότερο πολύπλοκη και δυσκολόπαιχτη. Είναι μια δύσκολη εποχή για τον Ελληνικό λαό. Η λέξη 'ρεμπέτης' προέρχεται από την τούρκικη λέξη 'ρεμπετ' που σημαίνει άτακτος, αλανιάρης. Οι ρεμπέτες ήταν άνθρωποι της φυλακής, της παρανομίας, του περιθωρίου, της φτωχολογιάς. Γενικά ήταν άνθρωποι κατατρεγμένοι, με βάσανα και με καημούς και απείχαν από τους ρυθμούς ζωής της 'πολιτισμένης' κοινωνίας. Είχαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, αναπτύξει έναν δικό τους τρόπο ζωής. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι ήταν και επικίνδυνοι ή εγκληματίες, απλώς στην πλειοψηφία τους είχαν αναπτύξει συνήθειες που έρχονταν σε σύγκρουση με τους νόμους του κράτους (κάπνισμα χασίς, φασαρίες κ.τ.λ.) και κατέληγαν πολλές φορές στη φυλακή. Πολλοί υποστηρίζουν ότι το ρεμπέτικο τραγούδι γεννήθηκε στην φυλακή και στον τεκέ. Πράγματι η φυλακή και ο τεκές ήταν οι χώροι που οι ρεμπέτες έγραψαν και τραγούδησαν τα τραγούδια τους, τα βάσανα και τους καημούς. Απ' την φυλακή πέρασαν πολλοί γνωστοί σήμερα ρεμπέτες, άλλοι για μικροαδικήματα ενώ άλλοι όχι και έζησαν την φρίκη και τις δυσκολίες της. Εκεί με αυτοσχέδια όργανα (συνήθως μπαγλαμαδάκια που ήταν μικρά σε μέγεθος και κρυβόντουσαν εύκολα) έγραψαν πολλές μελωδίες και τραγούδησαν τον πόνο τους ,την αδικία της κοινωνίας και την ζωή τους. "Η φυλακή είναι σχολείο" λέει ένα παλιό μουρμούρικο τραγούδι. Γενικά, οι φυλακές αποτέλεσαν βασικό στοιχείο στην θεματολογία του ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο δεύτερος σημαντικός χώρος ήταν ο τεκές. Οι ρεμπέτες και οι μάγκες των πόλεων είχαν την κακή συνήθεια του καπνίσματος χασίς. Στις αρχές του 20ου αιώνα μαζευόντουσαν στους τεκέδες όπου κάπνιζαν κατά ομάδες ναργιλέ με τούρκικο χασίς. Μέσα σε αυτούς τους αυτοσχέδιους πολλές φορές τεκέδες υπήρχαν οργανοπαίχτες που συνόδευαν την παρέα. Ο Μάρκος Βαμβακάρης στην αυτοβιογραφία του εξηγεί πως άρχισε να παίζει μπουζούκι και να γίνεται γνωστός μέσα σε τεκέδες. Η χρήση χασίς ,βέβαια, ήταν παράνομη αλλά οι νόμοι δεν εφαρμόζονταν κατά γράμμα. Επί δικτατορίας Μεταξά, όμως, οι χρήστες χασίς κυνηγήθηκαν άγρια και φυλακίστηκαν. Οι μάγκες και οι ρεμπέτες κάπνιζαν χασίς σε λόφους ή και σε σπηλιές. Υπήρχαν βέβαια, και τα πιο σκληρά ναρκωτικά στον υπόκοσμο των πόλεων και μερικοί ρεμπέτες βούτηξαν σε αυτά , όπως ο Ανέστος Δελιάς που πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης στα 28 του χρόνια. Οι ρεμπέτες όμως είχαν αναπτύξει την δική τους κοινωνία μέσα στην κοινωνία. Συγκεκριμένο ντύσιμο (κουτσαβάκηδες), ιδιαίτερη διάλεκτο (αργκό), αισθηματική ζωή πολυτάραχη. Οι πιο πολλοί είχαν τις δουλειές τους και προσπαθούσαν να τα βγάλουν πέρα. Η μουσική , βασικό κομμάτι της ζωής τους, ήταν μέσο έκφρασης των συναισθημάτων τους και έτσι μοιράζονταν τα προβλήματα με τους γύρω. Μερικά από αυτά τα προβλήματα , όπως η έλλειψη παιδείας, η φτώχια και το χαμηλό κοινωνικό επίπεδο βρήκαν, πιθανότατα, διέξοδο στο χασίς και τη μουσική. Παρόλα αυτά δεν έπαψαν να πιστεύουν στα ιδανικά τους. Η αξιοπρέπεια και η τιμή ήταν βασικό μέλημα τους, η αγάπη προς την γυναίκα και ιδιαίτερα προς την μάνα ξεχωριστή, η φιλία, η αλληλεγγύη και η αλληλοβοήθεια δείχνει την μεγαλοψυχία τους.Οι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το ρεμπέτικο δεν ήταν μόνο οι μάγκες του Πειραιά. Υπήρχαν και οι Έλληνες πρόσφυγες από τα παράλια της Μικράς Ασίας, οι οποίοι διατήρησαν το Σμυρναίικο στυλ στο ρεμπέτικο τραγούδι και συνδέθηκαν αρκετά με τους μάγκες των πόλεων (είχαν και αυτοί για παράδειγμα την συνήθεια του καπνίσματος χασίς). Τέλος, ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο αποτελούν οι γυναίκες του ρεμπέτικου τραγουδιού, που κι αυτές κρατάνε μια διαφορετική στάση σε σχέση με αυτήν της "καλής κοινωνίας" ή των γυναικών της υπαίθρου. Γυναίκες όπως η Στέλλα Χασκίλ, η Ιωάννα Γεωργακοπούλου, η Σωτηρία Μπέλλου (μεταπολεμικά), η Νταίζη Σταυροπούλου (ηχογράφησε μόνο 28 τραγούδια) ή οι τραγουδίστριες του Σμυρναίικου-ρεμπέτικου όπως η Αμπατζή, η Εσκενάζη, η Παπαγκίκα, η Πολίτισσα άφησαν το στίγμα τους στο ρεμπέτικο τραγούδι.
Σας εύχομαι να τα απολαύσετε δεόντως..!

"THE GREEK MUSIC FROM THE UNDERGROUND"

DOWNLOAD CD1 -

DONWLOAD CD2 -

DOWNLOAD CD3 -

DOWNLOAD CD4 -

" Ρεμπέτες Και Πανηγύρια " - Διάφοροι

Αν είχατε γεννηθεί στην Νέα Ορλεάνη πιθανότατα θα σας άρεσε η jazz. Αν είχατε μεγαλώσει στο δέλτα του Μισσισιπή μάλλον θα αγαπούσατε τα blues. Αν προερχόσαστε από την Ανδαλουσία θα λατρεύατε το φλαμένγκο. Καταγωγή από την Αργεντινή θα σήμαινε ίσως αγάπη για το Τάνγκο, απ’ την Πορτογαλία για τα Φάντος κλπ. Αν έχετε γεννηθεί στην Αθήνα λυπάμαι χάσατε! Σ’ αυτή την περίπτωση μάλλον θα έχετε τραφεί από το κακόγουστο πολτό που παράγει το μίξερ του κοσμοπολιτισμού που έχει διάφορα ονόματα αλλά δεν αρμόζει στην περίπτωση να τα κατονομάσω... Βέβαια δεν θα πρέπει να απελπίζοσαστε... Και για τους αστούς υπάρχει σωτηρία και λέγεται ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, είδος που αν και άνθισε στα αστικά κέντρα έχει βαθιές ρίζες στην δημοτική μουσική, και δεν γράφτηκε από αστούς, αλλά από πρόσφυγες (Μητσάκης, Τούντας, Χατζηχρήστος κλπ), νησιώτες (Βαμβακάρης) και επαρχιώτες (Τσιτσάνης, Καλδάρας κλπ.).
Και θέλω τέλος να επισημάνω πως χρωστάμε απεριόριστη ευγνωμοσύνη στους πραγματικούς λαϊκούς οργανοπαίχτες αλλά ακόμα και στους τσιγγάνους οι οποίοι συνέχισαν και συνεχίζουν να ασχολούνται με αυτό το είδος και συντηρούν την πολιτιστική μας κληρονομιά, την ώρα που οι κομπλεξικοί ιθαγενείς λοξοκοιτούν προς την Δύση δημιουργώντας όλα αυτά τα εκτρώματα που ανέφερα στην αρχή και τους διάφορους Δάκηδες, Σάκηδες, Λάκηδες, Μάκηδες, κλπ. (Οι τσιγγάνοι είναι αλήθεια πως προσθεσαν και το δικό τους ιδιαίτερο στίγμα στην δημοτική μουσική και καλά έκαναν.)

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ:
01 ΑΓΓΙΝΑΡΑ ΜΕ Τ' ΑΓΚΑΘΙΑ (παραδοσιακό)
02 ΔΥΟ ΜΑΥΡΑ ΜΑΤΙΑ ΑΓΑΠΩ
03 ΗΤΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΙ
04 ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΕΧΕΙΣ Τ' ΟΝΟΜΑ
05 ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΝΟΣ ΨΑΡΑ ΠΑΙΔΙ
06 ΠΟΥΛΑΚΙ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ
07 ΑΛΑΝΗΣ ΜΑΝΑΣ ΓΙΟΣ
08 ΜΕ ΖΟΥΡΝΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΤΑΟΥΛΙΑ
09 ΧΑΡΙΚΛΑΚΙ
10 ΣΤΗ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
11 ΤΣΑΚΑ ΤΣΟΥΚΑ ΣΠΑΣΤΑ
12 ΜΠΙΝΤΑΓΙΑΛΑ

" Ρεμπέτικα Στις 45 Στροφές " - Διάφοροι

Έχει επικρατήσει να λέμε οτι το ρεμπέτικο "πέθανε" στις αρχές της δεκαετίας του '50. Το λέμε γιατί τότε εμφανίστηκε με σαρωτική ορμή το λαϊκό του Καζαντζίδη και άλλων αξιόλογων ερμηνευτών, που επισκίασε τα άλλα ειδη. Όμως πολλοί από τους δημιουργούς και ερμηνευτές του ρεμπέτικου δεν ήταν τότε καν μεσήλικες και συνέχισαν να γράφουν και να ερμηνεύουν τραγούδια, έστω κι αν δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της δημοτικότητας. Επιπλέον εμφανίστηκαν στο προσκήνιο και νεότεροι δημιουργοί που έγραψαν πάνω στο ύφος που αποκαλούμε ρεμπέτικο.
Είναι σημαντικό να θυμηθούμε ότι στις αρχές του '60 ξανάρχισε να ηχογραφεί ο Βαμβακάρης, χαρίζοντάς μας κταπληκτικά τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση, όπως είναι "Τα ματόκλαδά σου" ή το "Ήθελα να σ' αντάμωνα", ένα τραγούδι που αποτέλεσε το έναυσμα για να ανακαλύψουν πολλοί νέοι φιλόμουσοι το ρεμπέτικο, στα τέλη της δεκαετίας του '60.
Αρκετά από τα τραγούδια ρεμπέτικου ύφους, που ηχογραφήθηκαν στη δεκαετία του '60 τα ερμήνευσαν νεότεροι τραγουδιστές και τα έπαιζαν με τους "όρους" της τότε εποχής, χρησιμοποιώντας λ.χ. ντραμς, ηλεκτρικές κιθάρες και ηλεκτρικά μπουζούκια. Αποτέλεσμα ήταν πολλά ωραία τραγούδια, λόγο αυτών των εξωτερικών χαρακτηριστικών των εκτελέσεων, να πάρουν τη ρετσινιά του "σκυλάδικου", παρά το γεγονός ότι η μουσική δομή τους ήταν πολύ κοντά στη δομή των αυθεντικών ρεμπέτικων της κλασικής περιόδου.
Στα δέκα τραγούδια αυτού του cd θα βρείτε τέτοια χαρακτηριστικά και θα ακούσετε κι έναν αμανέ ("Η ζωή τα νειάτα μου παιδεύει") του Ταλιούρη, που τον συνοδεύει με το υπέροχο παίξιμό του στο κλαρίνο, ο αείμνηστος μεγάλος μουσικός Βασ. Σαλλέας, που έχει σφραγίσει με τα παιξίματά του πάρα πολλά λαϊκά τραγούδια. Επίσης αξίζει να επισημανθεί το παίξιμο του μπουζουξή Μάρκου Μιχαλά στο ''Αναστενάζει ο γεντή κουλές''.

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
:1. ΒΟΛΙΩΤΙΣΣΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ
2. ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΗ
3. ΤΟΝ ΠΕΡΙΚΛΗ ΧΤΥΠΗΣΑΝΕ
4. ΤΟ ΒΑΡΔΑΚΕΙ
Ο5. ΠΑΣΤΟΥΡΜΑΣ
6. Η ΤΑΒΕΡΝΑ
7. ΑΝΑΣΤΕΝΑΖΕΙ Ο ΓΕΝΤΗ ΚΟΥΛΕΣ
8. ΤΟ ΠΑΛΑΜΗΔΙ
9. ΚΑΤΣΕ ΦΡΟΝΙΜΑ ΜΑΡΙΚΑ
10. Η ΖΩΗ ΤΑ ΝΕΙΑΤΑ ΜΟΥ ΠΑΙΔΕΥΕΙ

18 Φεβρουαρίου 2007

" Τα Παράλογα " - Μάνος Χατζιδάκις

"Τα Παράλογα" είναι ένας κύκλος τραγουδιών για σιωπηλή και κατ' ιδίαν ακρόαση.
Τραγούδια της φθοράς και του ονείρου σε ποίηση Νίκου Γκάτσου.
Το θέμα των τραγουδιών είναι η αθάνατη Ελλάδα σ' όλη την ένδοξη διαδρομή της και γι' αυτό απαιτήται προσήλωση, θρησκευτικότης και ει δυνατόν νηστεία - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα παράλογα πρέπει να ακούγονται μόνο τη Μεγάλη Σαρακοστή...
"Τα παράλογα" αποτείνονται σε μία σιωπήλη κατηγορία ανθρώπων που δύσκολα συναντά κανείς στον ελλαδικό χώρο.
Κι εδώ είναι η τόλμη αυτής της εργασίας.
Περιττό να προσθέσω, ότι η συμμετοχή τόσων εθνικών κεφαλαίων στην ερμηνεία του έργου, καθιστά τον δίσκο γνήσια εθνικόφρονα χωρίς αμφισβήτηση για το ήθος και για τους στόχους του.
Μουσικά, το έργο ανήκει στις νεώτερες αντιλήψεις του Μάνου περί τραγουδιού και περί μουσικής...
Τραγούδια:
01. ΕΙΣΟΔΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ
02. Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΣΕΦΟΝΗΣ
03. ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ
04. Τ` ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΩΜΕΡ ΒΡΥΩΝΗ
05. Η ΜΑΓΔΑ
06. Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΠΟΙΗΤΩΝ
07. Ο ΑΜΝΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
08. CUNDU LUNA VINI
09. ΧΡΗΣΜΟΙ ΤΗΣ ΣΙΒΥΛΛΑΣ
10. Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΘΑΝΑΤΟΣ
11. Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ
12. ΕΛΛΑΔΟΓΡΑΦΙΑ

" 1922 From Asia To Europe " - Μιχάλης Νικολούδης

Εμπειρος μουσικός, εμπνευσμένος οραματιστής ενός σύγχρονου ήχου πού στηρίζεται γερά στήν παράδοση καί βλέπει σ' Ανατολή καί Δύση.
Ο Μιχάλης Νικολούδης παίζει ειδικής κατασκευής mandola, μαντολίνο, αναγεννησιακό λαούτο, πολίτικο λαούτο. Τό μουσικό στίγμα του είναι εύκολα αναγνωρίσιμο, απλό, λιτό καί καθαρό. Εμπνευσμένος από ήχους Ανατολής καί Δύσης, συνέθεσε καί ηχογράφησε τό 1995 τό άλμπουμ "Aeolia", ένα έργο πού περιείχε τό άρωμα καί τούς ήχους τής Μεσογείου. Τό δεύτερο άλμπουμ τού Μιχάλη κυκλοφόρησε τό 1997, μέ τίτλο "Chrismos", αντλώντας ήχους τού παρελθόντος, παρουσιάζοντας ένα αισιόδοξο μέλλον. 1997 Τρίτο άλμπουμ, μέ τίτλο "Melissokipos", μέ 10 τραγούδια, σέ στίχους Ηλία Κατσούλη καί ερμηνεία Σοφίας Τσέρου. Τό single "Terra musica" κυκλοφόρησε τό 1998, περιέχοντας τρείς συνθέσεις του, "τρείς όψεις, τρείς απόψεις". Μέ τόν τίτλο "Gaia" κυκλοφόρησε τήν ίδια χρονιά τό άλμπουμ αυτό, πού περιείχε έντεκα παραλλαγές. Νέα, ηχητικά, άποψη πού ακολουθούσε ανεξάρτητα καί παράλληλα τήν μοναδική ερμηνεία τής τραγουδίστριας Γιώτας Βέη.

Τό 1999 κυκλοφόρησε τό άλμπουμ του, μέ τίτλο "1922 From Asia to Europe", μία παραγωγή μέ τήν συμμετοχή τής "Aeolia Strings Orchestra", ή οποία είχε σάν κεντρικό θέμα της τόν παράγοντα άνθρωπο, τήν περιπέτεια τής απόδρασης καί τήν επανένταξή του σέ νέες χώρες. Συνεργάστηκαν μέ τόν Μιχάλη, σ' όλη τήν διάρκεια αυτών τών ηχογραφήσεων: O. F. Tekbilek, Haig Yazdjan, Γιώργος Μαγκλάρας, Ανδρέας Τράπαλης, Mohamed Henkish, Χάρης Λαμπράκης, Ross Daly, Τάνια Νικολούδη, Solis Barkis, Θέμης Νικολούδης, Arto Tuncboyadjan, Hossam Ramzy, Tigran Sarcissian, Kora Michaelian, Dragan Dautovski, Βαγγέλης Καρύπης, Γιώτα Βέη, Βασίλης Σκουλάς, Σοφία Τσέρου, Klaudia Delmer.
Τραγούδια
01 ORIENT EXPRESS
02 AEGEAN/ΑΙΓΑΙΟ
03 EAST/ΑΝΑΤΟΛΗ
04 HIDJAZ/XITZAZ
05 RODOPI/ΡΟΔΟΠΗ
06 CAPPADOCIA/ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
07 FROM ASIA TO EUROPE/ΑΠ'ΤΗΝ ΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
08 THE DREAMER/ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΣ
09 MEMORY/ΜΝΗΜΗ
10 ODYSSEY FATE/ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΜΟΙΡΑ
11 CARTE POSTALE
12 CANZONE DI BRAMA
13 1922

" Στο Ερωτόκαστρο " - Χρίστος Τσιαμούλης

ΣΤΟ ΕΡΩΤΟΚΑΣΤΡΟ (FM RECORDS, 1994): Η δεύτερη δουλειά του Χρίστου Τσιαμούλη πάνω σε στίχους του Λάμπρου Καμπερίδη.
Η μουσική είναι βασισμένη πάνω στο ύφος της Κων/λίτικης μουσικής, όπως και οι στίχοι θυμίζουν Ασίκηκα τραγούδια της Ανατολίας.
Η ορχήστρα περιέχει όργανα της Ανατολής (κανονάκι, ούτι, σάζι, πολίτικη λύρα, νέυ, βιολί, κεμπάκ κεμανέ, λαούτο) αλλά και πιο σύγχρονα Δυτικά όργανα (Μπάσο, όμποε, τύμπανα και άλλα).

Λίγες ευωδιές απόμειναν σ' αυτόν τον κόσμο, λίγα τα λόγια της αγάπης κι οι μουσικές λιγόστεψαν...
Ας μείνουμε σιωπηλοί αυτή την ώρα, να αφουγκραστούμε τα βήματα της νέας εποχής που έρχεται, κι όσο να πέσει η νύχτα ας συμμαζέψουμε τα κομμάτια και τα υπάρχοντά μας κι ό, τι μπορεί ακόμα να σωθεί απ' τα βάθη της ψυχής μας.
Κι ύστερα ας αρχίσουμε τα παραμύθια: Ο μύθος λέει πως ο Βέλθανδρος πόθησε τη Χρυσάντζα. Μαγεμένος ακολουθούσε μία φωτίτσα που κύλαγε στο ποτάμι του πόθου και τον οδηγούσε στην πύλη του Ερωτόκαστρου. Μεταμορφωμένος από τον έρωτα της Χρυσάντζας πολέμησε με θεριά και πάθη και κάηκε στο καμίνι της αγάπης που οδηγεί στη γνώση...
Τραγούδια:
01 ΕΡΩΤΟΚΑΣΤΡΟ
02 ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΦΙΛΙ
03 ΕΡΩΣ-ΗΡΩΣ
04 ΖΗΤΟΥΣΑ ΤΑ ΑΛΗΘΙΝΑ
05 ΑΛΑΦΡΩΙΣΚΙΩΤΟ
06 ΑΣΙΚΗΚΟ (ΟΡΓΑΝΙΚΟ)
07 ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΗΣ ΑΡΕΤΟΥΣΑΣ
08 ΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΚΛΗΣΗ
09 ΞΕΛΟΓΙΑΣΜΕΝΟΣ
10 ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΟΥΝ
11 ΔΕΝ ΕΧΩ ΜΥΘΟΥΣ
12 ΚΑΛΗΝΥΧΤΙA